Στο νέο τεύχος του Olive, που κυκλοφορεί εκτάκτως αυτό το Σάββατο με το ΘΕΜΑ, στρώνουμε «Τραπέζια Σαρακοστιανά»!

Στο νέο τεύχος του Olive που κυκλοφορεί Σάββατο στις 25 Φεβρουαρίου μαζί με το Πρώτο Θέμα η Κουζίνα μας Αλλάζει! Ένας οδηγός πολύτιμος για κάθε σπίτι αφιερωμένος στην οργάνωση της κουζίνας… Ακόμα στρώνουμε Τραπέζια Σαρακοστιανά!

 

Η κουζίνα μας αλλάζει!
Με ένα αναλυτικό εγχειρίδιο, αφιερωμένο στην οργάνωση της κουζίνας, τα εργαλεία και τα υλικά που μας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλες τις μαγειρικές και διατροφικές μας επιθυμίες, η καθημερινότητά μας γίνεται πιο εύκολη και σαφώς νοστιμότερη! Για να το υλοποιήσουμε, εμπνευστήκαμε από την πραγματικότητα και όσα πραγματικά συμβαίνουν στην κουζίνα μας καθημερινά.

⦁ Οι συσκευές του παρόντος και του μέλλοντος
Σκεύη και εργαλεία που αλλάζουν τον τρόπο που μαγειρεύουμε αλλά και αντιλαμβανόμαστε το φαγητό μας.


⦁ Μηχανές από το μέλλον
Οι πιο χρηστικές συσκευές της κουζίνας που καλύπτουν τις ανάγκες της εποχής για τεχνολογική εξέλιξη και λειτουργικότητα.

⦁ Διατροφικές τάσεις: Τις ακολουθούμε ή μας ακολουθούν;
Δεν είναι απλή η απάντηση στο πώς διαμορφώνονται οι τάσεις και πώς η ποπ κουλτούρα συμβάλλει τελικά σε αυτό.


⦁ Veganism: τάση και φιλοσοφία ζωής


⦁ Στο πιάτο της Gen Z
Η γενιά που μεγάλωσε με κινόα έχει αποφασίσει να “αναποδογυρίσει” τα τραπέζια των εστιατορίων και απαιτεί ηθικά προϊόντα για το lunch box της.


⦁ Έρευνα: Το σημερινό καλό, αυριανό κακό;
Oι διατροφικές επιλογές των καταναλωτών αλλάζουν συνεχώς, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη μόδα. Τάσεις εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται καθώς τα χρόνια περνούν, με τρόφιμα να αποθεώνονται ή να απομυθοποιούνται με την ίδια ευκολία και ταχύτητα.


⦁ Ν(ε)οσταλγία; Τρόφιμα σχεδόν ξεχασμένα επιστρέφουν δυναμικά
Προϊόντα που είχαμε βγάλει από τη διατροφή μας και πιστεύαμε ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους στην αγορά κάνουν την επανεμφάνισή τους. Φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και υπάρχει εξήγηση.

Ακόμα
Η νηστεία γίνεται νόστιμη καθημερινή συνήθεια με συνταγές σύγχρονες, με υλικά που αγαπάμε και με τεχνικές που κάνουν τη μαγειρική εύκολη, δημιουργική και ευχάριστη.

-Γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα με έθνικ αρώματα
-Απολαμβάνουμε το πολυμορφικό Κουνουπίδι σε συνταγές έκπληξη
-Ετοιμάζουμε νοστιμιές με Αβοκάντο, Χειμερινές ρίζες και χόρτα & Ζεστές οσπριοσαλάτες
-Απίθανα νηστίσιμα γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου

Ξεφυλλίστε τις σελίδες του Olive και απολαύστε:

Ταραμοκατάνυξη
Με έντονα αλμυρή και ιωδιούχα προσωπικότητα, απογειώνει γευστικά τα πιάτα που τον φιλοξενούν. Περί λευκού ταραμά ο λόγος…Ο Γκίκας Ξενάκης μας ετοιμάζει:

Ταραµοσαλάτα µε ψητά παντζάρια & τρίµµα από αυγοτάραχο, Αγκινάρες τηγανητές µε μαγιονέζα λευκού ταραµά & μάραθο, Ταραµοκεφτέδες µε καπνιστή πέστροφα & σάλτσα µε Χρενο, Αφράτα pancakes πατάτας µε ταραµοσαλάτα & χαβιάρι ρέγκας, Λινγκουίνι µε καπνιστό χέλι, σκόρδο, τσίλι & σάλτσα λευκού ταραµά

Κάτι τρέχει με το αβοκάντο
Είναι τάση παγκοσμίως, φουλ υγιεινό, χορταστικό, και ο Γιώργος Δημητρακόπουλος φτιάχνει μαζί του από πίτα σουβλάκι, τάκος και σαλάτα μέχρι μπρουσκέτα και poke bowl.

Με ρίζες και χόρτα
Οι πολύχρωμοι πρωταγωνιστές της εποχής είναι πολλοί και ιδιαιτέρως γευστικοί. Να πώς να τους μαγειρέψετε με τρόπους σύγχρονους και εξαιρετικά νόστιμους, σε συνταγές του Δημήτρη Τζιοβάρα.

Ψητές ρίζες µε πουρέ παστινάκη, Άγρια χόρτα σιγοµαγειρεµένα µε ελαιόλαδο & λεµόνι, Ψητά παντζάρια µε πετιµέζι, δενδρολίβανο & εσπεριδοειδή, Ραγού απο χειµωνιάτικα λαχανικά, µανιτάρια & λιαστή ντοµάτα, Χωριάτικη πίτα µε σέσκουλα & σπανάκι

Έθνικ Καθαρά Δευτέρα
Ο Φάνης Μαϊκαντής στρώνει το νηστίσιμο τραπέζι με όσπρια, ταραμά, χταπόδι, καλαμάρι, μύδια και γαρίδες, με έθνικ μπαχαρικά αρώματα.

Γίγαντες φούρνου µε µείγµα tika masala & ελιές, Μύδια αχνιστά µε σουµάκ, τσίλι & φρέσκο κόλιανδρο, Χταπόδι ψητό σε λεµονόφυλλα & κρέµα ταραµά µε µείγµα zaatar, Γαρίδες Ψητές µε αγκινάρες, κάρυ & µανταρίνι, Καλαµαράκια µε κοφτό µακαρονάκι, µείγµα tandoori & λάιµ

Κουνουπίδι ίσον ανατροπή
Η Funky Cook, κατά κόσμον Εύα Μονοχάρη, φέρνει τα πάνω κάτω στο καθημερινό τραπέζι της νηστείας, κάνοντας star το απόλυτο outsider των λαχανικών.

Κεφτεδάκια φούρνου από κουνουπίδι & φακές, Ψητές µπουκιές κουνουπιδιού σε δύο εκδοχές: γλυκόξινες & τραγανές πικάντικες, Σισιλιάνικη µακαρονάδα µε κουνουπίδι, Φιλέτο κουνουπίδι µε µανιτάρια & σάλτσα πιπεριού, κουνουπίδι γύρος σε πίτα µε ψητή σάλτσα ντοµάτας-σκόρδου, Λαχµατζούν µε κιµά κουνουπιδιού, Καλαµάρια γεµιστά µε ρύζι κουνουπιδιού, πιπεριές & µυρωδικά

Ζεστές σαλάτες
Ρεβίθια, φασόλια, φακές και ρύζι δίνουν σούπερ πληθωρικές σαλάτες μαζί με μυρωδικά, πράσινα εποχής και θαλασσινά. Οι συνταγές είναι του Γρηγόρη Χέλμη.

Ρεβίθια σαλάτα µε ταχίνι & πικάντικο θράψαλο, Φασόλια µε ντοµάτα, κρεµµύδι, µαϊντανό & καλαµάρι, Φακές µε «καλαµαροχτάποδο», Σαλάτα µε ρύζι, σπανάκι & γαρίδες

Η γλύκα της νηστείας
Εύκολα και γρήγορα γλυκά που θα νοστιμίσουν τη Σαρακοστή χωρίς αμαρτίες, από τον Στέλιο Παρλιάρο.

Κέικ µε ελαιόλαδο & φράουλα, Τούρτα µε σοκολάτα & φιστικοβούτυρο, Κουλούρια µε κακάο, carrot cake, Σιροπιαστή πίτα µε γάλα καρύδας, Πίτα από αµυγδαλόπαστα

ΑΚΟΜΑ:

-Ρεπορτάζ: Δέκα μαγαζιά που τιμούν τα θαλασσινά, του Βασίλη Δημαρά
-Τα κρασιά του μήνα
-Αρμονίες: Δοκιμάζουμε 2 διαφορετικά κρασιά με το ίδιο πιάτο και σχολιάζουμε το ταίριασμά τους.
-Εστιατόρια που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν πολύ
-Τα αυγά των ψαριών, από τη Μελίσσα Στοΐλη

Εκτάκτως το Σάββατο με το ΘΕΜΑ!
Μην το χάσετε!