Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports κατέληξε ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και να αναπτύξουν παχυσαρκία σε κάποια φάση της ζωής τους, από ότι τα παιδιά που γενιούνται στη συνέχεια.

paidi junk food

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό 13.000 Σουηδών αδερφών, οι οποίες ήταν είτε πρώτα είτε δεύτερα παιδιά και ύστερα τις παρακολούθησαν για 20 χρόνια. Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με αντικείμενο έρευνας γυναίκες και τα αποτελέσματά της δείχνουν να συμφωνούν με εκείνα που προέκυψαν από αντίστοιχη σε άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ότι οι πρωτότοκες κόρες είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να βάλουν περισσότερα κιλά και 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες από τις μικρότερες αδερφές τους. Παρατηρήθηκε επίσης ότι ζύγιζαν περισσότερο και ως νεογέννητα, ήταν ελαφρώς ψηλότερες ως ενήλικοι και είχαν υψηλότερο ΔΜΣ όταν ήταν έγκυες. Και τα δυσάρεστα νέα δεν έχουν τελειωμό: Σύμφωνα με την έρευνα, τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο πιθανό να πάσχουν από ασθένειες, όπως διαβήτης, και να έχουν υψηλή πίεση.

makaronia_paidia

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αφού πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ακριβώς γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Σύμφωνα με το CBS News, μερικοί επιστήμονες λένε ότι μπορεί να ευθύνονται τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στη μήτρα ή τον πλακούντα, τα όργανα που επαναπρογραμματίζουν τον τρόπο αποθήκευσης λίπους και γλυκόζης στο σώμα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως πολλοί γονείς, ίσως από φόβο ή έλλειψη εμπειρίας και γνώσεων, τείνουν να ταΐζουν υπερβολικά τα πρώτα τους παιδιά.