Ο βραβευμένος ως καλύτερος Έλληνας οινοχόος, Άρης Σκλαβενίτης, μάς δίνει τους πιο αρμονικούς συνδυασμούς φαγητού – κρασιού για να στήσουμε το καλύτερο εορταστικό τραπέζι.

Ποικιλία αλλαντικών (μοσχάρι, χοιρινό, καπνιστά)
Ταιριάζει ένα ελαφρύ, φρουτώδες Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο χωρίς βαρέλι – δεν θέλουμε ένα κρασί με τανίνες και υψηλό αλκοόλ. Τα έντονα και πιπεράτα αλλαντικά, θα κάνουν περισσότερο έντονη την αίσθηση των τανινών και του αλκοόλ.

Καπνιστός σολομός
Ψάχνουμε μια ποικιλία κρασιού με όγκο, λιπαρότητα και ικανοποιητική οξύτητα, για να ισορροπήσει με το σολομό. Η κρητική ποικιλία Βιδιανό είναι μια επιλογή σε εκδοχές χωρίς βαρέλι ή με χρήση μικρού ποσοστού βαρελιού θα δώσουν έναν επιπλέον όγκο και βάρος στο κρασί.

krasi

Σαλάτα πολίτικη (καρότο, λάχανο, σκορδάκι)
Μια ποικιλία όπως η Μαλαγουζιά, με έντονο ανθικό και φρουτώδη χαρακτήρα, λιπαρότητα στο στόμα σε εκδοχές της, χωρίς βαρέλι ή με μικρή χρήση έως 20%, θα ήταν από τις πρώτες μας επιλογές. Σαν δεύτερη επιλογή δοκιμάστε μια Κυδωνίτσα, δεν θα σας απογοητεύσει.

Πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς
Ένα πιάτο με φυτικά και ταυτόχρονα στοιχεία ξηρών καρπών. Καλή είναι η επιλογή ενός Μοσχοφίλερου αφρώδους με την παραδοσιακή μέθοδο, έτσι ώστε να κρατήσουμε το φρούτο και τον ανθικό χαρακτήρα της ποικιλίας αλλά και να έχουμε αρώματα ξηρών καρπών από τη μέθοδο οινοποίησης.

Τυρόπιτα ή χορτόπιτα
Ο φυτικός και βοτανικός χαρακτήρας της χορτόπιτας είναι έντονος. Εκτός του Sauvingon Blanc, μια εναλλακτική ελληνική ποικιλία που θα ισορροπήσει τέλεια με το πιάτο είναι η κρητική ποικιλία Δαφνί που κυριαρχούν τα αρώματα δάφνης και άρκευθου.

Σούπα μανιταριών
Τα μανιτάρια σε αυτό το πιάτο έχουν το ρόλο του «κρέατος». Βγάζουν ένα έντονο, γήινο χαρακτήρα με αρώματα παλαίωσης. Ξινόμαυρο θα ήταν η πρώτη επιλογή και σαν δεύτερη η κρητική ποικιλία Λιάτικο. Τα γήινα και ζωικά αρώματα των δύο αυτών ποικιλιών και ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας τούς ταιριάζει απόλυτα.

galopoula

Γαλοπούλα ψητή με πατάτες
Η επιλογή μας στρέφεται σε ένα λευκό κρασί. Είναι κρέας λευκό, σχετικά ελαφρύ. Το σιγανό ψήσιμο όμως θα του δώσει όγκο. Δοκιμάστε το με ένα βαρελάτο Σαββατιανό ή με ένα κρασί από την κρητική ποικιλία Βιδιανό.

Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, ρύζι, κάστανα
Επιλέξτε ένα κρασί από τη Νεμέα και την ποικιλία Αγιωργίτικο, σε μια πιο στιβαρή εκδοχή του. Το πιάτο μας έχει στοιχεία γήινα όπως τα κάστανα και ο κιμάς, που με το ψήσιμο αποκτούν ένα χαρακτήρα ακόμα πιο έντονο.

Φραγκόκοτα ψητή
Η φραγκόκοτα, παρότι έχει λευκό κρέας, είναι πιο σκούρο και αρκετά έντονο. Τα γήινα αρώματα παλαίωσης από το ψήσιμό της θα ταίριαζαν ιδανικά με μια Λημνιώνα, πλούσια στη μύτη, με αρώματα μαύρων φρούτων και με τονισμένη οξύτητα.

Χοιρινό με δαμάσκηνα
Πλούσιο πιάτο, λιπαρό και με αρώματα ζωικά, ώριμων φρούτων, σε μορφή μαρμελάδας. Η επιλογή μας θα πρέπει να στραφεί σε ένα παλαιωμένο κρασί (σίγουρα μιας 4ετίας), όπως σε μια ξηρή Μαυροδάφνη που έχει όγκο, οξύτητα και είναι πλούσια σε φρούτο.

anoigma-giortino-krasi

Πιπεράτο φιλέτο
Ψάχνουμε ένα ερυθρό κρασί, πλούσιο, φρουτώδες και τανικό, έτσι ώστε οι πρωτεΐνες του πιάτου να σβήσουν τις τανίνες του κρασιού και η γλύκα του φρούτου να ισορροπήσει την πιπεράτη αίσθηση. Το Μαυροτράγανο είναι μια ποικιλία που θα ταίριαζε ιδανικά.

Αγριογούρουνο μαγειρεμένο με κρασάτη σάλτσα
Έντονο πιάτο, λιπαρό με αρώματα μπαχαρικών και μαγειρεμένων φρούτων. Η επιλογή ενός παλαιωμένου Ξινόμαυρου είναι η πρώτη μας σκέψη. Η οξύτητα του κρασιού θα ισορροπήσει τη λιπαρότητα του κρέατος και τα παλαιωμένα αρώματα του Ξινόμαυρου θα ταιριάξουν αρμονικά με αυτά του πιάτου.