Στις 17 Οκτωβρίου, περίπου 4.000 τυριά από 42 χώρες θα διαγωνιστούν στους «Ολυμπιακούς Αγώνες των Τυριών» για το «χρυσό», σε διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία για πρώτη φορά.

Ο Οκτώβριος βρίσκει το Μπέργκαμο έτοιμο να υποδεχτεί από 17 έως 20 του μήνα ντόπια τυριά αλλά και από κάθε γωνιά της υφηλίου στην έκθεση «Forme» η οποία θα φιλοξενήσει φέτος για πρώτη φορά τα World Cheese Awards, την «Ολυμπιάδα» των τυριών. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τη «Συντεχνία των Εκλεκτών Τροφών» και έχει βραβεύσει τους καλύτερους παραγωγούς διεθνώς-από μικρούς μέχρι μεγάλα brands- τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Στο ιταλικό της ντεμπούτο, η 32η έκδοση του διαγωνισμού έχει σημειώσει ρεκόρ συμμετεχόντων, οι οποίοι φέτος έφτασαν τους 3.804 οι μισοί από τους οποίους κατέθεσαν τη συμμετοχή τους σε μόλις 1½ μήνα, από 22 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου. Στο διαγωνισμό για πρώτη φορά συμμετέχει και η Ιαπωνία με 42 είδη τυριών ενώ ρεκόρ συμμετοχών σημείωσε η Ιταλία η οποία θα διαγωνιστεί με 845 υποψήφιους παραγωγούς. Στα προϊόντα που θα διαγωνιστούν βρίσκονται παραδοσιακά τυριά όπως τα τσιουάουα και κέσο πανέλα αλλά και άλλα με διεθνή καριέρα» όπως το γκούντα και το ματσένγκο, ένα πεκορίνο από το Ισραήλ, τυριά από τη Νότια Αφρική και νότες σοκολάτας, καραμέλας, μωβ κολοκύθας και χαρίσα κ.ά.

Η κριτική επιτροπή θα απονέμει χάλκινα, ασημένια και χρυσά μετάλλια ενώ στο πιο εκλεκτό θα απονεμηθεί το Υπέρ-Χρυσό μετάλλιο. Μετά την πρώτη μέρα, που είναι αφιερωμένη στους ειδικούς, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων γευσιγνωσίες, μαγειρικές επιδείξεις και εκδηλώσεις με pairings για γνωριμία των επισκεπτών με τα προϊόντα.