Ο γιορτινός μπουφές στήνεται με απολαυστικές μπουκιές, αλμυρές και γλυκές, που σιγοντάρουν το αλκοόλ των ημερών.

«Τάκος» με παντζάρι τουρσί και κατσικίσιο τυρί
30 λεπτά | 2 ώρες αναμονή | Εύκολο | 32 τεμάχια

Υλικά
2 μέτριους βολβούς παντζαριών, χωρίς φλούδα

Για το τουρσί
100 ml ξίδι από λευκό κρασί
50 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
150 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 χούφτα καρύδια ψίχα, ελαφρώς καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Κόβουμε τα παντζάρια σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους.
Για το τουρσί
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ξίδι με τη ζάχαρη, 100 ml νερό και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα τις φέτες παντζαριού και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για τη γέμιση
Χτυπάμε το κατσικίσιο τυρί μέχρι να μαλακώσει. Αναμιγνύουμε με τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζουμε τις φέτες παντζαριού από το υγρό και τις στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε τη μισή φέτα κάθε παντζαριού με λίγο μείγμα γέμισης και λίγο καρύδι και τις διπλώνουμε προσεκτικά. Τις σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αυγοσαλάτα πάνω σε τσιπς με αλάτι και ξίδι
30 λεπτά | Εύκολο | 32 τεμάχια

Υλικά
4 αυγά
8 κουτ. σούπας μαγιονέζα
40 γρ. κρεμμύδια τουρσί, ψιλοκομμένα
40 γρ. αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
½ μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καλή πρέζα λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 συσκευασία τσιπς με αλάτι και ξίδι
λίγο νεροκάρδαμο

Διαδικασία
Βράζουμε τα αυγά για 8΄. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό να κρυώσουν. τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Χτυπάμε τη μαγιονέζα με όλο το κρεμμύδι, το αγγουράκι τουρσί, λευκό πιπέρι και μια πρέζα αλάτι. Μοιράζουμε τα τσιπς σε μια πιατέλα και από πάνω γαρνίρουμε με λίγη αυγοσαλάτα και λίγο νεροκάρδαμο.

Κυβάκια πανσέτας σε γλάσο πικάντικης μαρμελάδας
3 ώρες και 30 λεπτά | Εύκολο | 25 τεμάχια

Υλικά
1.250 γρ. πανσέτα, χωρίς την πέτσα και το λίπος
150 γρ. μαρμελάδα εσπεριδοειδών
1 κουτ. γλυκό μπούκοβο καυτερό
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
χυμό από 1 πορτοκάλι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζουμε την πανσέτα σε ένα αντικολλητικό ταψί, την καλύπτουμε ελαφρά με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 2 ώρες και 30΄. Την κόβουμε σε κυβάκια. Βάζουμε τα κυβάκια πανσέτας στον φούρνο και ψήνουμε ξανά τα κυβάκια πανσέτας για 30΄, γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα για να ψηθούν από όλες τις πλευρές.

Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα με το μπούκοβο, τη σάλτσα σόγιας και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αποκτήσουν την υφή σιροπιού. Περιχύνουμε με το σιρόπι τους κύβους πανσέτας, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για άλλα 5΄ μέχρι να γλασαριστούν. Τα τρυπάμε με γερές οδοντογλυφίδες για κοκτέιλ και σερβίρουμε.

Μπλινί με λουκάνικο γλασαρισμένα σε σιρόπι σφενδάμου
1 ώρα | Εύκολο | 30 τεμάχια

Υλικά
30 μικρά λουκάνικα κοκτέιλ
λίγο αραβοσιτέλαιο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με ολόκληρους κόκκους
2 κουτ. σούοας σιρόπι σφενδάμου + λίγο επιπλέον
30 ψωμάκια για καναπέ (μπλινί)*
λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Περιχύνουμε με ελάχιστο λάδι τα λουκάνικα και τα ψήνουμε για 15΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα ανακατεύουμε με το σιρόπι σφένδαμου και τη μουστάρδα και τα ψήνουμε για 5΄-10΄ μέχρι να καραμελώσουν. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Ζεσταίνουμε τα μπλινί σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Γαρνίρουμε κάθε μπλινί με δύο μισά λουκάνικα, λίγο από το γλάσο του ταψιού, λίγο σχοινόπρασο και επιπλέον σιρόπι σφένδαμου.

Τηγανίτες πατάτας με καπνιστό σολομό και κάππαρη
45 λεπτά | Εύκολο | 32 τεμάχια

Υλικά
700 γρ. πατάτες χοντροτριμμένες
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
150 γρ. τυρί κρέμα
1 μικρό ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
200 γρ. καπνιστό σολομό, σε κομματάκια

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, πλάθουμε τις τριμμένες πατάτες σε τηγανίτες και τις ψήνουμε για περίπου 10΄ από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα. Κόβουμε την καθεμία σε τρία κομμάτια και τις ψήνουμε στον φούρνο για επιπλέον 15΄-20΄ μέχρι να γίνουν πολύ τραγανές. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το τυρί με το σχοινόπρασο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, την κάππαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μοιράζουμε από λίγο μείγμα τυριού σε κάθε κομματάκια τηγανίτας και γαρνίρουμε με ένα κομματάκι σολομό.

Γλυκές μπουκιές με τζιν και τόνικ
1 ώρα και αναμονή | Εύκολο | 32 τεμάχια

Υλικά
200 γρ. βούτυρο ανάλατο, πολύ μαλακό
200 γρ. ζάχαρη + 2 κ.σ. επιπλέον
4 αυγά
200 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
6 κουτ. σούπας τζιν
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας τόνικ

Για τη βουτυρόκρεμα
150 γρ. βούτυρο ανάλατο, πολύ μαλακό
400 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας τζιν
1 κουτ. σούπας τόνικ
χυμό από 1/2 λεμόνι και
1 λεμόνι, ξύσμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Στρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί για κέικ 20×30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να το μείγμα ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθούν πριν προσθέσουμε το επόμενο. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, 4 κουτ. σούπας από το τζιν, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και 1 πρέζα αλάτι. Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 20΄-25΄ ή μέχρι να φουσκώσει και σφίξει το κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για 10΄ και το τρυπάμε με ένα ξύλινο καλαμάκι σε διάφορα σημεία.
Χτυπάμε τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη με το υπόλοιπο τζιν και το τόνικ και περιχύνουμε το κέικ. Μόλις κρυώσει πλήρως το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Για τη βουτυρόκρεμα
Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την άχνη, μία κουταλιά κάθε φορά, να ομογενοποιηθεί πλήρως. Ρίχνουμε μέσα το τζιν με το τόνικ και τον χυμό λεμονιού ανακατεμένα και ομογενοποιούμε. Την απλώνουμε πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. Κόβουμε το κέικ σε κυβάκια και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Συνταγές: Adam Bush, Φωτογραφία: Kris Kirkham

 

Δείτε επίσης:
4 εύκολες και γρήγορες ιδέες για καναπεδάκια και amuse bouche

1 συκωταριά, 4 μεζέδες για κέρασμα

5 νόστιμες σούπες για το γιορτινό τραπέζι