Γίνομαι συνήθως καχύποπτη και με έναν τρόπο αρνητική όταν βρίσκομαι μπροστά σε βιβλία που μπερδεύουν πολλά είδη ταυτόχρονα, ή που θέλουν να προσδώσουν μια σοβαρότητα και ένα βάρος -συνήθως ανύπαρκτο- σε πράγματα τρυφερά και καθημερινά.

Για τους λόγους αυτούς όταν διάβασα για την έκδοση μιας ποιητικής συλλογής όπου το κάθε ποίημα είναι και μια συνταγή μαγειρικής ένιωσα άβολα και λίγο βαριεστημένα. Μέχρι που κάποια στιγμή διάβασα τέσσερις, νομίζω, στίχους του Αντώνη Καρτσάκη και κάτι έγινε.

Ηταν αρκετοί αυτοί οι τέσσερις στίχοι για να μου αλλάξουν άποψη; Και όμως, ήθελα, μετά απόαυτή την πρώτη τυχαία γνωριμία, να πάρω το βιβλίο στα χέρια μου. Οπερ και εγένετο.

Ενα ιδιότυπο ημερολόγιο, με κείμενα πεζά και ποιήματα γραμμένα σε κρητικό δεκαπεντασύλλαβο, μια κοσμοθεωρία διανθισμένη με στίχους από τον Ερωτόκριτο, αποσπάσματα από τον Πτωχοπρόδρομο, αλλά και από τον Απίκιο, τον Ανδρέα Στάικο, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και την Ερωφίλη, με αναφορές σε θεωρητικά και λαογραφικά κείμενα, καθώς και παραθέσεις ιδεών του «Επίκουρου» (aka Αλβέρτου Αρούχ) άρχισε να ξετυλίγεται καθώς γύριζα τις σελίδες, ανάκατα στην αρχή, με τη σειρά και την απαραίτητη προσοχή στη συνέχεια.

Ο Αντώνης Καρτσάκης δεν εκδίδεται για πρώτη φορά, είναι όμως η παρθενική του εμφάνιση σε αυτό το είδος, ή μάλλον τα είδη, μια και μιλάμε για ποίηση και μαγειρική ταυτόχρονα. Το κείμενο είναι παιχνιδιάρικο, ερωτικό, αλλά με την ευγένεια και την αβρότητα παλαιότερων δεκαετιών, αυτοσαρκαστικό, ελαφρά κυνικό σε σημεία, σίγουρα εξομολογητικό και ταυτόχρονα κλειστό στον αναγνώστη, όπως είναι πάντα στην αρχή η ποίηση.

Η χρήση του κρητικού δεκαπεντασύλλαβου, καθώς και της διαλέκτου που μαρτυρά τηνκαταγωγή του από το Ηράκλειο -και όχι ας πούμε από τη δυτική Κρήτη- συντελούν στηδημιουργία μιας πιο ανάλαφρης ατμόσφαιραςόταν οι εξομολογήσεις στο πεζό κείμενο βαραίνουν ή όταν το θέμα πρέπει να ζωηρέψει.

Οι συχνές αναφορές σε συγγραφείς και τα κείμενά τους δείχνουν ότι το θέμα της γαστρονομίας και της μαγειρικής τον ενδιαφέρει σοβαρά. Οπως και οι συνταγές, που αν τις διαβάσεις με προσοχή καταλαβαίνεις ότι έχουν μαγειρευτεί πολλές φορές και κάθε λέξη που χρησιμοποιείται έχει λόγο ύπαρξης.

Αν πάλι προτιμάτε τις συνταγές με την παραδοσιακή τους μορφή και φόρμα, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στο τέλος, όπου μπορείτε να τις βρείτε όλες, με τα υλικά και την εκτέλεσή τους όμορφα παραταγμένα. Προσωπικά προτιμώ τα ποιήματα, συνταγές του δε θα υλοποιηθούν σύντομα και το βιβλίο θα μείνει για καιρό στο τραπεζάκι δίπλα μου.

«ΝΟΣΤΙΜΗ ΠΟΙΗΣΗ – ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ», ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΤΣΑΚΗ,
ΕΚΔ. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, 2020,
ΣΕΛ. 168, Τ ΙΜΗ: €14

Δείτε επίσης:
ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ από την Μαριλού Παντάκη

50 Great Greek Wines: Εκδόθηκε το ηλεκτρονικό βιβλίο

ARTOS, η Τέχνη της Αρτοποιίας