Στις ασπρόμαυρες σελίδες του δεν θα βρείτε όμορφες φωτογραφίες φαγητών με φινετσάτο styling. Γιατί δεν είναι μόνο ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής από το νομό Σερρών, είναι κάτι παραπάνω.

Είναι η καταγραφή 240 ολοκληρωμένων παραδοσιακών συνταγών όλων των κατηγοριών (ντόπιων, αστικών, προσφυγικών κ.ά.), διανθισμένες με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων του τόπου καθώς και σημαντικότατες πληροφορίες για τα μαγειρικά καθέκαστα της παλιάς εποχής. Μάλιστα, η κάθε συνταγή αναφέρει το όνομα του ανθρώπου που του την εμπιστεύτηκε, από ποιο χωριό είναι, αλλά και ουσιαστικές πληροφορίες λαογραφικού, κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, περιλαμβάνει και κάποια αυτούσια τμήματα παλιών βιβλίων για τις Σέρρες στο κεφάλαιο των παλιών Σερραίων!

vivlio

Όσο για το τι συνταγές ανακαλύπτεις στις σελίδες του; Αποκλειστικά αυθεντικές παραδοσιακές του σερραϊκού τραπεζιού με πολλά πρωτάκουστα, για μένα τουλάχιστον, ονόματα -Πρασκάνα σουσάμνιτσα, ποντλούτσινες πιπεριές, σάραΐ, λοκμά μάντζασι, αγούλα με αρμιά, πράσα κοντύλια και σταρτσοβίτικη κάιτσα. Βέβαια δε λείπουν και κάποια γνωστά, όπως σαραγλί βέργας με σουσάμι και πετιμέζι, σαρμαδάκια, πρασόρυζο φούρνου, κυμινάτη πρασόπιτα με ρύζι, λαχανόπιτα με φέτα και κύμινο, παστός μπακαλιάρος με πλιγούρι, χωριάτικα κεφτεδάκια Νεοχωρίου, Καπαμάς Κερκίνης, φασολάδα με κόκκινη κολοκύθα. Κι όλες αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνταγές που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο-θησαυρό του Χρήστου Μαντίδη.

info
Από τις Εκδόσεις iWrite.gr, τηλ. 6973404561.