Η όχι-και-τόσο-χρήσιμη πληροφορία της ημέρας, λέει ότι ετυμολογικά η λέξη snack προέρχεται από το ρήμα «snap» που σημαίνει «σπάω κάτι με κρότο». Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, η λέξη μετασχηματίστηκε κάπου μεταξύ του 14ου και 17ου αιώνα καταλήγοντας ως ουσιαστικό με την έννοια που ισχύει μέχρι σήμερα, δηλαδή «μικρό γεύμα μεταξύ των μεγάλων γευμάτων» ευρέως γνωστό και ως «τσιμπολόγημα».

Τα σνακ μπορούν να ζωηρέψουν τις βαρετές ημέρες, να μας κάνουν παρέα όταν παρακολουθούμε μια ταινία, να μας κόψουν την αμηχανία. Το «ροκάνισμα» του σνακ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή, ειδικά όταν είμαστε πεινασμένοι, εν κινήσει. Τα αναζητάμε όταν θέλουμε πλούσια γεύση, συμπυκνωμένη σε μία μόνο μπουκιά και αυτό φαίνεται να είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας τους. Ανάλογα την ώρα ή τα κέφια, οι προτιμήσεις μπορεί να αλλάζουν. Άλλοτε θέλουμε κάτι γλυκό και αναζητάμε σοκολάτα ή ζελεδάκια, άλλοτε θέλουμε κάτι αλμυρό και αναζητάμε φιστίκια ή πατατάκια, άλλοτε θέλουμε κάτι πιο ουδέτερο και αναζητάμε ριζογκοφρέτες ή κριτσίνια.

Τα έτοιμα τσιμπολογήματα
Στη μεγάλη κατηγορία των σνακ ανήκουν τα τσιπς (πατάτας, τυριού, καλαμποκιού κτλ), τα έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα (κράκερς, κριτσίνια, μπισκότα κτλ), κρουασάν και άλλα σφολιατοειδή, οι σοκολάτες, τα παστέλια και οι μπάρες ενέργειας, τα κράκερς, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, popcorn, granola, συσκευασμένα τοστ και σάντουιτς, οι καραμέλες και γενικά οποιοδήποτε τρόφιμο κυκλοφορεί συσκευασμένο, έτοιμο να «κόψει» την πείνα.

Η ιστορία των σνακ
Από το 1950 έως το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έτρεχαν σε έναν ατελείωτο «μαραθώνιο» αγώνα ανάπτυξης νέων γεύσεων για κάθε ώρα της ημέρας και κάθε περίσταση. Οι καινοτομίες της εποχής έγραψαν τη δική τους ιστορία, λειτουργώντας καταλυτικά στη γενικότερη ανάπτυξη της τεχνολογίας των τροφίμων. Δικαιολογημένα κέρδισαν τον τίτλο του «έθνους των σνακ» και η 4η μέρα του Μαρτίου είναι χαρακτηρισμένη ως η «εθνική ημέρα σνακ» προς τιμήν όλων αυτών των λαχταριστών σχημάτων, χρωμάτων και γεύσεων.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι βιομηχανίες παρουσίαζαν συνεχώς νέες σειρές από συσκευασμένα μικρογεύματα που κάλυπταν περισσότερο την επιθυμία για ζάχαρη, αλάτι και λίπος, και λιγότερο – έως καθόλου – την ανάγκη για ουσιαστική θρέψη. Οι άνθρωποι κατανάλωναν σνακ παντού. Στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, ακόμα κι ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητο ή περπατούσαν στο πεζοδρόμιο, χωρίς να υπολογίζουν τη θρεπτική αξία και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η μεγάλη δημοτικότητα των τσιπς και η εμπορευματοποίηση τους, δημιούργησαν τα σνακ στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. Στην Ευρώπη τα πρώτα σνακ εμφανίστηκαν πριν από 60 χρόνια σημειώνοντας, χρόνο με το χρόνο, ολοένα και υψηλότερα ρεκόρ πωλήσεων.

Ωστόσο, όταν έγιναν ευρέως γνωστά και προσιτά, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν συνέβαλαν στην απώλεια υγιεινών διατροφικών προτύπων και στην υπερκατανάλωση τροφών με μικρή θρεπτική αξία. Κάπου στο 2004, οι πρώτες έρευνες που παρουσίασαν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, προκάλεσαν ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις σε κάποιες χώρες όπως πχ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, να σημειώνουν μείωση της τάξης του 3,5%. Σε αυτό το κομβικό σημείο καθιερώθηκε η αναγραφή του πίνακα θρεπτικής αξίας πάνω στη συσκευασία.

Σήμερα, οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα μικρών γευμάτων, διαφορετικών ειδών και γεύσεων. Κάποια είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα ή μέτρια επεξεργασμένα και κάποια ανεπεξέργαστα, σχεδόν ωμά. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι το γεγονός ότι πλέον υπάρχει γνώση για τα σνακ που επιβαρύνουν την υγεία. Επιπλέον, μερικές από τις αγαπημένες μας «ανθυγιεινές αδυναμίες» κυκλοφορούν σε μικρότερες μερίδες των 100 θερμίδων ή γραμμαρίων.

Snacking 2.0: Τα νέα σνακ «Better-for-you»
Από την παραδοσιακή δίαιτα των τριών γευμάτων την ημέρα, περάσαμε στα μικρά γεύματα ενδιάμεσα των μεγάλων, ύστερα στα πέντε μικρά γεύματα και οδεύουμε προς την εποχή που θα τρώμε μόνο σνακ. Η νέα γενιά καταναλωτών προτιμά τα πολλά και μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και, παρόλο που δεν είναι μια νέα ιδέα, γίνεται ο πιο δημοφιλής τρόπος διατροφής. Αυτός ο τρόπος διατροφής φαίνεται πως ταιριάζει καλύτερα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας γιατί «ανανεώνει» την ενέργεια και, σε αντίθεση με τα πλούσια γεύματα, δεν βαραίνει τον οργανισμό. Θα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό εάν τα σνακ αντικαθιστούσαν τα συχνά γεύματα χωρίς να υπολογίζονται οι πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Ήδη, παρατηρείται η στροφή των καταναλωτών στη ζήτηση πιο υγιεινών σνακ, καθώς και στην ευαισθητοποίηση για τη υψηλότερη διατροφική αξία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η νέα κατηγορία «Better-For-You», που περιλαμβάνει εναλλακτικά και πιο θρεπτικά τρόφιμα.

10 υγιεινά σνακ νέας γενιάς «Better-for-you»
Η νέα γενιά των σνακ έχει επιρροές από τοπικά υλικά όπως όσπρια, αφυδατωμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, τυριά, ελιές, δημητριακά και σπόρους. Οι συνταγές βασίζονται σε γνώριμες αγαπημένες γεύσεις όπως είναι ο μπακλαβάς, η ζύμη μπισκότων, η μηλόπιτα, η συκομαϊδα, ο ντάκος κ.α. Για να ενισχυθεί η γεύση και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον, τα παραπάνω συστατικά συνδυάζονται με άλλα υλικά υψηλής γευστικής έντασης όπως είναι η καυτερή πιπεριά, το μαύρο πιπέρι, η σοκολάτα, τα βότανα κα. Έτσι, δημιουργούνται συναρπαστικές, γευστικές μπουκιές όπως ακριβώς αρμόζει στην θεμελιώδη ιδέα των σνακ: το ασταμάτητο τσιμπολόγημα.

Μήλο κομμένο σαν ανεμοστρόβιλος
Τα αποξηραμένα φρούτα δεν ανήκουν στα καινοτόμα σνακ, ωστόσο κερδίζουν όλο και περισσότερο τις καρδιές όσων πιστεύουν ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Κάθε σακουλάκι περιέχει ένα ολόκληρο μήλο, λεπτά κομμένο και στριφογυριστό «σαν ανεμοστρόβιλος», όπως το διαφημίζουν. Είναι τραγανά, δεν περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα και κυκλοφορούν σε δύο τύπους: κόκκινο και πράσινο μήλο. Λέγονται «Γνήσιες Γεύσεις» και παράγονται στο Κιάτο Κορινθίας από την οικογένεια Τσαμπαρλή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.genuinetastes.com.

Σνακ τυριού με φέτα
Μια νέα κατηγορία προϊόντων συστήνει η ΔΩΔΩΝΗ, μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο των σνακ. Τα νέα Σνακ Φέτας είναι ψημένα στο φούρνο, περιέχουν 100% Φέτα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ, αλεύρι ρυζιού, άμυλο πατάτας και εκχύλισμα δεντρολίβανου. Κυκλοφορούν σε 3 ξεχωριστές γεύσεις: τομάτα και ρίγανη, με μαύρες ελιές, θαλασσινό αλάτι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για μεσογειακή φρεσκάδα. Καραμελωμένα κρεμμύδια με θαλασσινό αλάτι, για πιο γλυκό τσιμπολόγημα. Πικάντικα Jalapenos Chilli, με 60% τυρί, σκόρδο και κρεμμύδι για περισσότερη ένταση στη γεύση. Μάθετε περισσότερα στο www.dodoni.eu.

Κριτσίνια Χαρουπιού με κράνμπερις
Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες το χαρούπι, κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις καρδιές των καταναλωτών. Τα κριτσίνια από χαρούπι με κράνμπερις και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας. Παράγονται στη Θεσσαλονίκη από την Zeo Bakers και κυκλοφορούν σε 10 διαφορετικές γεύσεις, η μία πιο νόστιμη από την άλλη. Κριτσίνι πρέτζελ, καλαμπόκι, ελιά, ντομάτα, σουσάμι, πολύσπορο, κεφαλοτύρι, sweet chili και choco cinnamon. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Μάθετε περισσότερα στο www.zeo.gr.

Τραγανά τσιπς από κουκιά
Τα σνακ με βάση τα όσπρια θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για πεντανόστιμα σνακ από ψημένα κουκιά με σούπερ τραγανή επικάλυψη και γλυκιά πάπρικα. Είναι ιδανική πρόταση για τσιμπολόγημα πλούσιο σε πρωτεΐνες, απαλλαγμένο από συντηρητικά και γλουτένη. Κυκλοφορούν επίσης, τραγανά τσιπς από κουκιά με θαλασσινό αλάτι, γλυκές μπουκιές από ρεβίθι και μέλι, τραγανές μπουκιές από αρακά, καραμελωμένα ρεβίθια με κράνμπερις και μαύρη σοκολάτα καθώς και spicy mix με αρακά, κουκιά και καλαμπόκι. Τα νέας γενιάς σνακ ονομάζονται PALSE και παράγονται στην Ελλάδα από τη δημιουργική ομάδα δύο νέων γεωπόνων. Μάθετε περισσότερα στο www.palse.gr.

Μπισκότο πρωτεΐνης Red velvet
Νοσταλγικές γεύσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση, εμπνέουν τα νέας γενιάς θρεπτικά σνακ και δημιουργούν ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες. Αυτά τα ωμοφαγικά μπισκότα πρωτεΐνης έχουν βάση τον χουρμά, περιέχουν βρώμη, πρωτεΐνη αρακά, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, σιρόπι αγαύης και χρωματίζονται με σκόνη παντζαριού. Στην ίδια σειρά των υγιεινών σνακ κυκλοφορούν επίσης με γεύση Ferrero, Sniker, με χαρουπάλευρο, πορτοκάλι και σοκολάτα. Παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρία Brothers και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.brothershealthyfood.gr.

Κορινθιακή σταφίδα με λευκή σοκολάτα
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το αρχαιότερο σνακ της Ελλάδας, η πολύτιμη κορινθιακή σταφίδα, θα γινόταν πιο σύγχρονο από ποτέ. Οι μικροσκοπικές σταφίδες καλύπτονται με λευκή σοκολάτα και γιαούρτι και κλείνονται σε ένα μικρό ποτηράκι. Κυκλοφορούν σε δύο ακόμα εκδοχές: με σοκολάτα γάλακτος και με σοκολάτα υγείας 70%. Είναι βιολογικές και παράγονται στη Νεμέα με την εγγυημένη ποιότητα της εταιρίας GoldenBlack. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.leonfinefoods.gr.

Πιτατάκια με γεύση Pizza
Τα pitatakia φτιάχτηκαν γι’ αυτούς που αγαπούν τα πατατάκια και το healthy snacking. Είναι λεπτά και τραγανά φύλλα ζύμης, ψημένα στο φούρνο με ακαταμάχητη γεύση εμπνευσμένη από την umami μεσογειακή γεύση της πίτσας. Είναι ζυμωμένα με 0,8% ελαιόλαδο, περιέχουν ηλιέλαιο υψηλού ελαϊκού, ντομάτα σε σκόνη 2,6%, αλάτι, μαγιά και ρίγανη 0,5%. Κυκλοφορούν επίσης με γεύση Barbeque, με φυσική γεύση, μεσογειακή με ελιές, με ρίγανη, με μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.healthyhabits.gr.

Πολύχρωμη λαδόπιτα
Ποτέ η παράδοση δεν ήταν πιο μοντέρνα. Η παραδοσιακή λεπτή και πεντανόστιμη πίτα της Ρόδου μετατρέπεται σε σνακ και αποκτά το προβάδισμα ενάντια στη μανία των nachos. Οι νέες προτάσεις της Ροδίτικης Λαδόπιτας είναι εμπλουτισμένες με νέες γεύσεις και χρώματα από λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, η ντομάτα και το παντζάρι. Κυκλοφορούν ολόκληρες ή τεμαχισμένες και αποτελούν ιδανική λύση για όλες τις ώρες της ημέρας. Δοκιμάστε τις επίσης σε ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.roditikiladopitta.gr.

Ωμά κράκερ Αμυγδάλου
Αυτά τα ωμοφαγικά κράκερ αφυδατώνονται για 32 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά για να κρατήσουν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πρόταση για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη και αναζητούν ένα ποιοτικό και θρεπτικό σνακ που θα τους δώσει γεύση και ενέργεια. Παράγονται από την TrooFoods, μια από τις πρώτες εταιρίες που αντιστάθηκε στη μανία των πολύ-επεξεργασμένων τροφίμων. Δοκιμάστε επίσης τα kale chips, αποξηραμένα φύλλα λαχανίδας, που κυκλοφορούν σε 4 γεύσεις. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.troofood.gr.

Μεγαρίτικα Φιστίκια με χυμό λεμόνι
Έφτασε ο καιρός που βάλαμε πάλι στις ζωές μας ξηρούς καρπούς και κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π.), οπότε έχουμε κάθε λόγο να περηφανευόμαστε και να το προτιμάμε. Τα μεγαρίτικα φιστίκια της Megaris Goods, με παραγωγό τον Στέλιο Καρβέλα, προχωρούν ένα βήμα μπροστά προτείνοντας νέα γευστική εμπειρία εμπλουτισμένη με τα αρώματα και τη σπιρτάδα του χυμού λεμονιού. Τα Pistakios κυκλοφορούν επίσης χωρίς κέλυφος, ωμά στη φυσική τους πρωτογενή μορφή και καβουρντισμένα με λεμόνι και ανθό αλατιού. Παράγονται στα Μέγαρα και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.megarisgoods.gr.