Αν τα τελευταία 6 σχεδόν χρόνια ήσουν φαν του Βασίλαινα, στον Πειραιά, τότε έχεις μία τελευταία ευκαιρία αυτή την Παρασκευή να δοκιμάσεις το αποχαιρετιστήριο μενού του σεφ Ρενάτο Μεκόλι, ο οποίος φεύγει τόσο από το εστιατόριο όσο και από τη χώρα, για να υλοποιήσει τα νέα του σχέδια στη δική του πατρίδα, την Αλβανία.

Φωτογραφίες: Γιάννης Αθυμαρίτης

olive-portrait-8863622

Λέγεται ότι γυρνάει στη χώρα του για να ανοίξει δική του σχολή μαγειρικής αλλά και για να συμμετάσχει ως κριτής για τρίτη χωρά στο Master Chef της Αλβανίας, ό,τι κι αν κάνει όμως θα μας λείψει! Αυτή την Παρασκευή όλοι όσοι αγαπήσαμε την κουζίνα του, που κέρδισε πολλές φορές Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στο κλασικό εστιατόριο του Πειραιά, θα είμαστε εκεί. Το μενού που θα μας μαγειρέψει ο Ρενάτο θα περιλαμβάνει 5 πιάτα τα οποία ο Γρηγόρης Μιχαήλος θα ταιριάξει ιδανικά με 5 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.

geus

Αναλυτικά το μενού:

Σούπα βελουτέ από φρέσκο κολοκυθάκι και βασιλικό με μύδια αχνιστά – Συνοδεύεται από: Φτέρη Τρουπή, Μοσχοφίλερο 2014

Σολομός σε 3 στάδια: καπνιστός, ψητός σε κρούστα μπαχαρικών και carpaccio σε soya sauce – Συνοδεύεται από: Ακακίες Κυρ-Γιάννη, ξινόμαυρο ροζέ 2014

Κριθαρότο γαρίδας με αυγοτάραχο και σαφράν – Συνοδεύεται από: Logos Κτήμα Ζαφειράκη, Chardonnay 2014

Χοιρινό σουβλάκι ψαρονέφρι με ποικιλία μανιταριών, πουρέ από σελινόριζα και τσιπς πατάτας – Συνοδεύεται από: Syrah Κτήμα Αβαντίς 2011

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αποξηραμένα βερίκοκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, κρέμα τυριού και σάλτσα καραμέλας – Anthemis ΕΟΣ Σάμου Μοσχάτο 2005

Λίγα λόγια για τον Ρενάτο
Όταν τον πρωτοσυναντήσαμε στον Βασίλαινα μάς εντυπωσίασε το νεαρό της ηλικίας του, το μεγάλο του χαμόγελο, η ευγένεια, το ταλέντο του στη μαγειρική και η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Θανάσης Βασίλαινας όταν άφηνε τότε στα χέρια του την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου του.

Κείμενο: Ιωάννα Σταμούλου

olive-portrait_2-8863656

Ο Ρενάτο είναι λεπτός σαν κλαράκι και αεικίνητος. Ξεχνάει να φάει και το junk food δεν τον ενδιαφέρει καθόλου. Τίποτα δεν τρώει στο πόδι. Είναι πολύ επιλεκτικός και του αρέσει μόνο το καλό φαγητό. Δεν του φαίνεται, αλλά μου λέει πως τρελαίνεται για μουσακά και γιουβαρλάκια. Και για αρνάκι ελμπασάν, ένα αλβανικό φαγητό, αρνάκι σιγομαγειρεμένο με γιαούρτι στο φούρνο. Να τον πιστέψω; Στον ίδιο αρέσει να μαγειρεύει το ψάρι και τα λαχανικά, αλλά εγώ έχω φάει εξαιρετικά και κρέας από τα χέρια του.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Ρενάτο Μεκόλι γεννήθηκε πριν 33 χρόνια στο Φιέρι, μια όμορφη πόλη στα νοτιοανατολικά της Αλβανίας, και στην Ελλάδα ήρθε 9 χρονών. Δεν έχει να μου αφηγηθεί καμιά δακρύβρεχτη ιστορία: «Εγώ ήρθα με τη μητέρα μου με το ταξί κι όχι με τα πόδια μέσα από τα βουνά», μου λέει γελώντας. Ήταν ο πατέρας του που είχε έρθει πρώτος, είχε δουλέψει και είχε δημιουργήσει μια υποδομή για εκείνον και τη μητέρα του. Η πρώτη του γειτονιά ήταν ο Νέος Κόσμος κι εκεί μένει ακόμα. Δεκάξι χρονών πήγε να δουλέψει για λίγο στη Σπονδή. Λάντζα. Όμως οι μυρωδιές της κουζίνας τον μάγεψαν και τον έδεσαν χειροπόδαρα κοντά της. Ο πρώτος άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε τότε ήταν ο Herve Pronzato, που του έδινε αρμοδιότητες σε διάφορα πόστα στην κουζίνα και τον ενθάρρυνε να πάει και σε σχολή μαγειρικής. Έμοιαζε βουνό τότε για τα οικονομικά της οικογένειάς του να τον στείλουν σε σχολή αλλά τελικά τα κατάφερε και τελείωσε τη Chef d’ Oeuvre παράλληλα με τη δουλειά.

Μετά τη Σπονδή ακολούθησε τον Herve στη Hytra, στο Danai, στο St’Astra, Funky Gourmet μετά, Εmporio Armani Café στο Κολωνάκι και Χρύσα στο Γκάζι. Κι ύστερα ήρθε ο Βασίλαινας. Ομολογεί πως στην αρχή ήταν σχεδόν τρομαγμένος κι έτρεμε κάτω από το μεγάλο το βάρος της ιστορίας του εστιατορίου, το οποίο ο παππούς Βασίλαινας ξεκίνησε στο ίδιο σημείο σαν παντοπωλείο το 1920, το συνέχισε σαν ταβέρνα ο πατέρας του και ο Θανάσης το μετέτρεψε σε εστιατόριο-πρεσβευτή της ελληνικής κουζίνας, λίγο gourmet, λίγο comfort, κομψό και φινετσάτο. Ο Ρενάτο ένοιωσε το μαγαζί σαν δικό του και μαζί με τον Θανάση έφτιαχναν πεντανόστιμα μενού, οργάνωναν γευσιγνωσίες με κρασιά Ελλήνων παραγωγών και όχι μόνο. Και όλα αυτά θα τα θυμόμαστε πάντα με χαμόγελο, περιμένοντας με ανυπομονησία τα νέα projcets του ιστορικού εστιατορίου του Πειραιά.

Πριν φύγει ο Ρενάτο, εξασφαλίσαμε για εσάς μια νόστιμη συνταγή του, την οποία και σας παρουσιάζουμε!

Μυλοκόπι με σπανάκι σοτέ, σάλτσα πιπεριάς και μάραθο

olive-portrait-8863723

info
Παρασκευή, 19/9. Βασίλαινας, Αιτωλικού 72 & Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ. 2104612457, www.vassilenas.gr. Τιμή μενού: 35 ευρώ το άτομο με κρασί.