Κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά το σπίτι ευωδιάζει η μυρωδιά των ψημένων μπισκότων. Αυτών των μικρών, παιχνιδιάρικων γλυκισμάτων που εμείς και οι καλεσμένοι μας απολαμβάνουμε χωρίς ίχνος διατροφικής ντροπής. Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτες μπισκοτένιες λιχουδιές έκαναν την εμφάνιση τους κατά τη νεολιθική εποχή ή αλλιώς περίπου 10.000 χρόνια πριν ως μία γευστική λύση βιοπορισμού χωρίς να θυμίζουν σε τίποτα τα μπισκότα που φουρνίζουμε σήμερα. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, μικροί και μεγάλοι οικοδεσπότες από κάθε γωνιά του πλανήτη εισβάλλουν στην κουζίνα πλάθουν, δίνουν σχήμα και ψήνουν τα μπισκότα των γιορτών ως μία ένδειξη αγάπης και φροντίδας.

Pfeffernüsse από Γερμανία, Ολλανδία και Δανία
Μπορεί η Γερμανία να φημίζεται για τα κλασικά και αγαπημένα Gingerbread Cookies, όμως, και τα Pfeffernüsse έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο εορταστικό τραπέζι των παραπάνω χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Η εμβληματική χριστουγεννιάτικη συνταγή τους περιέχει τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα και μαύρο πιπέρι, συστατικά που δίνουν στα μπισκότα μία ιδιαίτερα πικάντικη γεύση. Γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και γαρύφαλλα ολοκληρώνουν τη συνταγή, η οποία, σύμφωνα με την Παράδοση, έκανε την εμφάνισή της περί τα μέσα του 19ου αιώνα γενικότερα και τα Χριστούγεννα του 1850 ειδικότερα. Στη Δανία, μάλιστα, θεωρούνται τα μπισκότα που προσφέρουν οι μικροί μας φίλοι κάθε χρόνο στον Άγιο Βασίλη.

Gingersnaps (Pepparkarkor) από τη Σουηδία
Μπορεί τα εν λόγω μπισκότα να είναι απόλυτα συνυφασμένα με τις γιορτές στη Σκανδιναβία, όμως, η νόστιμη γεύση τους «αναγκάζει» αρκετούς να τα φτιάχνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κόβονται παραδοσιακά σε σχήματα όπως αρκουδάκια, καρδιές και αστέρια, διακοσμούνται συνήθως με γλάσο και συνοδεύουν ονειρικά το Glögg, το φημισμένο ζεστό κρασί όταν τα απολαμβάνουν οι μεγαλύτεροι της παρέας. Φυσικά, στο «σώμα» τους θα βρεις μπαχαρικά, όπως κανέλα κάρδαμο, γαρίφαλο και τριμμένο τζίντζερ καθώς και σιρόπι καλαμποκιού.

Mantecados από την Ισπανία
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα που λιώνουν στο στόμα και αφήνουν μία βουτυράτη αίσθηση στον ουρανίσκο. Με προέλευση από την Ισπανία. Τα Mantecados γεμίζουν τα ζαχαροπλαστεία της χώρας τις ημέρες των γιορτών με το μυστικό της νοστιμιάς τους να «κρύβεται» στο χοιρινό λίπος, το οποίο αποτελεί ένα εκ των συστατικών. Εξάλλου, στα Ισπανικά mante σημαίνει λίπος. Καρύδια και γλυκάνισος συμπληρώνουν τη συνταγή με τη vegetarian εκδοχή τους να αφήνει το ζωικό λίπος στην άκρη αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο.

Bizcochitos από το Μεξικό
Σε μία άλλη χώρα που τα Ισπανικά κυριαρχούν, στο Μεξικό, τα βουτυράτα μπισκότα με κανέλα και γλυκάνισο έγιναν γνωστά τον 16ο αιώνα από Ισπανούς μετανάστες. Ανάλογα με την περίσταση προσφέρονται σε σχήματα όπως διαμάντια ή δέντρα, ενώ καθιερώθηκαν επίσημα ως συνταγή της πολιτείας του Νέου Μεξικού 1989. Σε όποιο σχήμα κι αν επιλέξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα βρεις σε κάθε θρησκευτική εορτή.

Gingerbread (Lebkuchen) από την Γερμανία
Πρόκειται για τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τα οποία πλέον φτιάχνουν μικροί και μεγάλοι σε κάθε σημείο του πλανήτη. Τα Gingerbread με τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι ή μελάσα ψήθηκαν για πρώτη φορά από μοναχούς στη Νυρεμβέργη περί τα μέσα του 10ου αιώνα, ενώ μέχρι το 1867 ήταν αποκλειστικά χειροποίητα. Αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, στα εν λόγω μπισκότα σήμερα χρησιμοποιείται και η καστανή ζάχαρη ως εναλλακτική του μελιού. Στη Βαυαρία επίσης φτιάχνουν και τα Springerle, μπισκότα που αφού στρώσουν με ειδικό ανάγλυφο πλάστη, τα αφήνουν ένα 24ωρο για να ξεραθούν σε επιφάνεια αλειμμένη με βούτυρο και πασπαλισμένη με σκόνη γλυκάνισου.