Τα τελευταία χρόνια, τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου επιχειρούν μια οργανωμένη προσπάθεια για να αναδείξουν τη γαστρονομική αλήθεια της γεύσης του Αιγαίου. Η Aegean Cuisine πιστοποιεί κάθε εστιατόριο που απεχθάνεται τις λέξεις «τουρίστας» και «πουλάμε» και προσπαθεί να την αντικαταστήσει με το «επισκέπτης» και «προσφέρουμε», αντικαθιστώντας την αρπαχτή με την αυθεντική φιλοξενία, τα εισαγόμενα προϊόντα με τον πλούτο του κάθε νησιού, την πίτσα με τις συνταγές της ελληνικότητας.

Σε ένα επόμενο -ευτυχές- βήμα, τρεις δημοσιογράφοι, η Θάλεια Τσιχλάκη, η Νανά Δαρειώτη και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης ετοιμάζουν ένα βιβλίο που χαρτογραφεί μία μία τις Κυκλάδες μέσα από μια ανάγνωση-ταξίδι. Όταν άρχισαν την έρευνά τους βρήκαν τη σιωπή. Μέσα από τις κουβέντες ξύπνησαν οι μνήμες, για συνταγές, για προϊόντα, για ξεχασμένες καλλιέργειες. Θα το έλεγες εγχειρίδιο, βιβλίο έρευνας. Τελικά, είναι ένα βιβλίο μνήμης και περηφάνιας. Πόσα πολλά παράγει αυτός ο τόπος και πόσο το έχει ξεχάσει ο σύγχρονος άνθρωπος του σούπερ μάρκετ. Τα τυριά, τα αλλαντικά, τα αρτοποιήματα, τα γλυκά, το κρασί, το λάδι, το μέλι, τα φρούτα, τα όσπρια, καθένα με την ξεχωριστή ιστορία του που μοιάζει αλλάζοντας από νησί σε νησί.

Διαβάζοντάς το μυρίζεις τον τόπο νιώθεις την ιστορία της κάθε καλλιέργειας, του κάθε προϊόντος, του κάθε βοτανιού. Στο τέλος, θες να το μαγειρέψεις. Σήμερα τη Σίκινο, αύριο τη Νάξο. Μέσα από συνταγές απλές και λιτές, όσο λιτός είναι τούτος εδώ ο τόπος. Ξαναβρίσκεις τη δωρική συνταγή που μιλά πεντανόστιμα με 3-4 υλικά, πρώτα απ’ όλα στην καρδιά, φωτογραφημένη στο ορεκτικό χρώμα των διακοπών. Μια έρευνα που μόνο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι-συγγραφείς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με τη σοβαρότητα που της αρμόζει, ένα βιβλίο που διαβάζεται, τρώγεται και κυρίως σε κάνει καλύτερο Έλληνα.

Προς το παρόν, το βιβλίο διατίθεται από το Direct market του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο link:
www.directmarket.gr