Ο σεφ  εκφράζει την αγάπη του για το ράμεν σε ένα καινούργιο και ιδιαίτερα ζεστό χώρο

Την ιαπωνική λέξη για την πικραλίδα (“Tanpopo”), γνωστή και ως ταραξάκος ή δανδελίων, ένα φυτό με υψηλές θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, διάλεξε για ονομασία του καινούργιου του γαστρονομικού εγχειρήματος ο γνωστός σεφ, restaurateur και παρουσιαστής Σωτήρης Κοντιζάς (Nolan, Proveleggios, Sweet Nolan). Tampopo, όπως αλλιώς γράφεται το βότανο, είναι βέβαια και ο τίτλος της περίφημης ιαπωνικής κωμωδίας του 1985 που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Juzo Itami, στην οποία δύο οδηγοί φορτηγού βοηθούν τους ιδιοκτήτες ενός μικρού νούντλ-ράμεν μαγαζιού να το αναβαθμίσουν, δημιουργώντας πιάτα με χαρακτήρα και αγάπη.

Μεγάλη και η αγάπη του Κοντιζά για αυτό το comfort έδεσμα της ιαπωνικής κουζίνας, το οποίο αποτελεί την καρδιά του νέου του εστιατορίου. Έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές Φεβρουαρίου, δίπλα από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της Αθήνας, στη γωνία της Αριστείδου με την Ευριπίδου. Μοιάζει με μια προσεγμένη, λιτή και κομψή καντίνα με βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμησή της που ήδη κατακλύζεται από λάτρεις του ράμεν και των μαγειρικών ικανοτήτων του σεφ. Λίγα τραπεζάκια και μπάρες γύρω από την ανοιχτή κουζίνα στο εσωτερικό και μια μεγάλη μπάρα με καρέκλες που αγκαλιάζει την εξωτερική πρόσοψη του μαγαζιού προσφέρουν θέσεις για γεύμα. Το μενού του Tanpopo είναι μικρό αλλά, ως γνωστόν, η ποιότητα δεν βρίσκεται στην ποσότητα. Τρία πιάτα, τα δύο με χοιρινό κρέας και το ένα χορτοφαγικό, απαρτίζουν τη λίστα με τα ράμεν ενώ από τον λιτό αλλά περιεκτικό κατάλογο δεν λείπουν και επιλογές σε gyoza, τα νόστιμα ιαπωνικά ντάμπλινγκς, με iberico αλλά και με μανιτάρια. Μοσχαρίσιο ταρτάρ, πιάτα με λαχανικά και χοιρινή κοτολέτα, ρύζι ατμού και τηγανιτό κοτόπουλο συμπληρώνουν τα εδέσματα του μενού, τα οποία δυστυχώς εξαντλούνται μερικές φορές μέσα στις πρώτες κιόλας ώρες λειτουργίας του μαγαζιού. Σε ιδιαίτερα αγαπημένα μας πιάτα αναδείχθηκαν το Shoyu Ram με χοιρινό μαγειρεμένο σε σόι, μίριν και σάκε στο οποίο προστίθεται αυγό, μανιτάρια ενόκι και λάπαθο καθώς και το Katsukare με παναρισμένη με πάνκο τηγανιτή χοιρινή κοτολέτα, κάρι και ρύζι.

Ο τρόπος παραγγελίας συνδυάζει την επιλογή φαγητού με την πληροφόρηση για τα συστατικά του κάθε πιάτου. Χρησιμοποιείται ένα μικρό χαρτί στο οποίο αναγράφονται όλα τα πιάτα και η κάθε παρέα καλείται να σημειώσει ποια επιθυμούν να παραγγείλουν. Βοήθεια με τις ορολογίες -αλλά ταυτόχρονα εκπαίδευση σε αυτές- προσφέρει ένα γλωσσάρι, όπως το αποκαλούν στο μαγαζί, με φωτογραφίες και λεπτομερείς πληροφορίες για τα υλικά του κάθε πιάτου. Στο παιχνίδι της κουζίνας με τις όμορφες γεύσεις προστίθεται, λοιπόν, και αυτό της επιλογής γεύματος.

Μια καλή λίστα ποτών συνοδεύει το γεύμα, ανάμεσά τους μπίρα, κρασί και τα κοκτέιλ δια χειρός του ταλαντούχου bartender Τάσου Κοράκη (Verina Sifnos). Το Citrus Spritz και το Tanpopo Negroni που επέλεξε για εμάς ταίριαξαν όμορφα με τα πιάτα μας.

Το εστιατόριο λειτουργεί από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα ενώ τις Κυριακές είναι κλειστό. Καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση για τον εσωτερικό χώρο ενώ όσοι προτιμούν την μπάρα του πεζοδρομίου θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αναμονή εύρεσης θέσεων που διατίθενται με βάση τη σειρά άφιξης.

info
Αριστείδου 1 και Ευριπίδου 2, Αθήνα, Τηλ. 210 7000 252

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα