Τα έχουμε απολαύσει σε γεμίσεις, σε πουρέδες, σε επιδόρπια. Λατρεύονται μετά μανίας ψητά σε φούρνο ή στο τζάκι και βρασμένα. Φέτος, θα τα μαγειρέψουμε αλλιώς και θα τα αγαπήσουμε από την αρχή!

Σίγουρα ένα από τα βασικά υλικά των Χριστουγέννων, απαραίτητο σε γεμίσεις γαλοπούλας, χριστουγεννιάτικα (και μη) γλυκά -και για τους παλαιότερους- ανάμνηση από κεντρικές γωνίες της πόλης, σε ένα από τα πρώτα street food της χώρας μας. Κάπως έτσι, με μικρές διαφορές, το κάστανο είναι ένα υλικό που το μεγαλύτερο ποσοστό των σπιτιών, το χρησιμοποιεί σε 3-4 συνταγές όλες κι όλες, κι αυτές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Η αλήθεια όμως είναι ότι η γεμάτη και βουτυράτη γεύση του, το «ύπουλο» umami του αλλά και το τραγανό του δάγκωμα, το καθιστούν μαγειρικά ένα υλικό που μπορεί να ξεκινήσει από ένα θρεπτικό άλειμμα και να φτάσει μέχρι υποκατάστατο του κρέατος σε vegetarian συνταγές. Και για του λόγου το αληθές, δείτε παρακάτω.

Κάστανα “ταμπουλέ”

10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Είναι από αυτές τις συνταγές τις –έλα, ρε!– που αρχικά μοιάζει με κάτι που έχεις ξαναφάει πολλές φορές, αλλά ξαφνικά, η γεύση παίρνει μια άλλη στροφή, καινούργια μεν, οικεία δε. Οσο για το που θα το ετοιμάσετε, μπορεί να παίξει από τα σαλόνια ενός εορταστικού δείπνου μέχρι τα αλώνια μιας μεζεδοκατάσταστης με τσίπουρα.

Υλικά

200γρ. κάστανα ψημένα στον φούρνο, καθαρισμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
5-6 φύλλα δυόσμου
60γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μέλι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα κανέλα, σκόνη

Εκτέλεση

Εδώ τα κάστανα πρέπει να είναι σε τέτοια υφή, που να μπορέσουν να σπάσουν στο μούλτι σε μέγεθος πλιγουριού, γι’ αυτό και τα ψήνουμε στον φούρνο ώστε να μη λιώσουν στο χτύπημα. Βάζουμε σε μπολ τα περασμένα από μούλτι κάστανα, ψιλοκόβουμε τον μαιντανό (αφαιρώντας τα κεντρικά κοτσάνια), ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Καλό θα είναι να γίνει από το πρωί για να σερβιριστεί το βράδυ.

Πέστο κάστανου

10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Φανταστείτε τη γεύση ενός κλασικού pesto και συμπληρώστε με περισσότερο βάθος, με έναν αέρα που κατεβαίνει και μυρίζει βουνό μαζί με τον βασιλικό. Παρακάτω δίνουμε μια πρόταση, αλλά δοκιμάστε το οπουδήποτε θα χρησιμοποιούσατε το κλασικό pesto βασιλικού.

Υλικά για το πέστο

50γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
30γρ. φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
10γρ. φύλλα μαϊντανού
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
30γρ. παρμεζάνα
20γρ. κάσιους
½ μικρή σκελίδα σκόρδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
λίγο ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Περνάμε όλα τα υλικά από το μούλτι μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι, καλύπτοντας με λίγο λάδι στην επιφάνειά του. Ανάλογα την υγρασία που έχουν τα κάστανα ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο νερό στο χτύπημα.

Πέννες με χωριάτικο λουκάνικο και πέστο κάστανου

25 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 2 άτομα

3 κουτ. σούπας πέστο κάστανου (βλ. συνταγή παραπάνω)
30γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
200γρ. πέννες
20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
60γρ. χωριάτικο λουκάνικο φρέσκο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνουμε το pesto, τη γραβιέρα και το γιαούρτι. Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ανοίγουμε το λουκάνικο και θρυμματίζουμε τη γέμισή του. Την καβουρδίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να μυρίσει και αρχίσει να παίρνει χρώμα. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας από το νερό όπου βράζουν οι πέννες. Οταν οι πέννες γίνουν al dente, τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και τη γέμιση του λουκάνικο μαζί με τα υγρά του τηγανιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μπολονέζ κάστανου

30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

300γρ. κάστανα καθαρισμένα, ωμά
150γρ. μανιτάρια λευκά, χωρίς μίσχους
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
50ml κόκκινο ξηρό κρασί
150γρ. ντοματάκια κονκασέ
300ml νερό ή ζωμό λαχανικών καυτό
100ml γάλα πλήρες
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κάστανα στο μούλτι με διακεκομμένη λειτουργία, μέχρι το μέγεθος φακής. Βγάζουμε σε μπολ και ψιλοκόβουμε με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο μέγεθος τα μανιτάρια. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα κάστανα μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Ρίχνουμε το πράσο, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και την καπνιστή πάπρικα, καβουρδίζουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί. Αδειάζουμε μέσα τα ντοματάκια και το νερό και βράζουμε για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα και σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει το μίγμα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Spread κάστανου με σοκολάτα και ταχίνι

10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Από αλειμμένο σε μία φέτα για πρωινό, σπιτικά γεμιστά μπισκότα ή γέμιση σε μια κρέπα, θα είναι ένα βάζο που δεν θα μείνει γεμάτο για πολύ. Εάν δεν το φάτε τις επόμενες 2-3 ημέρες, φυλάξτε το στο ψυγείο, γιατί τα λιπαρά του ταχινιού θα το ταγκίσουν. Αναλόγως της υγρασίας που έχουν τα κάστανα από το βράσιμο, ενδέχεται να χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο νερό.

Υλικά

100γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
50γρ. ταχίνι
100γρ. κουβερτούρα υγείας λιωμένη
30γρ. μέλι
20ml ηλιέλαιο

Eκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να γίνουν ομοιογενής πάστα. Φυλάμε σε καθαρό αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Styling: Κ. Λυκουρέση Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφίες: Studio M

Δείτε επίσης:

Σαρλότ με κάστανα και καραμέλα

Βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα και κρέμα κάστανου

Γλυκιά τάρτα με κρέμα κάστανο και σάλτσα σοκολάτας

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr