Τα μπισκοτένια χριστουγεννιάτικα σπιτάκια αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά-στολίδια της περιόδου. Αν τα βλέπετε στα ζαχαροπλαστεία και τα ζηλεύετε, να ξέρετε ότι μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας και να μετατρέψετε τη ζαχαροπλαστική σε μια δημιουργική δραστηριότητα για σας και τα παιδιά σας! Έχουν κυκλοφορήσει πλέον στο εμπόριο έτοιμα κομμάτια που τα… συναρμολογείτε και τα στολίζετε. Αλλά πόσο πιο δημιουργικό είναι να φτιάξετε το δικό σας από το μηδέν;
Δεν είναι κάτι πολύ εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο. Ειδικά αν το παιδί σας είναι πιο μεγάλο, δηλαδή 6+, μπορεί να συμμετάσχει πολύ πιο ενεργά στην όλη διαδικασία! Δείτε παρακάτω τα υλικά και τα βήματα!

Υλικά
Για το ζυμάρι
3 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
¾ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ
¼ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
5 κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι μελάσα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό

Για την «κόλλα»
1 ασπράδι αυγού
¼ κουτ. γλυκού κρεμόριο
2 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη

Εργαλεία χειροτεχνίας και κουζίνας
Χαρτόνια και Μολύβι ή Μαρκαδόρο
Αντικολλητικό χαρτί
1 κοφτερό μαχαίρι
1 πλάστη
1 κορνέ

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη:
χτυπάμε σε ένα μίξερ το βούτυρο με τη μελάσα, τη ζάχαρη και το αυγό μέχρι να αναμειχθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δυο μέρη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Για να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να έχουμε προετοιμάσει το ζυμάρι από το προηγούμενο βράδυ. Για να μπορέσουμε να το δουλέψουμε καλύτερα, χρειάζεται να είναι κρύο.

Φτιάχνουμε τις… φόρμες μας
Εδώ είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας. Παίρνουμε ένα χαρτόνι και σχεδιάζουμε 3 «στένσιλ». Το πρώτο είναι ένα σπιτάκι με σκεπή, πορτούλα και παραθυράκια. Στη συνέχεια, σε άλλο μικρό χαρτόνι φτιάχνουμε ένα τετράγωνο (για τα πλάγια του σπιτιού) και σε ένα τρίτο ένα παραλληλόγραμμο (για τη σκεπή). Μπορείτε να δοκιμάσετε πώς εφάπτονται τα χαρτόνια σας (αν και θα είναι πιο λεπτά) για να δείτε αν έχετε φτιάξει σωστά τα στένσιλ σας.

Ανοίγουμε το φύλλο με ένα πλάστη
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σχηματίζοντας ένα σχετικά χοντρό φύλλο για να μπορεί να σταθεί (0,3-0,5 εκ. πάχος). Προσοχή: πρέπει να η ζύμη να είναι κρύα και άμα ζεσταθεί και αρχίζει να κολλάει, τότε πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο. Γι’ αυτό και τη χωρίσαμε σε δυο μέρη.

Φτιάχνουμε τα σπιτάκια με τη ζύμη
Χρησιμοποιούμε το σπιτάκι-στένσιλ και παρεμβάλλουμε ανάμεσά του και στη ζύμη τη λαδόκολλα, ώστε να μην ακουμπάει η ζύμη μας το χαρτόνι. Κόβουμε τη ζύμη μας προσεκτικά. Αν αρχίσει να μαλακώνει τη βάζουμε στο ψυγείο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, που το έχουμε αφήσει στο ψυγείο για να διατηρείται κρύο.

Ψήσιμο
Τοποθετούμε όλα τα σπιτο-μπισκοτάκια σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Φτιάχνουμε την «κόλλα»
Όσο ψήνονται τα μπισκότα ανακατεύουμε στο μίξερ σε δυνατή ένταση το ασπράδι του αυγού με το κρεμόριο και στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα σφικτό και κολλώδες μίγμα. Το μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με λεπτή μύτη.

Ενώνουμε τα κομμάτια με την κόλλα!
Εδώ είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι! Ενώνουμε τα κομμάτια με την «κόλλα» μας και φτιάχνουμε τα σπιτάκια! Τα στολίζουμε και στο εξωτερικό τους με το ίδιο μείγμα αλλά αν θέλουμε και έχουμε χρόνο και όρεξη μπορούμε να λιώσουμε και σοκολάτα και να βάλουμε πάνω ή να «παίξουμε» με χρώματα ζαχαροπλαστικής, χρωματιστά κουφετάκια σοκολάτας και ό,τι άλλο φανταστούμε!

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο που βρήκαμε για να έχετε και μια εικόνα στο νου σας:

Τα σπιτάκια τρώγονται αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ως διακοσμητικά!

Δείτε επίσης:
Εύκολες χριστουγεννιάτικες συνταγές για να φτιάξετε με τα παιδιά σας

Μπισκότα χιονάνθρωποι, το τέλειο γιορτινό σνακ για τα παιδιά!

Το σπίτι της χριστουγεννιάτικης ταινίας «The Holiday» φτιαγμένο από gingerbread