Σε μια στοά πάνω στον πολυσύχναστο δρόμο της Ανδρέα Παπανδρέου στο Χαλάνδρι, άνοιξε τις πόρτες του πριν από ένα, περίπου, μήνα το Enkelt. Η μαγιά του είναι πολύ δυνατή μιας και ιδρυτές του είναι πέντε ειδήμονες της εστίασης που έχουν στο ενεργητικό τους επιτυχημένα φαγοποτικά εγχειρήματα σε Αθήνα και Αράχωβα. Οι Λευτέρης (Λέλος) Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (The Clumsies, Odori), ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Γιώργο Τσουροπλή (Chilangos) και το Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη (Husky) και μας προσφέρουν ένα «απλό» αλλά καθόλου απλοϊκό μαγαζί που αποτελεί ιδανικό προορισμό ξεκούρασης και διασκέδασης με την παρέα, συνοδεία ιδιαίτερα ποιοτικού και γευστικού φαγητού, αξιόλογων ποτών και ευχάριστης pop και ενίοτε classic rock μουσικής. Η έμφαση στην απλότητα αντανακλάται και στην ονομασία που επέλεξαν για το μαγαζί, αφού Enkelt στα Σουηδικά σημαίνει «απλό».

Ο αίθριος χώρος, που σκεπάζεται από πτυσσόμενο τζάμι, είναι ιδιαίτερα ανοιχτόκαρδος και cozy ενώ, όταν το τζάμι υποχωρεί, μοιάζει με μια μεγάλη σπιτική αυλή, όπως ακριβώς είχαν οραματιστεί οι δημιουργοί του. Λευκό τούβλο στους τοίχους, όμορφα φυτά, τραπέζια σε απαλό χρώμα ξύλου και γραμμικά σχέδια και διακοσμητικά δημιουργούν ένα χαλαρό σκηνικό. Το βλέμμα τραβά το μπαρ και η μικρή ανοιχτή κουζίνα που από μέσα της βγαίνουν πιάτα μεγάλης νοστιμιάς και εκπληκτικής ποιότητας. Το μενού επιμελείται ο ταλαντούχος executive chef Πάνος Τσίκας (Noema). Με τριετή εμπειρία στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin Geranium της Κοπεγχάγης, αποδίδει τα σκανδιναβικά αγγίγματα στο μενού και το έντεχνο πάντρεμά τους με Μεσογειακές γεύσεις με αριστοτεχνική μαεστρία. Αξιοσημείωτες είναι όμως και οι επιδόσεις του head chef Παύλου Κωτσάκου (Odori, Tzet) στην εκτέλεση των ποιοτικών και άκρως γευστικών πιάτων.

Στον κατάλογο του πρωινού και του brunch ξεχωρίζουν το grilled toast με λεπτοκομμένο προσούτο και καπνιστή μαρμελάδα τσίλι, καθώς και το Dutch pancake με καπνιστό maple syrup και τυρί ρικότα. Εξαίσια συνοδεία των πιάτων αποτελεί ο υψηλής ποιότητας καφές του Enkelt. “Ο καφές μας είναι μονοποικιλιακός, specialty coffee από την Τανζανία και λέγεται fair. Τον προμηθευόμαστε από την Qualita Unica. Διαλέξαμε το συγκεκριμένο καφέ γιατί δεν είναι τόσο όξινος και βγάζει σοκολατένια και πιο απαλά αρώματα που τον κάνουν πιο εύκολο στην παλέτα του ελληνικού κοινού”, μας λέει ο Λέλος.

Η μαγειρική ευστροφία των σεφ κάνει έντονα την εμφάνιση της σε όλο το εύρος του μενού. Το καπνισμένο λάχανο με σάλτσα από ξινόγαλο και μαγιά, ένα πιάτο ισορροπημένο με καπνιστές, γήινες και ελαφρώς γλυκόξινες νότες, αναδείχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα μας. Τηγανητά καρύδια, τριμμένο κάστανο, crispy kale, πουρές μαύρου σκόρδου και λάδι μαϊντανού μπλέκονται έντεχνα χαρίζοντας απίστευτη νοστιμιά και εξαιρετικές υφές. Καθόλα εξαίσιο και το καρπάτσιο από striploin. Καταφθάνει σε μορφή ρολού όπου μέσα του κρύβει μια φάρσα από αγκινάρες Ιερουσαλήμ, φουντούκια, μήλα Σμιθ και μαγιονέζα brown butter, ενώ στολίζεται προσεκτικά με πίκλες τοπιναμπούρ και χειροποίητο ponzu cranberry. Ευφάνταστη και δροσερή είναι η σαλάτα από ημίλιαστο παντζάρι, με τη φρεσκάδα του elderflower και του lovage να παντρεύεται όμορφα με την ελαφριά υπόπικρη γεύση της πίκλας σιναπόσπορου καθώς και με τα γήινα αρώματα της πάστας από miso και παντζάρι. Ωραία ψημένο και ζουμερό κατέφθασε το μπέργκερ από 100% κιμά wagyu με μαγιονέζα ταρτάρ, όμορφα λειωμένο τσένταρ, πίκλα αγγούρι, crispy πανσέτα και καπνιστή μαρμελάδα από cranberries. Στα γλυκά, ο Τσίκας επιλέγει να μας ξαφνιάσει με ένα προφιτερόλ, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα μανιτάρια πορτσίνι. Το σου εμποτίζεται με σιρόπι από πορτσίνι και περιχύνεται με λάδι πορτσίνι ενώ συνοδεύεται από αποξηραμένα cranberries και πατ σιγκαρέτ με κακάο και ανθό αλατιού.
Το δημιουργικό και άκρως γευστικό μενού πλαισιώνουν άψογα κλασσικά αλλά και πειραγμένα κοκτέιλ από τον μετρ των shakers Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, καθώς και εξαιρετικές επιλογές από τον Ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα.

«Για εμάς η απλότητα του χώρου και του concept είναι σημαντικά. Στην κουζίνα μας, η λογική είναι και αυτή απλή – πολύ καλές πρώτες ύλες, προσεγμένα προϊόντα και γευστικά», λέει ο Λέλος. Στους καλεσμένους, γίνεται εύκολα αντιληπτή η φιλοσοφία του καταπληκτικού αυτού γαστρονομικού πρότζεκτ με την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Το Enkelt προσελκύει ήδη πλήθος φίλων της προσεγμένης εστίασης και σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα αγαπημένα all-day στέκια των βορείων προαστίων.

info
Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6897 105, Instagram: enkelt.athens

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα