Mε ένα ή δύο άτομα, πάντα της ίδιας οικογενείας, στο σαλόνι ή την κουζίνα, το χριστουγεννιάτικο πάρτι είναι πάντα πάρτι! Και η αντίστροφη μέτρηση για το πιο ανατρεπτικό vintage πάρτι αλά 70ς ξεκίνησε…

Η Julia Busutill Nishimura είναι Μαλτέζα στην καταγωγή, με ένα πέρασμα μερικά καλοκαίρια από Τοσκάνη, κάτοικος Μελβούρνης σήμερα, σύζυγος του Ιάπωνα σεφ Nori Nishimura και η νέα «βασίλισσα» του κινήματος -ναι, κινήματος, παρακαλώ- home cooking. Σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο πάντα που την προβάλει ως νέα Nigella Lawson, την Βρετανή μαγείρισσα που έκανε θραύση στα 90ς, τη δόξα της οποίας πολλές εζήλεψαν αλλά ουδεμία κατάφερε να κατακτήσει.

Η Julia, όμως, ουδόλως ενδιαφέρεται για αυτά. Από το 2017 που παρουσίασε το μπεστ σέλλερ Ostro με μαγειρικές της Τοσκάνης, μέχρι σήμερα που επανέρχεται με δεύτερο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου, Α Υear of Simple Family Food, το μόνο που την απασχολεί είναι το καλό σπιτικό φαγητό.

Στον παλιό φούρνο της μαμάς της, με το γιό της, Haruki να τριγυρνά στα πόδια της, τον πανικό της δεύτερης εγκυμοσύνης –ήδη στον έβδομο μήνα για την Yukito- και τα στραβοπατήματα κάθε νέας απόπειρας που πάντα κάτι πάει ανάποδα.

«Μην περιμένετε γεύματα έτοιμα σε δέκα λεπτά», δηλώνει. «Ακόμα και ο πιο έμπειρος σεφ δεν τα καταφέρνει ποτέ  σε δέκα λεπτά. Πάρτε το χρόνο σας, δοκιμάστε –δεν πειράζει να αποτύχετε- και πειραματιστείτε με αυτά που έχετε στο μυαλό σας».

Και παρόλο που δεν είχε σκοπό να κυκλοφορήσει το βιβλίο τώρα σκέφτηκε ότι αυτές οι παράξενες γιορτές χρειάζονταν τελικά κάτι παραπάνω, Αυτός ήταν και ο λόγος που έδωσε τα φώτα της για ένα vintage πάρτι ΄70ς σαν και αυτά που τα ζευγάρια χόρευαν cheek to cheek, τα ποτήρια γέμιζαν με punch και στο πικάπ έπαιζε Σινάτρα.

«Τα πάρτι στο σπίτι επιστρέφουν», εξηγεί. «Τα ωραία πάρτι της παραμονής με ζευγάρια που φιλούνται κάτω από το γκι και αυτοσχέδια κοκτέιλ, όλο νοσταλγία, που κρατούν το ηθικό υψηλό μέχρι το πρωί». Για αυτή τη χρονιά, το στοίχημα είναι μόνο αυτό: ηθικό υψηλό μέχρι το πρωί…

Το design

Αποφύγετε το κλασικό στολισμό, τη χαρούμενη διάθεση την δίνουν πολύχρωμες γιρλάντες, κουκουνάρια στα τραπέζια, φωτεινές μπάλες σε διάφορα σημεία, πολύ χρυσόσκονη και κομφετί.

Φέτος επιστρέφουν τα stand-up dinner party. Ένας συνδυασμός όρθιου και καθιστού πάρτι. Τα φαγητά είναι μοιρασμένα σε τραπέζια στο χώρο -όχι στυλ μπουφέ- και ο καθένας κυκλοφορεί ελεύθερα γεμίζοντας το πιάτο του και το ποτήρι του όταν θέλει.

Προβλέψτε πολλά σερβίτσια. Το όρθιο πάρτι σημαίνει ότι ο καθένας γεμίζει και ξαναγεμίζει το πιάτο του που μπορεί να μην είναι το ίδιο κάθε φορά. Καλό είναι να έχετε προμήθεια. Και βγάλτε από το συρτάρι τα καλά μαχαιροπίρουνα και τα λινά τραπεζομάντηλα. Τώρα είναι η χρονιά για να τα χαρείτε.

Επιλέξτε οld fashion χριστουγεννιάτικα τραγούδια. H χριστουγεννιάτικη συλλογή του Elvis με το White Christmas και το Ι΄ll be home for Christmas, το Go Power at Christmas time του James Brown, το Snow της Rosemary Clooney…

Ετοιμάστε μικρά δώρα για τον καθένα: γλειφιτζούρια σε μορφή Santa, κορδέλες για τα μαλλιά με γκι, σκουφιά με κουδούνια, marshmallows, κουτιά με μπισκότα και σοκολατάκια με χρυσόσκονη, σπιτικές καραμέλες με ξηρούς καρπούς που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας.

Μην γεμίζετε το χώρο με αρωματικά κεριά: το σπίτι πρέπει να μυρίζει καλοψημένη γαλοπούλα, κανέλα από τα μπισκότα και γλυκό κρασί

Το φαγητό

Ετοιμάστε γρήγορα snacks που θα έχετε στήσει σε δυο τουλάχιστον διαφορετικά τραπέζια. Στα πάρτι περισσότερο τσιμπολογά κανείς παρά τρώει κανονικά.

Κόψτε τη γαλοπούλα ή το ψητό σε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετήστε δίπλα σε μικρότερες τα συνοδευτικά για να επιλέγει ο καθένας αυτό που του αρέσει χωρίς καταναγκασμό.

Προσπαθήστε να καλύψετε όλη τη γκάμα: κάτι πικάντικο, κάτι ελαφρύ, μια ζεστή σάλτσα για το ψητό αλλά και κάτι εύκολο που μπορεί να κρατήσει κανείς στο χέρι χωρίς να λερωθεί.

Ποντάρετε στη νοσταλγία: μετά το φαγητό οργανώστε ένα τραπέζι με τα γλυκά, μπαμπάδες, ραβανί, νουγκατίνες, κέικ και καραμέλες, σιρόπια, marshmallows που ο καθένας διαλέγει το δικό του.

Μην προσπαθείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνήθως: οργανώστε ένα μενού που ξέρετε ότι μπορείτε να καταφέρετε και κάντε εύκολη τη ζωή σας με πιάτα που αρέσουν σε όλους.

Το ποτό

Ετοιμάστε μια σειρά ζεστά και κρύα κοκτέιλ. Tοποθετήστε τα βασικά υλικά σε ένα τραπέζι και αφήστε τον καθένα να διαλέξει ανάλογα με τη διάθεσή του.

Επαναφέρετε τα κλασικά και αγαπημένα Αmericano, Negroni, συν τα χριστουγεννιάτικα egg nog, ζεστό κρασί με φλούδες πορτοκαλιού που είναι πάντα πετυχημένα.

To χριστουγεννιάτικο κέικ με καραμελωμένα φιστίκια της Julia

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 αβγά, 200 γρ. γιαούρτι, 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη και το ξύσμα 1 λεμονιού. Προσθέτετε 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης πούδρα, 100 γρ. αμύγδαλα πούδρα,150γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του που έχετε κοσκινίσει, και ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο σκόνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το μίγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε για 35 λεπτά ή μέχρι να το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, το χυμό 1 λεμονιού και 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να καραμελώσουν. Προσοχή, το μίγμα είναι καυτό και δεν πρέπει να είναι παιδιά δίπλα σας. Περιχύνετε πάνω από το κέικ και αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε. Διακοσμείτε με γλάσο και χειμωνιάτικα κόκκινα φρούτα.

www.julia-ostro.com

Δείτε επίσης:

Μέτρα για τις γιορτές: Χριστούγεννα με ρεβεγιόν έως 9 άτομα

Ολα οσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Κάνε το σπίτι σου να μυρίζει Χριστούγεννα με φυσικό και εύκολο τρόπο 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr