Κάθε γνήσιος καλοφαγάς ξέρει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να δοκιμάζει νέα και πραγματικά νόστιμα προϊόντα. Έτσι έγινε και με τα απίθανα αποξηραμένα σύκα Κύμης “Kumilio” που σε κερδίζουν πριν καν τα δοκιμάσεις. Μετά δεν το συζητώ, έρωτας από την πρώτη μπουκιά!

IMG_1612_Proto_8ema

Για τα σύκα Κύμης τι να πρωτοπούμε; Έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. και πέρα από την αδιαμφισβήτητη νοστιμιάς τους είναι και απόλυτα φυσικά, καθώς το δέντρο δεν υπόκεινται σε ψεκασμούς και στο τελικό προϊόν δεν προστίθενται συντηρητικά, άρα τα απολαμβάνεις άφοβα.

IMG_3368

Στην οικογένεια των παραγωγών λοιπόν, προστέθηκε πρόσφατα (μόλις το 2015) και το Kumilio της οικογένειας Λάμπρου. Πίσω από την επωνυμία, τα πιο αφράτα και λαχταριστά αποξηραμένα σύκα που έχουμε δοκιμάσει, τα οποία μάλιστα φυλάσσονται σε συσκευασία κενού αέρος παρέα με ένα φύλλο δάφνης που τους δίνει έξτρα άρωμα και λειτουργεί και ως φυσικό συντηρητικό. Στη γκάμα τους βρίσκουμε και ξεχωριστά προϊόντα από αποξηραμένα σύκα ή αλλιώς συκόμελο για τα γλυκά αλλά και τις σαλάτες σου και παστέλια με αμύγδαλο ή καρύδι, σουσάμι και μπαχαρικά και οι δύο γεύσεις πολύ καλές. Δίπλα τους και δύο μαρμελάδες από φρέσκα σύκα, μία από σύκα Κύμης και μία από μαύρα σύκα επίσης δικής τους παραγωγής που τις αλείφεις στο ψωμί αλλά τις απολαμβάνεις εξίσου και σε ένα πλατό τυριών.

IMG_3347

Και μπορεί να λατρέψαμε τη γεύση των σύκων αλλά και η συσκευασία δεν πάει πίσω, με τις ψηφίδες στο κουτάκι οι οποίες μιμούνται τα σύκα όπως τοποθετούνται στα τελάρα και συνθέτουν μια σύγχρονη εικόνα με σαφείς αναφορές στη λαϊκή τέχνη και παράδοση, να κεντρίζουν το μάτι. Ειδικά τη μικρή συσκευασία που χωράει άνετα και στην τσάντα και μπορείς να την έχεις μαζί στη βόλτα ή το γραφείο, δεν θες να σου λείπει ποτέ -κειμήλιο όνομα και πράγμα. Το όνομα τους πάλι -Kumilio- προέκυψε ως σύνθεση των λέξεων “Κούμη” (η Κύμη όπως συνηθιζόταν να την αποκαλούν οι ντόπιοι) + “κειμήλιο” το οποίο ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις “κείμαι” + “ήλιος”, θυμίζοντας την ίδια την διαδικασία αποξήρανσης του σύκου, το άπλωμα στον ήλιο.

IMG_3369

Από την αρχιτεκτονική στην παραγωγή
Πίσω από τα νόστιμα αυτά προϊόντα δε συναντάμε έναν επαγγελματία αγρότη με την κλασική έννοια του όρου, αλλά έναν αρχιτέκτονα που αγαπάει πολύ την τωρινή του ενασχόληση. Ο κύριος Κώστας Λάμπρου που λέτε, γεννήθηκε στο Κάδδι Κύμης αλλά στα 15 του μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Βενετία και από το τέλος των σπουδών του διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, μέχρι που μερικά χρόνια πριν αποφάσισε να στραφεί στη φύση.

IMG_3350

Χρειάστηκαν μάλιστα 3 χρόνια δοκιμών και παρατήρησης ως προς τη διαλογή, την επεξεργασία και τη συσκευασία του σύκου Κύμης πριν δημιουργήσει το Kumilio, το 2015, με στόχο τη διάδοση του σύκου Κύμης, φρέσκου και αποξηραμένου. Όσο για την παραγωγή, η συλλογή του καρπού από τις περίπου 300 συκιές που διαχειρίζονται στο Κάδδι, αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στην αρχή του Σεπτεμβρίου, ενώ σε κάθε επίσκεψη στο συκεώνα επιλέγονται μόνο τα “μουστέλια”, τα σύκα που βρίσκονται σε υπερώριμη κατάσταση δηλαδή. Στη συνέχεια σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα για την αποξήρανση, όπου θα παραμείνουν για 2 έως 4 μέρες, εκτεθειμένα στον ήλιο και τον ξερό αέρα. Κατά τη διαδικασία δεν χρησιμοποιούνται ατμοί θειαφιού. Μετά την αποξήρανση και τη διαλογή, τα σύκα παρόμοιου μεγέθους ενώνονται σε ζεύγη και σχηματίζουν το τελικό προϊόν γνωστό και ως “ασκάδα”, που τοποθετούνται ξανά στα τελάρα και παραμένουν στον ήλιο για 2 ακόμη ημέρες. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη φυσική αποστείρωση που γίνεται με το βρασμό και το τελικό στέγνωμα.

info
Κάδδι Κύμης, Εύβοια, τηλ. 210 2810888. Σε delicatessens και επιλεγμένα σημεία πώλησης

Δείτε επίσης:
Καθάρισε τον οργανισμό σου με… αποξηραμένα σύκα!

 

 

Το άρθρο της εβδομάδας