Αν προτιμάτε το σερβίρισμα σε μπουφέ, η food blogger Βέσνα Ξανθοπούλου σας προτείνει νοστιμιές για τσίμπημα, ιδανική παρέα για το ποτό σας.

Αλμυρά κουλουράκια με blue cheese και καρύδια

45 ΛΕΠΤΑ + 30΄ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 20-25 κουλουράκια

125γρ. βούτυρο

2 κρόκους αβγών

225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 κουτ. σούπας νερό

150γρ. blue cheese, θρυμματισμένο

90γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα (αφήνουμε λίγα χοντρά για το τέλος)

χοντρό αλάτι

κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τους κρόκους. Προσθέτουμε το αλεύρι και σταδιακά κουτάλι-κουτάλι το νερό, όσο χρειαστεί, ώστε να δημιουργήσουμε μια ζύμη εύπλαστη. Καθώς τη ζυμώνουμε προσθέτουμε και το τυρί μαζί με τα καρύδια. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Aπλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω σε μια λαμαρίνα ή ρηχό ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη μας πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και δημιουργούμε κουλουράκια σε σχήμα αστεριού. Τα αραδιάζουμε στο ταψί. Στο κάθε κουλουράκι επάνω πιέζουμε ένα μικρό κλωναράκι από δεντρολίβανο, λίγο χοντρό αλάτι και ένα κομμάτι καρύδι. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Λευκή τούρτα με σολομό και γαρίδες

1 ΩΡΑ + 4-5 ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 6 άτομα

5-6 κρέπες, διαμέτρου 20 εκ.

300γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού, κομμένο σε μικρούς κύβους

500γρ. γαρίδες, ελαφρώς βρασμένες, κομμένες σε μικρά κομματάκια

2 αγγούρια, μέτριου μεγέθους, κομμένα σε μικρούς κύβους

15 μικρά αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε μικρούς κύβους

150γρ. καπνιστή πέστροφα

1 μικρό φλιτζάνι κάππαρη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο + μερικά κλωνάρια για τη διακόσμηση

500γρ. γιαούρτι στραγγιστό

300γρ. μαγιονέζα

½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τις κρέπες

1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αβγά

λίγο αλάτι

λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

Κρέπες: Χτυπάμε το γάλα, το αλεύρι, τα αβγά και λίγο αλάτι στο μούλτι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεγέθους περίπου 22 εκ. ζεσταίνουμε καλά λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε περίπου ένα μικρό φλιτζάνι του espresso από το μίγμα και κουνάμε κυκλικά να πάει σε όλο το τηγάνι. Ψήνουμε την κρέπα και από τις δύο πλευρές και αφήνουμε σε πιάτο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Θα φτιάξουμε περίπου 8-10 κρέπες. Αν θελήσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα, σκεπάζουμε το πιάτο με μια μεμβράνη (αφού κρυώσουν καλά οι κρέπες). Για να τις χρησιμοποιήσουμε βάζουμε επάνω στην κάθε κρέπα χωριστά ένα τσέρκι ή πιάτο 18-20 εκ. περίπου. Χαράζουμε και κόβουμε τις κρέπες ώστε να έχουν όλες το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Κόβουμε τον σολομό, τη γαρίδα, το φρέσκο αγγούρι, τα αγγουράκια τουρσί σε περίπου ίδιου μεγέθους κομματάκια. Βάζουμε το κάθε υλικό χωριστά σε μπολάκια. Διαλύουμε το φιλέτο πέστροφας σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε και αυτό σε ένα μπολ. Βάζουμε σε αντίστοιχα μπολάκια την κάππαρη και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι με τη μαγιονέζα και το αλάτι. Σύνθεση: Επιλέγουμε το πιάτο που μας αρέσει ·ένα πιάτο με πόδι θα την αναδείξει ακόμη καλύτερα. Βάζουμε επάνω στο κέντρο του πιάτου την πρώτη κρέπα και απλώνουμε πάνω της μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα με το γιαούρτι. Απλώνουμε πολύ σχολαστικά ώστε να πάει μέχρι τις άκρες. Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα υλικά από τις άκρες κυκλικά, ώστε να φτιάξουμε μια ίσια και ομοιόμορφη στρώση. Βάζουμε τις γαρίδες αρχικά ανά ένα εκατοστό περίπου, αφήνοντας κενό για τα κομματάκια σολομού, την πέστροφα, προσθέτουμε το φρέσκο αγγούρι, το τουρσί, την κάππαρη και πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο. Η πρώτη στρώση μας είναι έτοιμη και βάζουμε από πάνω την επόμενη κρέπα. Είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας περίπου πόσες κρέπες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Έτσι θα χωρίσουμε και τα υλικά σε περίπου αυτές τις στρώσεις ώστε να τα μοιράσουμε ομοιόμορφα (εγώ συνήθως χρησιμοποιώ 5 κρέπες). Συνεχίζουμε με τις επόμενες 4 στρώσεις με τον ακριβώς ίδιο τρόπο και τοποθετούμε, τέλος, μια σκέτη κρέπα (την 5η) από πάνω. Με το μίγμα του γιαουρτιού και της μαγιονέζας την καλύπτουμε εξωτερικά. Αν το μείγμα είναι λίγο αραιό, προσθέτουμε επιπλέον 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα. Διορθώνουμε τις λεπτομέρειες με ένα μαχαίρι. Στολίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με τα κλωναράκια άνηθου που έχουμε κρατήσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες προτού τη σερβίρουμε.

Μικρά ρολάκια με προσούτο, γκοργκοντζόλα και αχλάδι

15 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 6-8 άτομα

16 φέτες λεπτά κομμένο προσούτο

φύλλα από ένα ματσάκι ρόκας

3 αχλάδια, σφιχτά, κομμένα σε 16 μακρόστενα μπαστουνάκια

150γρ. τυρί γκοργκοντζόλα ή παρμεζάνα, σε λεπτά, μακρόστενα μπαστουνάκια

χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα αχλάδια, τα βρέχουμε με τον χυμό λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε και το τυρί που έχουμε επιλέξει σε μακρόστενα, λεπτά μπαστουνάκια. Αρχίζουμε να στήνουμε το πιάτο μας. Πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια απλώνουμε μια φέτα προσούτο, στη μία άκρη της βάζουμε δύο φύλλα τρυφερής ρόκας, ένα μπαστουνάκι αχλαδιού, ένα τυρί και αρχίζουμε να τυλίγουμε το προσούτο ώστε να γίνει ένα ρολάκι. Αφήνουμε ελαφρά να εξέχουν τα υλικά από τη μια πλευρά για πιο όμορφο αποτέλεσμα. Βάζουμε τα ρολάκια σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι caprese

20 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Yλικά για 6-8 άτομα

1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, τα φύλλα

500γρ. περίπου, ντοματάκια cherry

14 μοτσαρελάκια buffalo, μικρά

8 πιπερίτσες τουρσί, γεμισμένες με τυρί

αλάτι χοντρό

½ φλιτζάνι σάλτσα πέστο

Για τη σάλτσα πέστο

1 ματσάκι βασιλικό για πέστο

2-3 σκελίδες σκόρδο

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

40 γρ. παρμεζάνα, σε μικρότερα κομμάτια

αλάτι

Εκτέλεση

Σάλτσα πέστο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να διαλυθούν. Βάζουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό στρογγυλό μπολ. Πλένουμε τα ντοματάκια και τα αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα να στεγνώσουν. Πάνω σε απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε και τα μοτσαρελάκια ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Διαλέγουμε τα φύλλα βασιλικού. Πρέπει να είναι ζωντανά και καλά σε μέγεθος ή μπορούμε να κορφολογήσουμε έναν βασιλικό, να πάρουμε τα μπουκετάκια του. Το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό. Διαλέγουμε μια πιατέλα και ξεκινάμε το στήσιμο τοποθετώντας τα φύλλα ή τα μπουκετάκια βασιλικού κυκλικά πάνω στο πιάτο φτιάχνοντας ένα στεφάνι. Πάνω στα φύλλα αρχίζουμε και τοποθετούμε τα ντοματάκια, ακανόνιστα γύρω-γύρω στο στεφάνι. Ανάμεσα στα ντοματάκια τοποθετούμε τα μικρά μπαλάκια μοτσαρέλα. Σε αυτό το σημείο πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και τις πιπερίτσες με το τυρί. Στη μέση της πιατέλας τοποθετούμε το μπολ με τη σάλτσα πέστο και σερβίρουμε.

Αλμυρές μαντλέν με τυρί chevre

30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Yλικά για 30 κομμάτια

6 αβγά

200ml κεφίρ

12 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι

200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτι

150γρ. τυρί chevre, semi-dry, σε μικρούς κύβους

30 φύλλα φασκόμηλου, γυρισμένα από την ανάποδη πλευρά τους

2 μεσαίες φόρμες με θήκες για μαντλέν

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Λαδώνουμε τις φόρμες ψησίματος με ελάχιστο λάδι. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά με έναν αβγοδάρτη. Προσθέτουμε το κεφίρ, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Στην κάθε θήκη από τη φόρμα ψησίματος βάζουμε από ένα φύλλο φασκόμηλου ανάποδα. Πιέζουμε ελαφρά με ένα ξυλάκι το φύλλο ώστε να εφαρμόζει στην επιφάνεια και από πάνω του βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας από το μίγμα. Όταν γεμίσουμε όλες τις θήκες βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις μαντλέν από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας. Τις σερβίρουμε σε πιατέλα.

H Bέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger /notguiltyfood.com

Styling: Κ. Λυκουρέση Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφίες: Studio M

Δείτε επίσης:

Κάνουμε γιορτινό pairing φαγητού και κρασιού

Οδηγός για τον ιδανικό σχεδιασμό μενού και το τέλειο τραπέζι

Το κοκτέιλ του νέου έτους