Αυτό το Σάββατο εκτάκτως με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κυκλοφορεί η συλλεκτική έκδοση «150 ερωτήσεις και απαντήσεις για το κρασί» από τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη.

Μια πραγματικά συλλεκτική έκδοση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Θέμα καταγράφει όλα όσα αξίζει να γνωρίζουν οινόφιλοι και μη, με απλό και κατανοητό τρόπο.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι μια καταξιωμένη προσωπικότητα στο χώρο του κρασιού διεθνώς. Ήταν άλλωστε ο πρώτος Master of Wine της Νότιας Ευρώπης. Τα βιβλία του σχετικά με τα ελληνικά κρασιά αποτελούν βασικά κείμενα μελέτης του ελληνικού αμπελώνα σε όλον τον κόσμο.

Στην πρωτότυπη ειδική έκδοση «150 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Κρασί», ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης περιγράφει τη διαδρομή Από το Αμπέλι στο Ποτήρι μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις καλύπτοντας τόσο το φάσμα της μεταμόρφωσης του σταφυλιού σε κρασί, όσο και τη συνεργασία του ανθρώπου με τη Φύση για να ολοκληρωθεί αυτή η μαγική διαδικασία.
Κάθε κεφάλαιο αυτής της διαδικασίας αναλύεται μέσα από τις αντίστοιχες ερωτήσεις και τις κατάλληλες απαντήσεις.

Παρακάτω ακολουθούν κεφάλαια και ενδεικτικές ερωτήσεις:

Τα ήσυχα κρασιά
⦁ Που οφείλεται το κόκκινο χρώμα στα κρασιά;
⦁ Πως προκύπτουν τα ροζέ κρασιά;
⦁ Μπορούμε να έχουμε λευκό κρασί από ερυθρά σταφύλια;
⦁ Σε τί οφείλεται η στιφή γεύση στα κόκκινα κρασιά;
⦁ Τι σημαίνει ο όρος αφιλτράριστο (unfiltered) σε μια ετικέτα κρασιού;
⦁ Τί είναι τα κρασιά ευγενούς σήψης;

Ο ελληνικός αμπελώνας
⦁ Τί είναι η Ρετσίνα;
⦁ Τι είναι το Ασύρτικο;
⦁ Τι είναι η Μαλαγουζιά;
⦁ Τί είναι η Γουμένισσα;

Διεθνής αμπελώνας
⦁ Τι κρασί είναι μια κόκκινη Βουργουνδία;
⦁ Τι είναι το Amarone della Valpolicella;
⦁ Τι κρασί είναι ένα ξηρό Riesling από τη Γερμανία;
⦁ Για ποιο κρασί είναι διάσημη η Αργεντινή;
⦁ ενισχυμένα κρασιά
⦁ Τί είναι το Fino Sherry;
⦁ Τί είναι η Μαυροδάφνη Πατρών;
⦁ Τί είναι τα μιστέλια;

Αφρώδη κρασιά
⦁ Πως δημιουργούνται οι φυσαλίδες σε ένα ποτήρι αφρώδους οίνου;
⦁ Τί σημαίνουν τα «Vintage» και «Non-Vintage» στην ετικέτα μιας σαμπάνιας;
⦁ Τι σημαίνουν οι όροι «single vineyard» και «Prestige Cuvée» για μία σαμπάνια;
⦁ Πως μπορούμε να καταλάβουμε το βαθμό γλυκύτητας ενός αφρώδους οίνου διαβάζοντας την ετικέτα του;

Συσκευασία και παρουσίαση
⦁ Τί είναι ο φυσικός φελλός;
⦁ Τί είναι το φελλoμένο κρασί;
⦁ Το βιδωτό πώμα χρησιμοποιείται σε κατώτερης ποιότητας κρασιά;
⦁ Τί προσφέρει το καψύλλιο σε μια φιάλη κρασιού;

Επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί
⦁ Γιατί να επιλέξω ένα επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί και όχι ένα χύμα;
⦁ Τί σημαίνουν τα AOC, DOC/DOCG και DO/DOCa σε μια ετικέτα εισαγόμενου κρασιού;

Αποθήκευση -Συντήρηση – Σερβίρισμα
⦁ Τα λευκά κρασιά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα;
⦁ Μπορούν όλα τα κόκκινα κρασιά να παλαιώσουν;
⦁ Πως χειριζόμαστε μια φιάλη για να σερβιριστεί στη κατάλληλη θερμοκρασία;
⦁ Σε ποιες περιπτώσεις μεταγγίζω μια φιάλη κρασιού;
⦁ Πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει το ποτήρι στο σερβίρισμα του κρασιού ;

Όπως γράφει και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης στην έκδοση «150 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Κρασί», «το κρασί είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο προϊόν, µε την πολυπλοκότητα αυτή να φτάνει στο ράφι και να σοκάρει τον τελικό καταναλωτή. Είναι επιστηµονικά αποδεδειγµένο ότι ο µέσος καταναλωτής νιώθει µπερδεµένος κάθε φορά που πρέπει να επιλέξει ένα κρασί µέσα από µια λίστα κρασιών ή µια κάβα – ετικέτες που ξεχειλίζουν από όρους που κανένας σχεδόν δεν ξέρει να προφέρει, ενώ ελάχιστοι έχουν την παραµικρή ιδέα για το τι γεύση µπορεί να έχει το ζουµί που περιέχει η φιάλη».

Ο βραβευμένος Master of Wine καταλήγει: «Αυτός είναι ο σκοπός του εγχειριδίου που κρατάτε στα χέρια σας. Να προσπαθήσει να εξηγήσει, όσο είναι δυνατόν, ένα από τα πιο υπέροχα πράγµατα που έχουν δηµιουργηθεί από τη φύση, την ιστορία και τον άνθρωπο. Ελπίζω να φέρει το κρασί λίγο πιο κοντά σε εσάς. Ίσως και να αποκτήσετε τη διάθεση να έρθετε και εσείς λίγο πιο κοντά στο κρασί».