Φυσικά κρασιά, μουσική από δίσκους βινυλίου και σπιτικά φαγητά μαγειρεμένα σε μασίνα και ξυλόφουρνο.

Το Pharaoh (Φαραώ) είναι η νεότερη, ίσως, άφιξη στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στα Εξάρχεια, κοντά στο Πολυτεχνείο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή του 2022 και κέρδισε, σχεδόν αυτόματα, το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Δημιούργημα τεσσάρων φίλων με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και άλλες τόσες αντιθέσεις, αποτελεί ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα μπαρ-ηχοφιλίας (audiophile-bar ή listening-bar, όπως είναι αλλιώς γνωστά) με ψαγμένα ποτά και μαμαδίστικο φαγητό, μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο και μασίνες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Σπίτι του ένας πλήρως ανακαινισμένος χώρος με industrial και μοντέρνα στοιχεία, φυσική πέτρα και μεγάλη ανοιχτή κουζίνα και μπαρ, στα ράφια του οποίου φιγουράρουν, εκτός από ποτά, συστήματα ήχου και δίσκοι βινυλίου. Και ενώ στα μπαρ-ηχοφιλίας, που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι επισκέπτες άκουγαν τη μουσική μέσα από άψογα ακουστικά συστήματα χωρίς να μιλάν – εξ’ ου και η ονομασία τους – στο Pharaoh οι ομιλίες καλά κρατούν. Συνοδεύονται, όμως, από μοναδικά καθαρούς ήχους μουσικής, επιμέλεια του Φώτη Βαλλάτου, ενός από τους ιδιοκτήτες και λάτρη των γαστρονομικών εξερευνήσεων ανά την υφήλιο. Εκτός από συνιδιοκτήτης, ο Φώτης είναι και νονός του μαγαζιού. Σκοπεύοντας, αρχικά, να το ανοίξουν σε χώρο, όπου παλιά πουλούσε είδη ψαρέματος, σκέφτηκε να το ονομάσουν Pharaoh, μια και αυτή είναι η ονομασία ενός γνωστού δολώματος, ενώ παράλληλα έκανε όμορφη αναφορά στον Pharaoh Sanders, έναν από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σαξοφωνίστες, ο οποίος έπαιξε εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία της πνευματικής τζαζ και έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2022.

Από το χώρο μιας άλλης μουσικής, συνδυασμένης με θέατρο, προέρχεται ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας βαρύτονος που, μαζί με τον Perry Παναγιωτακόπουλο (Wine Kiosk), γνωστό στους φίλους του κρασιού, και το γνωστό σεφ και restaurateur Μανώλη Παπουτσάκη (Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι), συμπληρώνουν την τετράδα των ιδιοκτητών. Ο Perry είναι ο ηθικός αυτουργός του εντυπωσιακού κελαριού του μαγαζιού που έχει περίοπτη θέση στο πατάρι, ελκύοντας τα βλέμματα όλων όσων αποφασίσουν να γευματίσουν στα τραπέζια που έχουν στηθεί εκεί. Συμπεριλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες φυσικών καθώς και ήπιας οινοποίησης κρασιών από τον Ελληνικό, κυρίως, αμπελώνα, χωρίς όμως να λείπουν και εκλεκτές φιάλες από διεθνή οινοποιία.

Η ηγεσία της κουζίνας βρίσκεται στα χέρια του Μανώλη, ο οποίος στο Pharaoh προσφέρει σπιτική ελληνική κουζίνα, χωρίς twist και υπερβολές. Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα και αλλάζει συχνά, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά και τη διάθεση της κουζίνας, η οποία, από ότι είδαμε στο πρώτο μας δείπνο εκεί, πρέπει να έχει μεγάλα κέφια. Το προζυμένιο ψωμί, άξιο αναφοράς και δοκιμής, έφτασε ζεστό και με απίθανη μυρωδιά ξύλου που, προ-Pharaoh, μάλλον θα έπρεπε να ξενιτευτούμε σε χωριό για να το βρούμε. Εξαιρετική και η τυροκαυτερή, ραντισμένη με ελαιόλαδο καθώς και οι ψητές πιπεριές.

Οι «φτωχοί λαχανοντολμάδες» του μενού είχαν ανεκτίμητης αξίας νοστιμιά, όπως και οι πατάτες φούρνου, απλές και πεντανόστιμες, ψημένες με εξαιρετικό ελαιόλαδο. Πλούσιος αλλά συνάμα ελαφρύς, χωρίς φαμφάρες και μπόλικα μπαχαρικά, ο κρασάτος πετεινός με χυλοπιτάκι καθώς, επίσης, και το τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι με κριθαράκι. Εξαίσιοι και οι κεφτέδες σχάρας, συνοδευόμενοι από ψητά λαχανικά ενώ ο χαλβάς με κυδώνι και αχλάδι ολοκλήρωσε με γλυκές νότες το γεύμα μας. Το Pharaoh είναι σίγουρα ένα αξιόλογο γαστρονομικό – και όχι μόνο – εγχείρημα που αξίζει την προσοχή μας.

info
Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3808412
Instagram: pharaohathens

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα