Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Blanc de Blancs 2019
Οίνος Λευκός Ξηρός, Πλαγιές Μελίτωνα ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Πόρτο Καρράς

Το Blanc de Blancs του Πόρτο Καρράς υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα cult λευκά κρασιά που συνδέθηκαν με την «επαναστατική» δεκαετία του ’80. Δοκιμάζοντας τη σοδειά του 2019, που συνδυάζει το Αθήρι, το Ασύρτικο και τον Ροδίτη, διαπιστώνουμε πως παραμένει μια ενδιαφέρουσα επιλογή, με πολύ καλή σχέση τιμής/ποιότητας. Το ωχροκίτρινο λαμπερό χρώμα του, τα φρέσκα αρώματα λουλουδιών όπως το γιασεμί και φρούτων όπως το μήλο ή το αχλάδι στη μύτη και η δροσερή, ανάλαφρη παρουσία του με το λεμονάτο τελείωμα στο στόμα το επιβεβαιώνουν. Τιμή: περίπου €6,50 στο ράφι

One & Only Prosecco Brut 2019
Αφρώδης Οίνος Λευκός Ξηρός , Prosecco DOC
Παραγωγός: Fantinel SPA

Φυσικά, αυτές τις ημέρες τα αφρώδη κρασιά έχουν την τιμητική τους και δύσκολα λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Διαλέγουμε λοιπόν το Prosecco από τους ιδιόκτητους αμπελώνες ενός μικρού παραγωγού από το Friuli, στη Βόρεια Ιταλία, που εμφανίστηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Μας άρεσε το λαμπερό, αχυρόξανθο χρώμα του, το πλούσιο και επίμονο κορδόνι λεπτών φυσαλίδων, η εκφραστική του μύτη, με αρώματα λεμονανθών και λευκόσαρκων φρούτων να πρωταγωνιστούν σε φόντο μπριός και μελόπιτας, αλλά και η δροσιά, η φινέτσα, η ισορροπία και η διάρκειά του στο στόμα.

Rosé Ξινόμαυρο 2019
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Αμύνταιο ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Δημόπουλου

Στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Ξινού Νερού, στη ζώνη του Αμύνταιου, ο Παναγιώτης Δημόπουλος αναβιώνει από το 2015 την οινοποιητική παράδοση της οικογένειάς του. Με περισσότερα από 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και ένα ολοκαίνουριο οινοποιείο αποτελεί ανερχόμενη δύναμη της περιοχής, όπου βασιλεύει το Ξινόμαυρο. Το Ροζέ από τη σοδειά του 2019, με το λαμπερό σομόν χρώμα του, τα φρέσκα αρώματα στη μύτη, που θυμίζουν φράουλα, φύλλα ντομάτας και βότανα, τη δροσιστική οξύτητα στο στόμα, που συνδυάζεται με καλή δομή, φρούτο και διάρκεια, έρχεται σε επιβεβαίωση. Τιμή: περίπου €12 στο ράφι

Ϊ 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Γουμένισσα ΠΟΠ
Παραγωγός: Χρήστος Αϊδαρίνης

Ο Χρήστος Αϊδαρίνης συνεχίζει με συνέπεια την υπεραιωνόβια οινοποιητική παράδοση της οικογένειάς του. Το Ϊ προέρχεται από έναν παλιό, ενιαίο αμπελώνα όπου κυριαρχεί το Ξινόμαυρο και η κυριαρχία αυτή αποτυπώνεται τόσο στο μέσης πυκνότητας χρώμα, όπου εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη εξέλιξης, όσο και στη μύτη όπου τα αρώματα της βιολέτας, της πιπεριάς, της ντομάτας και των ξερών φρούτων συναντούν την κανέλα, το πιπέρι και τη βανίλια. Το ίδιο αισθητή είναι η παρουσία του στο μεσαίου όγκου στόμα, όπου το νεύρο και οι σφιχτές τανίνες υπόσχονται μακροημέρευση. Τιμή: περίπου €14,50 στο ράφι

Δέκα (Χ) 2010
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Μακεδονία ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινογένεσις Α.Ε.

Ο Μπάκης Τσάλκος παντρεύει το Ξινόμαυρο με το Merlot και δημιουργεί ένα ξεχωριστό κόκκινο κρασί μακράς παλαίωσης, που έχει περάσει για 24 μήνες από νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Στο βαθυκόκκινο χρώμα του εμφανίζονται οι πρώτες κεραμιδί ανταύγειες, ενώ στο πολυεπίπεδο μπουκέτο του περνάνε κατά κύματα ξερά φρούτα όπως το δαμάσκηνο και λουλούδια όπως η βιολέτα, καφές, βότανα, μπαχαρικά και βύσσινο σε αλκοόλ, σε διακριτικό δρύινο φόντο. Μεσαίου (και λίγο παραπάνω) όγκου στο στόμα, με στρογγυλεμένες αλλά αισθητές τανίνες, εξελιγμένα αρώματα και θερμό, μακρύ τελείωμα, σε σοκολατένιες νότες. Τιμή: περίπου €22 στο ράφι

Signal 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Καβάλα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κώστας Λαλίκος

Ακολουθώντας το «μοντέλο» του Βόρειου Ροδανού, ο Κώστας Λαλίκος προσθέτει στο κόκκινο Syrah από τους ορεινούς αμπελώνες του στο Παγγαίο ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, λευκού Viognier. Το αποτέλεσμα έρχεται γοητευτικό στο ποτήρι μας με πορφυροκόκκινο, βαθύ, συμπαγές χρώμα και ελκυστικό μπουκέτο όπου ξεχωρίζουν αρώματα μαρμελάδας μαύρων φρούτων, ευγενικού ξύλου, σάρκας, πολτού ελιάς, βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα, πίσω από τη στιβαρή, σαρκώδη πρώτη εντύπωση, που δημιουργούν οι καλοδουλεμένες τανίνες, αναδύεται μια φινετσάτη πλευρά, φορτωμένη φρούτο και διακριτική οξύτητα. Το τελείωμα μακρύ, σε τόνους πικρής σοκολάτας. Τιμή: περίπου €17,50 στο ράφι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr