Κάθε εβδομάδα η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής για παιδιά Θέμις Καρδιόλακα απαντά στα γράμματά σας συμβουλεύοντας αγχωμένες μαμάδες πώς να κάνουν τα παιδιά τους να τρέφονται υγιεινά και σωστά! Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου στο: themis@mamaknows.gr

Αγαπητή Mama Knows,
Ο γιος μου επιστρέφει κάθε μέρα το ταπεράκι με το φαγητό που του δίνω στο σχολείο γεμάτο. Δεν τρώει τίποτα. Θέλει να παίρνει πράγματα μόνο από την καντίνα του σχολείο και εγώ δεν είμαι σύμφωνη με αυτό. Τι μου προτείνεις να κάνω;
Βίκυ Κ.

Αγαπητή Βίκυ,
Αρχικά μη απογοητεύεσαι. Τα περισσότερα παιδιά βρίσκουν το «ξένο» φαγητό πιο ελκυστικό από το σπιτικό (μέχρι που γίνονται 30 χρονών και αναπολούν το φαγητό της μαμάς τους;).

Το γεγονός ότι του αρνείσαι να φάει από την καντίνα, τον κάνει να πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να μην τρώει αυτά που του βάζεις, σε έναν μεγάλο βαθμό, επίτηδες. Άκου λοιπόν τι θα κάνεις. Αρχικά θα του επιτρέψεις μία μέρα την εβδομάδα να τρώει από την καντίνα. Δεν έγινε απολύτως τίποτα αν μία μέρα την εβδομάδα τρώει κάτι που δε θα του έχεις δώσει εσύ (αρκεί να μην αρχίσει τα γαριδάκια και τα τσιπς).

Στη συνέχεια, θα τον ρωτήσεις ποια είναι εκείνα τα σνακ που του αρέσουν στην καντίνα του σχολείου του και θα προσπαθήσεις να τα φτιάξεις εσύ στο σπίτι. Αν θέλει π.χ. να παίρνει τυρόπιτα, μπορείς να φτιάχνεις εσύ σπιτική και να του δίνεις. Μπορεί να προτιμάει την μπαγκέτα (από το τοστ που υποθέτω ότι του βάζεις). Ο δικός μου γιος πάντως την προτιμάει. Ξέρεις τι κάνω; Αγοράζω από τον φούρνο την μπαγκέτα (το ψωμί) και του ετοιμάζω το σάντουιτς του το πρωί πριν φύγει με αυτά ακριβώς που έχει μέσα η μπαγκέτα της καντίνας του σχολείου του. Και πολλές φορές κάνω τις δικές μου παραλλαγές, πάντα όμως έχοντας ρωτήσει τον μικρό αν του αρέσουν ή όχι. Η κόρη μου από την άλλη λατρεύει τις μπάρες. Δεν υπάρχει πιο εύκολο (και πιο υγιεινό) πράγμα από το να φτιάξεις δικές σου σπιτικές μπάρες.

Να ξέρεις ότι όσον αφορά στο κολατσιό του σχολείο, η ποικιλία παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν λοιπόν μάθεις ποια είναι αυτά που αγαπάει στην καντίνα, θα του τα φτιάχνεις εσύ. Χωρίς φυσικά να παραλείπεις καθημερινά να του βάζεις και ένα φρούτο, καθώς και λαχανικά. Για περισσότερες ιδέες και συμβουλές, μπορείς να συμβουλευτείς το βιβλίο μου «Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;», το οποίο όχι μόνο περιλαμβάνει 80 συνταγές για το σχολικό κολατσιό, αλλά έχει και πολλά tips που θα σε βοηθήσουν σε αυτό το καθημερινό σου εγχείρημα.

Το άρθρο της εβδομάδας