Είναι η πρωταγωνίστρια των ημερών. Γοητευτική, γλυκιά, νόστιμη, η βασιλόπιτα άλλοτε στολίζεται με αμύγδαλο φιλέ και άλλοτε με άχνη ζάχαρη ή και με σοκολάτα. Τις περισσότερες φορές έχει βουτυράτη αίσθηση, μοσχοβολάει μαχλέπι και μαστίχα (μοιάζει με τσουρέκι). Κυκλοφορεί όμως και σε εκδοχή ζύμης κέικ με πορτοκαλένιο χαρακτήρα. Για να σας κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη, ψάξαμε σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και σας παρουσιάζουμε εκείνες που μας τράβηξαν την προσοχή. Αν, λοιπόν, δεν έχετε τη διάθεση ή τον χρόνο να φτιάξετε τη δική σας, ανατρέξτε σε μία από τις παρακάτω διευθύνσεις.

Rio
Είναι από τα πιο γνωστά πολίτικα ζαχαροπλαστεία που άνοιξε ο Απόστολος Παναγιωτίδης στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Διάσημο για τους μπαμπάδες, το σεκέρ παρέ και τα λαχταριστά σιροπιαστά μπακλαβαδάκια του. Και πάνω απ’ όλα για τη βασιλόπιτά του. Βασίζεται σε πολίτικη συνταγή, που παραμένει ίδια από την πρώτη μέρα που άνοιξε το μαγαζί. Έχει έντονα αρώματα μαστίχας και πασπαλίζεται με σουσάμι.
Πρωτέως 4, Παλαιό Φάληρο, Τηλ: 210 9831892

Σαχινίδης
Σε αυτό τον φούρνο που άνοιξε το 1965 θα βρείτε τη βασιλόπιτα σε δύο εκδοχές: τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι. Η πρώτη μοσχοβολά βούτυρο και πορτοκάλι και είναι παρά πολύ αφράτη. Κι αν δοκιμάσετε να βουτήξετε ένα κομμάτι της στο γάλα, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε. Η δεύτερη, πιο παραδοσιακή, έχει έντονα αρώματα μαστίχας και μαχλεπιού και υπέροχη γεύση. Ταιριάζει με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Όποια και από τις δύο να διαλέξετε, είναι το ίδιο νόστιμες.
Μαντζουράκη 2, Ψυχικό, Τηλ: 210 6926286

Παύλου
Ανηφορίζοντας προς Ιλίσια, εκεί όπου η οδός Μιχαλακοπούλου συναντά την οδό Παπαδιαμαντοπούλου θα βρείτε το ζαχαροπλαστείο αυτό, ένα από τα πιο διάσημα και κλασικά της αθηναϊκής περιοχής. Εδώ και δεκαετίες φτιάχνει με συνέπεια νόστιμα γλυκά επιμένοντας στα κλασικά και αποφεύγοντας τις μοντερνιές. Η βασιλόπιτά του είναι τύπου κέικ και προτείνεται σε δύο εκδοχές: η μία είναι αρωματισμένη με πορτοκάλι, η δεύτερη πιο καρυδάτη. Και οι δύο πάντως, έχουν την ίδια βουτυράτη βάση.
Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Ιλίσια, Τηλ: 210 7774012

Rita’s Cookies
Στη Ρίτα Αμιραλιάν αρέσει πάρα πολύ να φτιάχνει μπισκότα και άλλα γλυκά. Στην αρχή είχε απλώς ένα εργαστήριο που προμήθευε άλλα μαγαζιά. Μεγάλο σουξέ της ήταν οι περίφημοι κουραμπιέδες της. Κάποια μέρα, επειδή της το ζητούσε ο κόσμος, αποφάσισε να ανοίξει ένα δικό της μικρό μαγαζί στη Νίκαια, για να φτιάχνει τα αγαπημένα της μπισκότα και να κάνει αυτό που αγαπάει. Καθημερινά φουρνίζει διάφορα γλυκά και αρκετοί Αθηναίοι διανύουν χιλιόμετρα για να τα προμηθευτούν. Αγαπημένα μας τα sanioura με άφθονο φιστίκι Αιγίνης. Αυτές τις μέρες, όμως, ετοιμάζει και βασιλόπιτες με ζύμη από τσουρέκι, τις οποίες στολίζει με πολλά, πάρα πολλά αμύγδαλα φιλέ. Και είναι πάρα πολύ αφράτες και ιδανικές για βούτες στο γάλα ή στον καφέ σας.
Δομοκού 40Α, Παλαιά Κοκκινιά, Τηλ: 210 4912323

Divan
Άνοιξε για πρώτη φορά στα Πατήσια στις αρχές του ’70. Πολύ γρήγορα όμως πήρε τον δρόμο για τα νότια και εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φάληρο. Αυτό το παραδοσιακό πολίτικο ζαχαροπλαστείο είναι πλέον από τα αγαπημένα της πόλης. Εκτός από το φοβερό καζάν ντιπί, τους βουτυράτους πολίτικους κουραμπιέδες και τους αφράτους ατσμάδες, το πολίτικο κρουασάν, θα βρείτε φυσικά και ευωδιαστές βασιλόπιτες, που φτιάχνονται σύμφωνα με την πολίτικη συνταγή. Κύρια συστατικά τους είναι το μαχλέπι, η μαστίχα και φυσικά το βούτυρο. Κι αν είστε τυχεροί και έχουν μείνει, ζητήστε και τις ταχινόπιτες.
Ναϊάδων 53, Παλαιό Φάληρο, Τηλ: 210 9821927

Pastry Family
Περνώντας κανείς μπροστά από τη βιτρίνα του σίγουρα θα σταθεί να χαζέψει τα vintage γλυκά που την κοσμούν. Το εν λόγω ζαχαροπλαστείο φτιάχνει από το 1964 ασταμάτητα γλυκά γαλλικής σχολής, δηλαδή με άφθονο βούτυρο. Στο ίδιο μοτίβο και η βασιλόπιτά του, της οποίας η συνταγή παραμένει σταθερή από την πρώτη μέρα που την έφτιαξαν: αφράτο κέικ με τριμμένο αμύγδαλο μέσα, με αρώματα πορτοκαλιού και βουτυράτη αίσθηση.
Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τηλ: 210 7210987

Φύσις
Στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο μπορείτε να βρείτε μια εναλλακτική βασιλόπιτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς γλουτένη, με βιολογικό χυμό αγαύης. Φτιάχνεται με βιολογικό αλεύρι, φρεσκοστυμμένο χυμό από πορτοκάλι, μαχλέπι και πολλούς ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, ετοιμάζουν όμως και τις κλασικές: μία βασιλόπιτα με επικάλυψη αρωματικής κρέμας βανίλιας και μία άλλη με επικάλυψη χειροποίητης πραλίνας φουντουκιού.
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Τηλ: 210 6090740, Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ: 211 4069267

Palet
Μία από τις πιο διάσημες βασιλόπιτες της πόλης θα βρείτε εδώ. Και αυτή έχει πολίτικη καταγωγή και ακολουθεί πιστά την οικογενειακή συνταγή των ιδιοκτητών. Μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, έχει υπέροχη υφή και είναι πραγματικά πολύ εύγευστη. Θα βρείτε και μία ακόμη, επίσης πολύ νόστιμη, σε στυλ κέικ, με άρωμα πορτοκαλιού. Φυσικά μη φύγετε από εκεί χωρίς να πάρετε μαζί σας και τα άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που ετοιμάζουν, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μαρόν γλασέ.
Λεωφ, Καλαμακίου 16, Άλιμος, Τηλ: 210 9828154

Le Nôtre Patisserie
Εδώ η βελγική σοκολάτα είναι η πρωταγωνίστρια σε όλα τα γλυκά. Θα το καταλάβετε μόλις αντικρίσετε τη βιτρίνα του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και από τη βασιλόπιτα που άλλοτε καλύπτεται με λευκή σοκολάτα, άλλοτε με υγείας, είτε με bueno. Φτιάχνεται με βούτυρο γάλακτος, αρκετά ανατολίτικα μπαχαρικά, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και ξύσμα από πορτοκάλι. Αν πάλι δεν τη θέλετε με σοκολάτα, θα τη βρείτε και στην απλή της εκδοχή, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη. Η σοκολάτα όμως είναι σοκολάτα.
Φιλολάου, 128, Παγκράτι, Τηλ: 213 0223108

Φλέιβορ
Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης θα βρείτε μια κάπως πιο ιδιαίτερη βασιλόπιτα. Φτιάχνεται επίσης με φρέσκο βούτυρο και στο εσωτερικό της είναι γεμισμένη με καρύδια και ολόκληρα κεράσια. Από πάνω σκεπάζεται με άχνη ζάχαρη ή τρούφα σοκολάτας και είναι άκρως απολαυστική και λιχούδικη.
Αδαμαντίου Κοραή 3, Νέα Σμύρνη, Τηλ: 210 9342457

Yum guiltfree
Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο των Νοτίων, μπορούμε να βρούμε «γλυκά χωρίς ενοχές», όπως μας υπόσχεται και το όνομά του. Οι επιλογές, πολλές. Γλυκά raw, vegan, χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, γλουτένη ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Η βάση των περισσότερων γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους, τα οσμωτικά φρούτα χωρίς ζάχαρη και τα φρέσκα φρούτα εποχής. Η βασιλόπιτα που βρίσκουμε εκεί, φτιάxνεται με γάλα αμυγδάλου, ζάχαρη καρύδας, φουντούκι και πορτοκάλι, και αποτελεί μια vegan επιλογή χωρίς ζάχαρη, που παραμένει γευστική, όπως της πρέπει.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, Τηλ: 210 9613374

Δείτε επίσης:

Η τέλεια φοκάτσια για τα γιορτινά τραπέζια, χωρίς ζύμωμα

5 παντοπωλεία στο Λεκανοπέδιο προτείνουν τα προϊόντα τους για το γιορτινό τραπέζι

Γιορτινό τραπέζι: 7 προτάσεις για τα «γύρω-γύρω»