Άλλες πασίγνωστες, άλλες καλά κρυμμένα μυστικά, αυτές οι συνταγές αποτελούν καλό λόγο για ένα ταξίδι σε μία, ή και σε όλες τις χώρες-γιατί όχι;-που συναντάμε σε αυτή τη λίστα.

Som tam, Ταϊλάνδη (σομ ταμ)
Στην Ταϊλάνδη, για να ετοιμάσουν την πιο γνωστή σαλάτα τους, λιώνουν στο γουδί σκόρδο και πιπεριές τσίλι. Προσθέτουν χυμό ταμάρινδου, fish sauce, φιστίκια, αποξηραμένες γαρίδες, ντομάτες, χυμό λάιμ, πάστα ζαχαροκάλαμου, πράσινα φασόλια και μπόλικη τριμμένη πράσινη παπάγια. Συνοδεύεται τέλεια από sticky rice (στίκι ράις). Υπάρχουν και οι πειραγμένες εκδοχές που περιέχουν καβούρι, fish sauce που έχει υποστεί ζύμωση, αλλά η παραδοσιακή εκδοχή είναι η πιο αγαπημένη.

Κοτόπουλο με ρύζι, Σιγκαπούρη
Συχνά αναφέρονται σε αυτό ως το εθνικό τους πιάτο. Το κοτόπουλο είτε βράζεται είτε μαγειρεύεται στον ατμό και σερβίρεται πάνω σε αρωματικό ρύζι, συχνά με φέτες αγγουριού. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές με ψητό κοτόπουλο ή με κοτόπουλο μαγειρεμένο με σάλτσα σόγιας. Συνοδεύεται και με σάλτσα από τσίλι, σκόρδο και τζίντζερ.

Stinky tofu, Νοτιοανατολική Ασία (στίνκι τόφου ή αλλιώς «τόφου που βρομάει»
Ίσως ένα από τα πιο περίεργα φαγητά. Είναι ένα από τα πιάτα σήμα κατατεθέν της Νοτιοανατολικής Ασίας, και τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για τον τρόπο που μυρίζει. Το τόφου, αφού υποστεί ζύμωση, αποκτά μια ιδιαίτερη, δική του μυρωδιά. Βέβαια, όλοι λένε ότι έχει απίστευτη γεύση. Θα το δοκιμάζατε;

French toast, Χονγκ Κονγκ
Δύο φέτες ψωμί του τοστ αλείφονται με γενναιόδωρη ποσότητα φιστικοβούτυρου ή μαρμελάδας kaya (μαρμελάδα καρύδας με αυγό), γίνονται τοστ, περνιούνται από αυγό και τηγανίζονται σε βούτυρο. Σερβίρονται με κυβάκι βουτύρου από πάνω και μπόλικο σιρόπι.

Τσίλι με καβούρι, Σιγκαπούρη
Αν πάει κάποιος στη Σιγκαπούρη δεν μπορεί να φύγει χωρίς να δοκιμάσει αυτή την πικάντικη και πληθωρική σπεσιαλιτέ. Επίσης, αν τη δοκιμάσει, δεν μπορεί και να μην λερωθεί με τον ζωμό από τσίλι και ντομάτα που πιτσιλάει παντού, οπότε προσοχή. Πρόκειται για το best seller πιάτο της πόλης.

Καλοκαιρινά ρολά goi cuon (γκόι κουόν), Βιετνάμ
Πίτες ρυζιού με χοιρινό, γαρίδες, βότανα, λεπτά νουντλς ρυζιού vermicelli (βερμιτσέλι), οι οποίες σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα δροσερό πιάτο που συνοδεύεται από γλυκιές σάλτσες και τριμμένο φιστίκι.

Pho, Βιετνάμ (Φο)
Ζωμός με φρέσκα νουντλς ρυζιού, αρωματικά και κοτόπουλο ή μοσχάρι. Πιάτο της θαλπωρής, αρωματικό, νόστιμο και με ισορροπία στις γεύσεις.

Rendang, Ινδονησία (Ρεντάνγκ)
Το μοσχάρι σιγοβράζει σε γάλα καρύδας μαζί με λεμονόχορτο, σκόρδο, τζίντζερ, τσίλι, ρίζα γκαλανγκάλ και κουρκουμά. Μετά μαγειρεύεται για ώρες και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με τρυφερό κρέας και βαθιά γεύση. Την επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμο γιατί δένουν καλύτερα όλες οι έντονες αυτές γεύσεις μεταξύ τους.

Tom yum goong, Ταϊλάνδη (τομ γιαμ γκουνγκ)
Ένα από τα πιο γευστικά πιάτα της χώρας. Γαρίδες, μανιτάρια, ντομάτες, λεμονόχορτο, ρίζα γκάλανγκαλ (θυμίζει το τζίντζερ), και φύλλα λάιμ, μαγειρεύονται σε κρέμα και γάλα καρύδας. Μια σούπα, γλυκόξινη, αλμυρή και πικάντικη.

Penang assam laksa, Μαλαισία (Πενάνγκ ασάμ λάκσα)
Το σκουμπρί ποσάρεται και μαγειρεύεται μαζί με ταμάρινδο, τσίλι, μέντα, λεμονόχορτο, τζίντζερ και ανανά. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Μαλαισίας, αφού αυτή η ψαρόσουπα με νουντλς δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Πάπια Πεκίνου, Κίνα
Το μυστικό κρύβεται στη γλασαρισμένη και τραγανή πέτσα. Σιγομαγειρεύεται στον φούρνο και το αποτέλεσμα είναι τόσο λαχταριστό, που σε πολλά εστιατόρια όταν κάποιος παραγγείλει αυτό το πιάτο, θα του σερβίρουν περισσότερη πέτσα παρά κρέας. Εννοείται, ότι κανένας δεν παραπονιέται για αυτό.

Σούσι, Ιαπωνία
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ρύζι, ψάρια και λαχανικά. Ελαφρύ, εθιστικό, και σε άπειρες παραλλαγές, έχει κατακτήσει τον πλανήτη και μας έμαθε ότι και το ωμό είναι νόστιμο.

Massaman curry, Ταϊλάνδη (μάσαμαν κάρι)
Ή αλλιώς ο βασιλιάς των κάρι. Πικάντικο, έντονη γεύση καρύδας, γλυκό και αλμυρό ταυτόχρονα. Συνοδεύεται μαζί με ρύζι και μπορούμε να το βρούμε σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και σε κιόσκι με φαγητό του δρόμου.

Δείτε επίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα φαγητά της Ευρώπης σύμφωνα με το CNN;

10 κλασικά πιάτα της κουβανέζικης κουζίνας

Το ελληνικό φαγητό, που υμνεί ο Guardian, στη λίστα του με τα must try ευρωπαϊκά πιάτα

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr