Το «Συνταγολόγιο – Μαγειρική & Υγεία», με την υπογραφή του σεφ Ιάκωβου Απέργη είναι ένα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής, που περιλαμβάνει 37 multi comfort συνταγές, που δημιουργήθηκαν με αγάπη για όσους δεν μπορούν να απολαύσουν το φαγητό λόγω κάποιας ασθένειας. Ο συγγραφέας έχει τεράστια εμπειρία ως μάγειρας στις κουζίνες νοσοκομείων και ιδρυμάτων και έχει βραβευτεί για την προσφορά του, καθώς προσπαθεί να δώσει μια καλύτερη γεύση στο νοσοκομειακό φαγητό.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος στην εισαγωγή: «Για τους περισσότερους από εμάς, το φαγητό και η γεύση είναι δεδομένα στη ζωή μας. Κι όμως, ορισμένοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να τα απολαύσουν λόγω κάποιας ασθένειας, που δυσκολεύει ορισμένες λειτουργίες όπως η μάσηση και η κατάποση της τροφής. Στις δύσκολες στιγμές, που βίωσε ένας αγαπημένος μου φίλος γεννήθηκαν στην πράξη συνταγές με αλεσμένες τροφές που μπορούν, ωστόσο, να κρατήσουν τη γεύση τους στο πιάτο».
Ένα άλλο σπουδαίο στοιχείο του βιβλίου είναι η διατροφική ανάλυση των συνταγών, την οποία επιμελήθηκε σχολαστικά η διαιτολόγος Κατερίνα Γιαζιτζή, σε στενή συνεργασία με τον μάγειρα – συγγραφέα.

Στην σκληρόδετη και ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση βρίσκουμε σαλάτες, πίτες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια σε 37 εύγευστες και θρεπτικές συνταγές, που μπορούν να αλεστούν και παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο για όσους επιθυμούν να τις εκτελέσουν για τους ίδιους ή για τους ανθρώπους που φροντίζουν. Από σαλάτα με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ξινοτύρι Νάξου και βινεγκρέτ μελιού ή ντολμαδάκια, μέχρι σουτζουκάκια κοτόπουλου και μουσακά με φάβα, αλλά και πορτοκαλόπιτα ή λαχταριστό κέικ πορτοκαλιού χωρίς βούτυρο και λάδι.

info
Σελίδες: 92, Λιανική τιμή: 25 ευρώ. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Καλέντη.