Η νηστεία είναι Εντολή του Θεού και μάλιστα η μία από τις δύο πρώτες που έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Στόχο έχει να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην Υπακοή προς τον Θεό και στην Πάλη κατά του διαβόλου. Εκτός από πνευματικά, λέγεται ότι μάς ωφειλεί και σωματικά, αφού ο οργανισμός αποτοξινώνεται και η υγεία μας ενισχύεται. Κατά πόσο όμως είναι ασφαλής για τα παιδιά;

Σύμφωνα με τους περισσότερους παιδιάτρους, τα παιδιά μπορούν να νηστέψουν μετά την ηλικία των 6 ετών κι εφόσον η ανάπτυξή τους είναι επαρκής. Καλό είναι όμως να προσέξετε τα παρακάτω:

1. Το διαιτολόγιό του θα πρέπει να έχει ποικιλία
Και όταν λέμε ποικιλία, εννοούμε γεύσεων -για να μην βαριέται το παιδί-, αλλά και τροφών με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Μην περιορίζεστε μόνο στην εύκολη λύση των ζυμαρικών και της πατάτας. Εξασφαλίσετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών εντάσσοντας στη διατροφή του φρούτα, λαχανικά, όσπρια και superfoods.

2. Μιλώντας για όσπρια…
Καλό είναι να υπάρχουν στο πιάτο του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου και πρωτεΐνης που χρειάζεται. Συνδυάστε τα με δημητριακά, όπως ρύζι, για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

3. Μην ξεχνάτε το ασβέστιο…
Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές ασβεστίου, που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιλέξτε φυτικά γάλατα με ασβάστιο, πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

4. Ενισχύστε την απορρόφηση του σιδήρου
Συνδυάσετε το γεύμα του παιδιού με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή χρησιμοποιήστε λεμόνι στο φαγητό για να ενισχύσετε την απορρόφηση σιδήρου από τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

5. Πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας
Επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας πριν ξεκινήσει τη νηστεία, προκειμένου να σας πει αν είναι ασφαλές για την υγεία του και να σάς δώσει ένα αναλυτικό πλάνο διατροφής.