Το νέο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη είναι ένα οδοιπορικό στις αγαπημένες κουζίνες της μνήμης μας, κάθε αναγνώστης θα συναντήσει τις δικές του γνώριμες εικόνες και γεύσεις.

Ποιος είναι ο μαγειριστής του Ηλία Μαμαλάκη;

Ένας άνθρωπος που προκύπτει από την σύζευξη των λέξεων «μάγειρας και «ταξιδευτής». Ένας παθιασμένος μάγειρας που περιπλανιέται στις κουζίνες και γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τα πιάτα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές.

Στο βιβλίο αυτό, που δεν είναι ακριβώς αυτοβιογραφία αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια, ο αγαπημένος μάγειρας περιπλανιέται στους κήπους των πιο γλυκών του αναμνήσεων, μοιράζεται τις εμπειρίες του και περιγράφει στιγμιότυπα μιας ζωής όπου η μαγειρική και το αγαπημένο του «φαγάκι» είχε πάντα βασικό, αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στις «Αναμνήσεις» του Ηλία Μαμαλάκη καταγράφονται 130 γαστρονομικά στιγμιότυπα αλλά σημαντικά κι άλλα λιγότερο σημαντικά –ίσως και αδιάφορα, όπως παραδέχεται ο ίδιος με ταπεινότητα.

Καθόλου αδιάφορα, θα λέγαμε εμείς, αφού ο πληθωρικός μάγειρας είναι ένας χαρισματικός αφηγητής. Οι ιστορίες του τρέχουν σαν νερό, ο αφηγητής διαθέτει χιούμορ και αυτοσαρκασμό και ξέρει να προσθέτει τα κατάλληλα μπαχαρικά και μυρωδικά για να τους δώσει υπέροχη γεύση.

Ο «μαγειριστής» πιάνει το νήμα της αφήγησης από την αρχή κι επιστρέφει πίσω στα χρόνια της παιδικής του ηλικίας και στις αναμνήσεις του από τον  επιβλητικό παππού του, τον Μαμαλοηλία, ο οποίος λάτρευε το καλό φαγητό και το αναζητούσε πάντοτε στο τραπέζι της οικογένειας. Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι αυτές οι αναμνήσεις, η αναζήτηση της ποιότητας και της καλής γεύσης, σφράγισαν την γαστρονομική του ύπαρξη για πάντα.

Στη συνέχεια, περιγράφει σκηνές της εφηβικής του ηλικίας στην Αθήνα, τις παρέες στο σχολείο και κατόπιν στο πανεπιστήμιο, όπου κι άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με το θέμα «μαγειρική». Η ανάγκη της τροφής τον οδήγησε στην κουζίνα, να ανακατεύει τυχαία τα υλικά στις κατσαρόλες και να δημιουργεί τις δικά του πιάτα άλλοτε συμπαθητικά κι άλλοτε λιγότερο συμπαθητικά. Ήταν η εποχή της μαθητείας που προσπαθούσε να σταθεροποιήσει διάφορες γεύσεις και συνταγές. Είναι χαρακτηριστικός ο νοσταλγικός τόνος στη διήγηση, καθώς μοιράζεται στιγμές από την καθημερινότητα μιας εποχής που στα μάτια όλων μας φαντάζει πια πολύ μακρινή.

Ο «μαγειριστής» συνεχίζει τις ιστορίες του από τα πρώτα χρόνια της εργασίας του στις βιομηχανίες τροφίμων, τα πρώτα ταξίδια στο εξωτερικό και τις πρώτες αναζητήσεις, μέχρι τις αξεπέραστες εκπομπές στην τηλεόραση και τις διεθνείς βραβεύσεις. Κάθε σημείο της διαδρομής συνδυάζεται με μαγικό τρόπο με κάποιο «φαγάκι», σημείο αναφοράς της κάθε ανάμνησης.

Κλείνοντας το βιβλίο σκέφτομαι ότι οι «Αναμνήσεις ενός μαγειριστή» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου ως το φαγητό της θαλπωρής: μια ζεστή σούπα είναι σαν μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά, «σε τυλίγει με ένα σύννεφο θαλπωρής».

Το ίδιο ακριβώς κάνει κι αυτό το βιβλίο· μας τυλίγει σαν μια ζεστή αγκαλιά και μας θυμίζει πως ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας, μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά κι ένα πιάτο φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη πάντοτε θα κάνουν ομορφότερη τη ζωή μας.

info
«Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή» του Ηλία Μαμαλάκη
Εκδόσεις Αρμός, πρώτη έκδοση 2021, σελ. 320, τιμή 15,50 €

 

Δείτε επίσης:
Ο Ηλίας Μαμαλάκης εξερευνεί τα οινοποιεία της Τοσκάνης

Ο νέος μάγειρας με τη ματιά του Γιάννη Μπαξεβάνη

Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο

 

Το άρθρο της εβδομάδας