Η εκδήλωση Wise Food Stories επέστρεψε και φέτος, για 2η χρονιά, με στόχο να μας συστήσει μία ακόμη ξεχωριστή, αυτόχθονη ελληνική φυλή, τους μαύρους χοίρους.

Μετά την επιτυχία της περυσινής εκδήλωσης, που είχε στο επίκεντρο της την αυτόχθονη φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών, στο 2ο event που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στο Μεταλλούργείο, στο Γκάζι, παρουσιάστηκαν οι μαύροι χοίροι. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που μεταξύ άλλων φιλοξενούσε και μία χοιρομητέρα με τα μικρά της, ακούσαμε βιωματικές ιστορίες από παραγωγούς, ανθρώπους των επιστημών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και σεφ που όλοι συνηγορούσαν στο πόσο σημαντικό είναι να διαδοθεί αυτή η φυλή, παρουσιάζοντας μας τα πλεονεκτήματα της.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Τρικάλων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε το σχεδιασμό πάρκου τοπικής χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή του, ενώ ο κ. Δημήτρης Δήμος από την φάρμα του «Κιβωτός του Δήμου» παρουσίασε την πολυετή προσπάθεια του για τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων. Στην συνέχεια, ο καθηγητής κ. Δημήτριος Κουρέτας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας, αναφέρθηκε σε κάποιες σπουδαίες ανακαλύψεις σε σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μαύρου χοίρου έναντι των συμβατικών προϊόντων εντατικής εκτροφής.

Μεταξύ των ομιλητών και ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου Νάξια Επιλογή, κ. Αρτέμης Περιστεράκης, ο οποίος μίλησε για την ξεχωριστή θέση του μαύρου χοίρου στην οικογενειακή οικονομία. Ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής, συνιδιοκτήτης των εστιατορίων Cookoovaya και Basegrill συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με τη δήλωση του πως δεν χρειάζεται να μιλά κανείς την ίδια γλώσσα για να μεταδώσει στους άλλους τη γαστρονομία του τόπου του, αρκεί να την προσφέρει. Τέλος, ο σεφ του εστιατορίου Nolan, κ. Σωτήρης Κοντιζάς έδωσε «τροφή για σκέψη» για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, θέτοντας ερωτήματα τόσο για τη διαχείριση των κοπών, όσο και για την κατανάλωση του κρέατος γενικότερα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες από την ομάδα των σεφ των εστιατορίων Cookoovaya και Basegrill και αλλαντικά της αλλαντοποιίας Τσιανάβας, υπό τους ήχους της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου.