Ταξιδέψαμε στη Ζαγορά και γνωρίσαμε δια ζώσης τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την παραγωγή και τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεση των μήλων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου προς κατανάλωση.

zagorin5

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς και πρόσφατα μάλιστα γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.. Επαναπροσδιορίζοντας σημαντικά την έννοια του συνεταιρισμού, πρόκειται για ένα παράδειγμα προς μίμηση αφού κατόρθωσε να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σημαντικά σε βάθος χρόνου παρά τις αντιξοότητες που ανά διαστήματα αντιμετώπισε και ενίοτε αντιμετωπίζει.

zagorin6

zagorin9

Επιτόπια ξενάγηση στα κτήματα της «Ζαγορίν»
Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας ξεναγηθήκαμε στα κτήματα του συνεταιρισμού παρακολουθώντας από κοντά τη διαδικασία της χειρωνακτικής συγκομιδής των μήλων από τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλασσάς και ο Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος και υπεύθυνος στο κομμάτι της φυτοπροστασίας και της υποστήριξης του παραγωγού στον αγρό, μάς έδιναν λεπτομερή εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και της σημαντικής προσπάθειας διατήρησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

zagorin

«Για να πετύχουμε καλύτερη παραγωγικότητα έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των παλιών δέντρων, με πιο μοντέρνους τρόπους φύτευσης, οι οποίοι αυξάνουν την παραγωγικότητα ανά στρέμμα και ενδεχομένως την ποιότητα του καρπού. Ο καταναλωτής τα θέλει όλα: και καλή γεύση, πολύ κόκκινο χρώμα και μέγεθος και να ανταποκρίνεται στα οικολογικά και βιολογικά δεδομένα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να γίνει ένα πάντρεμα όλων αυτών των δεδομένων, είναι ένας καθημερινός αγώνας», επεσήμανε ο κ. Βαλασσάς τονίζοντας επίσης ότι το τοπίο παραγωγής είναι αφενός ειδυλλιακό, ωστόσο το υψηλό υψόμετρο και το γεγονός ότι οι μηλιές είναι φυτεμένες σε πλαγιές και όχι σε επίπεδο έδαφος καθιστούν τις συνθήκες συγκομιδής σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολες. Η συγκομιδή ξεκινά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι μέσα Οκτωβρίου και τα καλλιεργούμενα στρέμματα, που φτάνουν τα 8-8.5 χιλιάδες, χωρίζονται σε 3 ζώνες, από 300 μέτρα 1.100 μέτρα.

zagorin4

Αυστηρές προδιαγραφές και προσεχή επιχειρηματικά πλάνα
Τα μήλα «Ζαγορίν» είναι τα πρώτα μήλα στην Ε.Ε που έλαβαν το σήμα ΠΟΠ, δηλαδή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ενώ η συνολική παραγωγή του συνεταιρισμού, που μετρά κοντά στα 700 μέλη, κυμαίνεται από 12 έως 15 χιλιάδες τόνους το χρόνο. Το σύστημα παραγωγής που έχει καθιερωθεί, περιλαμβάνει ολοκληρωμένο έλεγχο των μήλων Ζαγοράς με λεπτομερείς καταγραφές των σταδίων και των πρακτικών καλλιέργειας και ασφαλούς ψεκασμού. Η κ. Ιουλία Παπούλια είναι υπεύθυνη για τον διαρκή ποιοτικό έλεγχο με τα πιο αυστηρά κριτήρια αναφορικά με την μετασυλλεκτική διαχείριση. Η διαδικασία περιλαμβάνει παραλαβή, σωστή διαλογή και ταξινόμηση, έλεγχο της τραγανότητας, περιεκτικότητας σε σάκχαρα και άμυλο και συντήρηση σε ελεγχόμενες συνθήκες που σταματούν τη διαδικασία ωρίμανσης με το εμπορικό σήμα «Ζαγορίν» να επικολλάται στο τέλος προκειμένου το προϊόν να διατεθεί στην αγορά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

zagorin1

Στα προσεχή πλάνα του συνεταιρισμού συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή τσιπς μήλου για διαβητικούς, χυμών μήλου και βιολογικών μήλων ενώ σύντομα στα ράφια των supermarket της Lidl και σε επιλεγμένα delicatessen, θα βρίσκουμε ένα νέο προϊόν μεταποίησης, πετιμέζι από φιρίκι Πηλίου.

14463166_1803023053266205_8798030252710327048_n

Η επίσκεψή μας στα κτήματα και τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Lidl Hellas. Η Lidl Hellas επιλέγει προσεκτικά τους συνεργάτες της με στόχο πάνω απ’ όλα την παροχή άριστων ποιοτικά και γευστικά προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή. Από την επιλογή και την αποθήκευση μέχρι τη μεταφορά και την πώλησή τους, τα προϊόντα που θα βρει ο πελάτης στα καταστήματά της Lidl δεν έχουν φτάσει τυχαία εκεί αφού επιλέγονται με τα πιο αυστηρά κριτήρια, περνούν από συνεχή έλεγχο και απολαμβάνουν σε όλα τα στάδια τη φροντίδα που απαιτείται για να διατηρήσουν την ποιότητά τους. Και όταν φτάνουν στα καταστήματα της αλυσίδας ο καταναλωτής γνωρίζει ότι αποτελούν την καλύτερη επιλογή.