Ο κοινός παρανομαστής στην ευτυχία, την επιτυχία, την ανάπτυξη αλλά και τη σωστή διατροφή είναι η ισορροπία. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για τα παιδιά μας, η γνώμη του ειδικού είναι απαραίτητη. Ποια είναι τελικά τα βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσουμε;

Η διατροφή του παιδιού πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την πρόσληψη της απαιτούμενης ενέργειας, για την ανάπτυξη του οργανισμού του και για την προστασία του.

paidia-anoigma

Πρωινό
Πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση του πρωινού γεύματος. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα από εκείνους που δεν καταναλώνουν.

Πολλά και συχνά γεύματα
Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη πολλών και συχνών γευμάτων. Τα ενδιάμεσα γεύματα προσφέρουν στον οργανισμό συνεχή ενέργεια και βοηθούν στη διατήρηση της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα.

paidia laxanika 2

Φρούτα και λαχανικά
Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (1 μερίδα φρούτου αντιστοιχεί με 1 μέτριο φρούτο και 1 μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί με 1 φλ. ωμά ή ½ φλ. βραστά λαχανικά).

Προϊόντα ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους θα πρέπει να αποτελούν της βάση της καθημερινής διατροφής του παιδιού.

Πρωτεΐνη
Στη καθημερινή διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη π.χ. ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, αβγά, όσπρια.

psari-gemisto141958studiopaterakis

Ψάρια και ω-3 λιπαρά
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα λάβει από τις τροφές. Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, η αντράκλα. Δυο φορές την εβδομάδα θα πρέπει η οικογένεια να καταναλώνει ψάρι εκ των οποίων το ένα να είναι λιπαρό.

Ελαιόλαδο
Ως κύρια πηγή λίπους της διατροφής επιλέξτε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

paidi1

Νερό, το πολύτιμο
Μην υποτιμάτε το νερό. Η επαρκής πρόσληψη νερού παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική, νευρολογική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Όταν τα παιδιά είναι ενυδατωμένα έχουν περισσότερη ενέργεια και είναι περισσότερο συγκεντρωμένα. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.