Μια γαστρο-ταβέρνα στην Κρήτη γεφυρώνει την τοπική μαγειρική παράδοση με αυτή του μακρινού Μεξικό.

Βασικό όχημα στο μοναδικό αυτό γαστρονομικό ταξίδι είναι το a la carte μενού των 11 πιάτων που εναλλάσσεται καθημερινά με γνώμονα την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των υλικών που προμηθεύονται από ιδιόκτητο χωράφι στις Μουρνιές. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι οργανικά, τα ψάρια είναι από τα κρητικά νερά και ψαρεύονται με ορθές πρακτικἐς. Το κρέας, αποκλειστικά ελευθέρας βοσκής, προέρχεται από το Σφηνάρι, στα δυτικά, στα βουνά δίπλα ακριβώς από την θάλασσα.

Πρόκειται για ιδέα που ομολογουμένως μάς ιντριγκάρει αφού η «κουζίνα του ήλιου», όπως την ορίζει ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Μαλανδρένης, δεν έχει ταυτότητα κρητική ή μεξικανική αλλά είναι μια δημιουργική μίξη. Εδώ, τα αυθεντικά moles συναντούν το αλμυρό ξεροτήγανο και το τσιγαριαστό σταμναγκἀθι, το ceviche από το Acapulco την μαλοτήρα και τον δίκταμο, η άγιο-γαληνιώτικη κακαβιά συμπληρώνει το arroz a la tumbada απο την Vera Cruz. Καθημερινά ανάβει ο φούρνος barbacoa (φτιαγμένος από κρητικό πυρότουβλο άνω των 150 ετών) που οδηγεί τον επισκέπτη μέσα από την γη στην Μινωική εποχή και ταυτόχρονα στις λαϊκές επαρχίες της πολιτείας Hidalgo. Το πολύωρο αργό άτμισμα και το ψήσιμο σε φυσικό ξύλο ελιάς, χωρίς σχεδόν οξυγόνο είναι ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για την άγρια προβατίνα που σερβίρεται μαζί με τον ζωμό της, όπως στα λαϊκά mercados του Μεξικό. Το μοναδικό επιδόρπιο του μενού είναι δημιουργία του Ηρακλειώτη ζαχαροπλάστη Σπύρου Πεδιαδιτἀκη.

Ο κατάλογος συμπληρώνεται από μία λίστα κρασιών-εμφιαλωμένων & μη- αποκλειστικά από κρητικούς αμπελώνες, επιλεγμένες ετικέτες mezcal, tequila, ρακής και 3 επιτραπέζια cocktail. Δεν λείπει φυσικά η μαργαρίτα με λουίζα, ούτε το carajillo. Θα σάς πούμε περισσότερα προσεχώς.

info
Ελύρου και Πολυρρήνιας 27, Χανιά, τηλ. 697 240 6469.

Δείτε επίσης

Thama: Το νέο εστιατόριο του Δημήτρη Κατριβέση στην Τήνο

Avancai: Χαλάνδρι – Λατινική Αμερική ένα πιάτο δρόμος

The Royal Monkey: Το νέο εναλλακτικό στέκι στην Κηφισιά