Ξέρατε ότι η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής ρεβιθιού; Μάλιστα, συναγωνίζεται επάξια χώρες όπως είναι η Ινδία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αργεντινή κ.ά.

Το ρεβίθι στις Παγκόσμιες Κουζίνες
Στις κουζίνες του κόσμου, το ρεβίθι αποτελεί βασικό συστατικό και μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. ‘Aλλοτε συνδυασμένο με πρωτεΐνη κρέατος ή ψαριού, άλλοτε μπερδεμένο με όσπρια όπως πχ. φακές και φασόλια. Συνήθως είναι αρωματισμένο με πικάντικα μπαχαρικά, πασπαλισμένο με φρέσκα αρωματικά, γαρνιρισμένο με γιαούρτι, αρτυμένο με πληθωρικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ζυμωμένο με ζάχαρη ή ακόμα και με κακάο.

Το ρεβίθι στην Ελλάδα κάποτε
Στην Κομοτηνή, κάποτε, τα ρεβίθια, δηλαδή τα στραγάλια, είχαν μεγάλη ζήτηση γι αυτό πωλούνταν στις υπαίθριες αγορές, σε όλα τα καφενεία της Ελληνικής επαρχίας και σε όλα τα ξηροκαρπάδικα. Η ποικιλία ήταν μεγάλη και κάποιες φορές ευφάνταστη.

Κυκλοφορούσαν καβουρντισμένα με κεχριμπαρένια χρώματα και αφράτη σάρκα, αφυδατωμένα και σκληρά με τη φλούδα τους, ανακατεμένα με ξανθή σταφίδα σουλτανίνα που δημιουργούσε ένα γευστικό παιχνίδι αλμυρού-γλυκού. Τέλειο συνοδευτικό για ένα βιαστικό τσίπουρο, για σνακ κρυμμένο στην τσέπη ή για ποικιλία ξηρών καρπών στις απογευματινές βεγγέρες της εποχής.

Η εναλλακτική πρωτεΐνη
Παρότι το ρεβίθι κατέχει τη δεύτερη θέση στις εναλλακτικές πρωτεΐνες της plant-based διατροφής, με την πρώτη θέση να ανήκει στη σόγια, ξεχωρίζει για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αναφέρονται στην υψηλή θρεπτική αξία και στα μικρότερα ποσοστά τροφικών αλλεργιών.

Η μεταποίηση
Μερικές φορές χρειάζεται να πάμε πίσω για να πάμε μπροστά γι αυτό και την τελευταία πενταετία οι νέοι αγρότες της Ελληνικής γης αναβιώνουν τις καλλιέργειές τους. Ταυτόχρονα, επενδύουν σε νέους τρόπους μαγειρέματος του ρεβιθιού και σε νέα τρόφιμα – κάποια από αυτά, καινοτόμα.

Πέντε προϊόντα με βάση το ρεβίθι που ξεχωρίσαμε από την ελληνική αγορά

Αλεύρι ρεβιθιού αλεσμένο σε παραδοσιακό πετρόμυλο
Το αλεύρι ρεβιθιού ILIONE είναι αλεσμένο σε παραδοσιακό νερόμυλο στη Ροδόπη. Η άλεση γίνεται σε αργό ρυθμό και σε χαμηλές θερμοκρασίες που επιτρέπουν στο αλεύρι να αναδείξει τα ιδιαίτερα αρώματα του καρπού και να κρατήσει αναλλοίωτα τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen σε όλη την Ελλάδα.

Μείγμα για ομελέτα ρεβιθιού χωρίς αυγά
Η Ecogaia Farm βρίσκεται στο νομό Τρικάλων και καλλιεργεί με αγροοικολογική συνείδηση όσπρια, λαχανικά και φρούτα στον θεσσαλικό κάμπο. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο μείγμα ομελέτας που δεν περιέχει αυγά. Αποτελείται από αλεύρι ρεβιθιού και διάφορα αποξηραμένα λαχανικά και μπαχαρικά.
Θα το βρείτε στο δίκτυο της EcoGaia, σε βιολογικές αγορές και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Tempeh ρεβιθιού
Το tempeh είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό που παρασκευάζεται από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια μύκητα. Οι μυκοπρωτεΐνουχες τροφές θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο καθώς τα τελευταία χρόνια οι vegan και οι plantbased τροφές κατακτούν μεγαλύτερο ποσοστό στην καθημερινή διατροφή μας. Εδώ, έχουμε την μοναδική επίσημα τυποποιημένη μορφή μυκοπρωτεΐνης, ελληνικής παραγωγής με ελληνικό ρεβίθι.
Θα το βρείτε στα βιολογικά καταστήματα, στο διάδρομο με τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Χούμους σε βαζάκι
Το χούμους, φτιάχνεται από πουρέ ρεβιθιού, ταχίνι, ελαιόλαδο και λεμόνι, ενώ στην υφή του θυμίζει αρκετά το φυστικοβούτυρο. Πρόκειται για ένα έτοιμο άλειμμα που σερβίρεται κατευθείαν μέσα από το βαζάκι. Ταιριάζει πολύ με τις πιπεριές, τα καρότα και τις μελιτζάνες, αρτυμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές.
Θα το βρείτε σε όλα τα σημεία πώλησης των προϊόντων ΒΙΟΑΓΡΟΣ.

Έτοιμα ρεβίθια μαγειρεμένα στον ατμό
Η 3ΆΛΦΑ αποτελεί μία από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρίες επεξεργασίας και τυποποίησης οσπρίων που έχει στο δίκτυό της μια μεγάλη ομάδα παραγωγών άριστων προϊόντων με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μόλις κυκλοφόρησε η νέα πρόταση ρεβιθιών ready-to-eat, μαγειρεμένα στον ατμό που δεν χρειάζονται επεξεργασία, φούσκωμα από βραδύς, βράσιμο κ.ο.κ. Αν δεν έχετε χρόνο για να συνοδεύσετε ένα αλίπαστο ή να γαρνίρετε μία πράσινα σαλάτα, τότε απλώς ανοίγετε το σακουλάκι και απολαμβάνετε.
Θα το βρείτε σε όλα τα supermarket, στα ράφια με τα όσπρια.

Το άρθρο της εβδομάδας