Που να το φανταζόταν κάποτε ο μπακάλης, ότι θα έμενε στην αιωνιότητα χαρίζοντας τον τίτλο του σε έναν απλό χαλβά. Άλλοι λαοί χάρισαν, τιμής ένεκεν, ονόματα σε πορτοκαλένιες κρέπες (κρεπ σουζέτ), άλλοι σε φουσκωτές μαρέγκες (πάβλοβα), εμείς πάλι, τιμήσαμε τον… μπακάλη. Σε αντίθεση με άλλα γλυκά εδέσματα που κοσμούσαν τις βιτρίνες των πολυτελών ζαχαροπλαστείων, ο χαλβάς με τις βαθιά χαραγμένες καραμελένιες «κλωστές», πουλιόταν τυλιγμένος σε λαδόχαρτο ή κλεισμένος σε μεταλλικό κουτί, στον πάγκο του μπακάλη.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ακόμη χαλβαδοποιίες με ιστορία που, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνάει τα 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει διότι ο χαλβάς του μπακάλη αποτελεί το νούμερο ένα γλύκισμα στις περιόδους της θρησκευτικής νηστείας, με την κορύφωση των πωλήσεων να καταγράφεται κάθε χρόνο στις ετοιμασίες για το εορταστικό γεύμα της Καθαρής Δευτέρας.

Ο χαλβάς τρώγεται φρέσκος;
Η βασική σύσταση του χαλβά, έχει καλή διατηρησιμότητα. Ωστόσο, η αναμονή στην ουρά για την αγορά έστω και μίας μικρής ποσότητας φρέσκου χειροποίητου χαλβά, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι παραδοσιακές χαλβαδοποιίες έχουν αποκτήσει πιστό και φανατικό κοινό που είναι ικανό να ταξιδεύει από τη μία άκρη της πόλης μέχρι την άλλη προκειμένου να προμηθευτεί κατευθείαν από την πηγή.

Νέες τάσεις στον Χαλβά του Μπακάλη
Μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών επιλέγει τις πιο υγιεινές προτάσεις χαλβά με αναποφλοίωτο σουσάμι, χωρίς προσθήκη λευκής ζάχαρης, με εναλλακτικά γλυκαντικά όπως στέβια, μέλι, πετιμέζι, αγαύη ή χαρουπόμελο, σκέτους ή με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και υπερτροφές. Μια άλλη, επίσης μεγάλη, κατηγορία καταναλωτών έχει εντελώς διαφορετική προτίμηση. Επιλέγει χαλβάδες πλούσιους σε σοκολάτα γάλακτος ή «υγείας», με χρωματιστές επικαλύψεις και πολύχρωμα κουφετάκια. Ειδικά φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, περιμένουμε ότι οι πληθωρικές τούρτες χαλβά θα δώσουν άλλο χρώμα στα σύγχρονα μπακάλικα και εν τέλει, στο σαρακοστιανό τραπέζι.

8 χαλβάδες του μπακάλη που ξεχωρίσαμε:

Τούρτα Μαστιχάτου Χαλβά
Ο Μαστιχάτος Χαλβάς της οικογένειας Ελευθερίου έχει ιστορία που ξεκινά από τον Αξό της Καππαδοκίας. Το όνειρο του πρόσφυγα – παππού Βασίλη ήταν να δημιουργήσει το δικό του οικογενειακό εργαστήριο και να το παραδώσει στην επόμενη γενιά. Πέρασαν πολλά χρόνια και χρειάστηκαν πολλές θυσίες για να καταφέρει ο “Χαλβάς της μίας χούφτας” να φτάσει μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας και να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Μαστιχάτος σημαίνει ότι έχει υποστεί “ζύμωμα” όχι μόνο με τα χέρια, αλλά με την ψυχή και τις αισθήσεις, εξηγεί ο κ. Ελευθερίου.

Οι τούρτες του Μαστιχάτου Χαλβά Ελευθερίου αποτελούν τον ορισμό του εκσυγχρονισμού της παραδοσιακής εκδοχής. Λευκές, κίτρινες, πορτοκαλί, ρουμπινένιες επικαλύψεις, όλες είναι στολισμένες με την εγγυημένη ποιότητα της σοκολάτας Callebaut. Διατίθενται ολόκληρες ή τεμαχισμένες σε ατομικές μερίδες και θα τις βρείτε σε αυστηρά επιλεγμένα σημεία πώλησης. Για περισσότερες διευκρινήσεις επισκεφθείτε το www.xalvaseleytheriou.gr.

Χαλβάς με κελυφωτό ελληνικό φιστίκι
Με ιστορία περισσότερη των 100 χρόνων, ο χαλβάς της οικογένειας Αργουδέλη έχει αφήσει χαραγμένο το δικό του μοναδικό στίγμα στην ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία. Δύο αιώνες μετά, εξακολουθεί να ζυμώνεται στο χέρι, ακριβώς όπως το έκαναν οι παλιοί τεχνίτες. Η λιωμένη ζάχαρη σε μορφή καραμέλας ενώνεται με το δικό τους ταχίνι και στη συνέχεια ανακατεύεται με το χέρι στα μεγάλα ημισφαιρικά “μπασίμια”, με αποτέλεσμα ο χαλβάς να αποκτά αυτή την χαρακτηριστική υφή σαν «τρίχα», που του επιτρέπει να κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να τρίβεται.

Ο Χαλβάς με ελληνικό κελυφωτό φιστίκι αποτελεί ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας και κυκλοφορεί σε κυλινδρικό, μεταλλικό δοχείο που επαναχρησιμοποιείται. Στην ίδια συλλογή θα βρείτε χαλβά με κακάο, με βανίλια και με αμύγδαλο. Μάθετε περισσότερα στο www.argoudelis.com.


Χαλβάς με Μέλι και Ταχίνι Ολικής Άλεσης
Γνωστή για την παραγωγή του σουσαμιού, η Λήμνος, είχε διάσπαρτους λαδόμυλους που επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους της. Τη δεκαετία του ΄30, ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, με άριστη πρώτη ύλη και «παρακαταθήκη» την τέχνη των προγόνων του, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμελαίου (σαμόλαδου). 15 χρόνια αργότερα, είχε ήδη δημιουργήσει έναν από τους νοστιμότερους χαλβάδες που θα έγραφαν τη δική τους ιστορία. Ο Χαλβάς με Μέλι και Ταχίνι Ολικής Άλεσης του Αχιλλαδέλη είναι ιδανική πρόταση για αυτούς που αναζητούν πλούσια γεύση εκλεκτού σουσαμιού με αρώματα και γλύκα που προέρχεται μόνο από αληθινό μέλι. Θα τον βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης προϊόντων της Λήμνου ή στο www.achilladelislemnos.gr.


Χαλβάς με καφέ Espresso 100% Arabica
Η Σήσαμον προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τον παραδοσιακό χαλβά. Με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική αξία του, παρασκευάζει νέας γενιάς «σουσαμένια κέικ» σε εντυπωσιακούς γευστικούς συνδυασμούς με χαρούπι, καφέ, τσάι μάτσα, φράουλα κα. Η σειρά «Sesamon Cake χωρίς ζάχαρη» δημιουργήθηκε για να καλύψει όσους ακολουθούν τη σύγχρονη τάση για λιγότερη ζάχαρη. Περιέχει μαλτιτόλη και στέβια, καφέ Espresso 100% Arabica, ενώ δεν περιέχει φοινικέλαιο. Διατίθεται σε μορφή τούρτας 1,6 κιλών, τεμαχισμένη σε 16 ατομικές μερίδες των 100γρ. Αναζητήστε τις σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή στο www.sesamon.gr.

 


Χαλβάς σπέσιαλ σε ρολό, με κακάο – φουντούκι και σταφίδα
Ο Χαλβάς Παπαγιαννόπουλου αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον Βόλο. Η ιστορία του αρχίζει το 1919, όταν ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, μετέφερε την τέχνη του χαλβά, ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Η τέχνη πέρασε από πατέρα σε γιο φτάνοντας μέχρι σήμερα με την 4η γενιά, τον Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα του χαλβά.
Ο Χαλβάς Βόλου Παπαγιαννόπουλος, κυκλοφορεί με πολλούς γευστικούς συνδυασμούς, με ή χωρίς ζάχαρη, με χαρουπόμελο, σε μορφή πίτας και σε κυλινδρικό σχήμα, με κακάο-φουντούκι- σταφίδα ή με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.halvasvolou.gr.

Χαλβάς με 100% φιστίκι Αιγίνης
Το 1918, ο Αβραάμ, φτάνοντας από Εσκί Σεχίρ της δυτικής Τουρκίας στη Δράμα, φέρνει μαζί του την τέχνη του χειροποίητου χαλβά. Στην αρχή παρασκεύαζε μικρές ποσότητες ερασιτεχνικά, πουλώντας τα προϊόντα του μ’ ένα γαϊδουράκι, στα γύρω χωριά. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργείται η επωνυμία «ΧΑΛΒΑΣ ΚΥΡΓΙΩΝ» και ο Απόστολος Παπαδόπουλος γράφει τις δικές του σελίδες στην ιστορία, μαθαίνοντας στα παιδιά του, τον τρόπο που φτιάχνεται ο χειροποίητος χαλβάς, τα μυστικά του αλλά και το σεβασμό που αξίζει ο κόπος και το προϊόν τους. Σήμερα, λειτουργούν σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, παράγοντας χαλβά με τον παραδοσιακό τρόπο, σε συνδυασμούς που περιέχουν ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα, ενώ πρόσφατα παρουσίασαν και την εναλλακτική πρόταση με στέβια. Μάθετε περισσότερα στο www.halvaskirgion.gr.


Χαλβάς Με Κουβερτούρα, Κράνμπερι & Αμύγδαλο
Σύντομα θα συμπληρώσει επίσημα τα 100 χρόνια ιστορίας η χαλβαδοποιία Παπασταύρου, στα Γιαννιτσά. Από το 1924 μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να αναπτύσσεται παράγοντας πλέον σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τον ξακουστό χαλβά των Γιαννιτσών. Η γκάμα των προϊόντων με βάση το ταχίνι είναι μεγάλη, και ο χαλβάς εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη προτίμηση. Οι συνδυασμοί είναι αρκετοί και καλύπτουν όλα τα γούστα. Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφθείτε το πρατήριο για να τον προμηθευτείτε φρέσκο. Επισκεφθείτε το www.halvaspapastavrou.gr για να μάθετε περισσότερα.

Χαλβάς Φουντουκιού με Μέλι
Μια πρωτοποριακή προσέγγιση του χαλβά εμφανίστηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας και στην Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, όπου η Αρετή Κυριώτου και η wild souls ομάδα της απέκτησαν γρήγορα το δικό τους φανατικό κοινό. Το μενού περιέχει λιχουδιές από ταχίνι, βούτυρα καρπών και 10 «όχι» που αφορούν τη χρήση πλαστικών συσκευασιών, το φοινικέλαιο, τα χημικά συντηρητικά, τη ζάχαρη και άλλα επιβλαβή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στις βιτρίνες θα βρείτε χαλβά με μέλι και διάφορους συνδυσμούς ξηρούς καρπών. Ο χαλβάς φουντουκιού αποτελεί μια νέα πρόταση από αλεσμένο καρπό, 47% μέλι και τσουένι (χαλβαδόρριζα). Με μία ματιά στο www.wildsouls.gr θα μάθετε περισσότερα.