Προσεγμένη διακόσμηση, φιλικό service, γευστική κουζίνα και αξιόλογα ποτά συνθέτουν ένα ευχάριστο σκηνικό με ζεστή ατμόσφαιρα.

Στην πλατεία Ελευθερωτών στο Χαλάνδρι άνοιξε, τον Ιούλιο του 2022, για πρώτη φορά τις πόρτες τους στους φίλους του καλού μεξικάνικου φαγητού αλλά και των αξιόλογων κοκτέιλ, το Comal του γνωστού σεφ και restaurateur Γιάννη Λουκάκου (Alio, Ψωμί & Αλάτι) και του αδερφού του Παναγιώτη Λουκάκου. Ο χώρος έχει διακοσμηθεί με ιδιαίτερη προσοχή από τον γνωστό σχεδιαστή Χάρη Λουρίδα.


Ποιοτικά υλικά παντρεύονται έντεχνα και δημιουργούν ένα ελκυστικό μεξικάνο bistro που συνειδητά ξεφεύγει από την χρωματική πολυφωνία ανάλογων εγχειρημάτων της πόλης. Μασίφ ξυλεία νιαγκόν συνδυάζεται όμορφα με την τεχνητή μαύρη πέτρα των τοίχων που παραπέμπει στις ηφαιστειογενείς περιοχές του Μεξικό. Το μεγάλο μπαρ με το λατινοαμερικάνικο γραμμικό μοτίβο καταλαμβάνει προνομιακή θέση στη σάλα, τονίζοντας την έμφαση που δίνουν οι δημιουργοί του Comal στον τομέα των κοκτέιλ. Διακριτικά φώτα και απαλά χρώματα πράσινου και σβησμένου κοραλί φωτίζουν τον χώρο και συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας, ενώ το συμπαγές ισπανικό πλακάκι σε στυλ μωσαϊκού ενώνει όλα τα χρώματα του Comal πάνω στην επιφάνεια του μπαρ και των τραπεζιών όπου έχει τοποθετηθεί. Λίγα και προσεγμένα ντεκόρ στολίζουν το εστιατόριο, με τις ίνες από κανναβόσχοινο που κρέμονται από τα φώτα του μπαρ να ξεχωρίζουν. Ο εσωτερικός χώρος γίνεται ένα με τα τραπέζια που στήνονται πάνω στην πλατεία όταν οι μεγάλες τζαμαρίες που πλαισιώνουν το εστιατόριο είναι ανοιχτές.

H κουζίνα του Comal κλίνει περισσότερο προς αυτή του Μεξικό, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες Tex-Mex επιρροές. Σάλτσες όπως η ελαφρώς πικάντικη macha, που παρασκευάζεται από ποικιλία αποξηραμένων πιπεριών, ξηρών καρπών και λαδιού και έχει τις ρίζες της στη Βερακρούζ του Μεξικού, αλλά και η παραδοσιακή mole, που προήλθε αρχικά από τις περιοχές Πουέμπλα και Οαχάκα, κάνουν την εμφάνιση τους στο μενού, προϊδεάζοντας τους καλεσμένους για τις γεύσεις που πρόκειται να απολαύσουν. «Στο Comal στοχεύουμε στο καλό και νόστιμο φαγητό που είναι εμπνευσμένο από το Μεξικό αλλά και στο καλό ποτό» λέει ο Γιάννης. Η κουζίνα, υπό την επίβλεψη του head chef Νίκου Αναγνώστου, προσφέρει μια σειρά από γευστικά ορεκτικά, ωμά και σαλάτες, antojitos, τα «μικρά λιχούδικα» σνακ της μεξικάνικης κουζίνας, tacos, ψητά και επιδόρπια.

Στα ιδιαίτερα γευστικά πιάτα του Comal ξεχωρίζουν οι τραγανές τορτίγιες καλαμποκιού με καυτερή κόκκινη σάλτσα, κιμά, τυριά, pico de gallo, κόλιανδρο και crema, το καλαμάρι καλαμάκι στη σχάρα με καλαμπόκι, pico de gallo, φιστίκια και salsa macha, τα tacos με τορτίγια καλαμποκιού, μελιτζάνα, mole αμύγδαλο και τραγανό κρεμμύδι, καθώς και τα tacos με σιγομαγειρεμένα σε mole poblano τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ από μαύρα φασόλια, pico καλαμπόκι, αρωματικό ρύζι, pico de gallo, crema, πράσινη και πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Στα επιδόρπια οι τραγανές τορτίγιες με κανέλα, κρέμα καλαμποκιού, παγωτό φυστίκι και τζίντζερ κλείνουν ευχάριστα το γεύμα.

Υπό την επιμέλεια της ομάδας «The bar in front of the bar», το Comal προσφέρει δροσερά και πικάντικα κοκτέιλ, ανάμεσά τους και το Beetroot Margarita με λευκή τεκίλα, παντζάρι και citrus και το Fresh Burro με blend από τεκίλα, κόλιανδρο, μήλο και μπύρα τζίντζερ. «Ένα εστιατόριο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται καθώς περνάει ο καιρός, βλέποντας τις ανάγκες που υπάρχουν και αφουγκραζόμενο τους καλεσμένους του» τονίζει ο Γιάννης. Έτσι το Comal στοχεύει σε συνεχή εξέλιξη ενώ η πρώτη του γνωριμία με το Αθηναϊκό κοινό είναι σαφώς ποιοτική και ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον του.

info
Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ.: 211 7508216, Instagram: comal.athens

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα

Το άρθρο της εβδομάδας