Mελομακάρονα με σιρόπι σφενδάμου, κουραμπιέδες με άρωμα μαστίχας αλλά και τσουρέκια είναι μερικά από τα vegan γλυκά της Αθήνας που φέτος κλέβουν τις εντυπώσεις. Οι vegan συνταγές παραδοσιακών γλυκών έρχονται να δώσουν εναλλακτικές -και πολύ νόστιμες- προτάσεις.

Τα παρακάτω πέντε γλυκά είναι μερικά μόνο από αυτά που ξεχωρίσαμε και είναι ιδανικά γι’ αυτές τις ημέρες των εορτών. Για δική μας απόλαυση στο σπίτι, ως πρόταση για επιδόρπιο ή ως μία εορταστική επίσκεψη για φαγητό.

Οι κουραμπιέδες με μαστίχα του Groseristas
Η γευστική πρόταση του παντοπωλείου Groseristas μας άρεσε πολύ. Κουραμπιέδες με βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί βουτύρου, χωρίς ζάχαρη (πέρα από την άχνη), με μαστίχα και αλεύρι αμυγδάλου είναι οι νέοι μας αγαπημένοι κουραμπιέδες. Οι ιδιαίτερες προτάσεις του δεν τελειώνουν εδώ, καθώς θα βρείτε και μελομακάρονα με αλεύρι αμυγδάλου, κότζι μπέρι, καρύδια και σιρόπι αγαύης που είναι vegan, sugar και gluten free.
Σπύρου Μερκούρη 50, Παγκράτι, Τηλ. 213 0326323

Tα χριστουγεννιάτικα μπισκότα του Holy Llama
Ανάμεσα σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκι με σοκολάτα ή κάστανο και το apple strudel, εμείς ξεχωρίσαμε τα gingerbread cookies. Τα διάσημα μπισκότα με μπαχαρικά είναι στολισμένα με γλάσο σε χριστουγεννιάτικα σχέδια. Τα νόστιμα μπισκότα θα τα βρείτε σε διάφορα σχέδια όπως έλατο, νιφάδα χιουνιού, αγιοβασιλήτικος σκούφος κλπ.
Νίκης 2, Σύνταγμα – 210 3318913

Τα μελομακάρονα με σιρόπι σφενδάμου του Yum Guilt Free
Τα μελομακάρονα αποτελούν αναμφίβολα τον πρωταγωνιστή των εορτών. Στην αγορά θα βρείτε αρκετές vegan παραλλαγές του, όμως αυτή που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε είναι τη raw vegan πρόταση του Yum Guilt Free. Με καρύδια, βρώμη, σιρόπι σφενδάμου, κονιάκ, βασιλικούς χουρμάδες, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι. Ένα κουτί από τα συγκεκριμένα μελομακάρονα – μπουκίτσες είναι ό,τι πρέπει για εκείνες τις ώρες που θέλετε οπωσδήποτε ένα μικρό μελομακάρονο καθώς κάθεστε στον καναπέ σας με τα γιορτινά λαμπάκια του δέντρου να αναβοσβήνουν.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα – 210 9613374

Tα πανετόνε του Little Bear
Κουραμπιέδες με φυτικό βούτυρο, μελομακάρονα με σιρόπι αγαύης, τσουρέκια με γέμιση σοκολάτα και κάστανο, χριστουγεννιάτικα μπισκοτοσπιτάκια και βασιλόπιτες είναι μερικές από τις vegan λιχουδιές του Little Bear. Όμως, σίγουρα το πανετόνε του κλέβει την παράσταση. Το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό γίνεται vegan και έχει φυτικό βούτυρο, αλεύρι, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και cranberries.
Ελ. Βενιζέλου 14, Πειραιάς – 210 4136988

Το τσουρέκι του Le Votre Piree
Ήταν ένα συννεφιασμένο πρωινό όταν βρέθηκα στον Πειραιά και πέρασα την πόρτα του Le Votre Piree. Με ιστορία ήδη από το 1962, το ζαχαροπλαστείο είναι γνωστό στους κύκλους των vegan για το τσουρέκι του. Με προζύμι από ρεβίθι, αλεύρι χωρίς γλουτένη, ζάχαρη καρύδας, αβοκάντο αντί για βούτυρο, μπανάνες αντί για αυγά και αρκετά μυρωδικά, το τσουρέκι αυτό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνα των παιδικών μας χρόνων. Το φτιάχνουν ήδη πέντε χρόνια και έχει γίνει γνωστό στόμα με στόμα, κάτι που αποτελεί και την επιτυχία της συνταγής. Να κάνω εδώ ένα disclaimer πως το τσουρέκι είχε χρόνο ζωής στο σπίτι για περίπου δύο ημέρες.
Κουντουριώτου 166, Πειραιάς – 210 4122577