Παλαιότερα τους είχαμε δαιμονοποιήσει, κατατάσσοντάς τους σε τροφή ακαταμάχητη, αλλά και άκρως παχυντική. Οι εποχές άλλαξαν, οι ξηροί καρποί κέρδισαν τον χαμένο χρόνο, μπαίνουν πλέον σε ευφάνταστες συσκευασίες των 100 γρ. που με έναν τρόπο μάς βοηθούν να μην παρεκτραπούμε, αλλά γίνονται και πεντανόστιμα και θρεπτικά spreads. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη βοήθεια των προϊόντων Nutorious και ο Νικόλαος Πήττας μάς εξηγεί από την έδρα του, το Καρλόβασι της Σάμου, πώς τα κατάφερε: «Διατηρώ εδώ και 5 χρόνια εργαστήριο μεταποίησης και τυποποίησης ξηρών καρπών και βούτυρων ξηρών καρπών. Είμαι λάτρης και εργάτης της γαστρονομίας. Στον χώρο της εστίασης δραστηριοποιούμαι 22 χρόνια στο οικογενειακό εστιατόριο, μια και ο πατέρας μου ήταν σπουδαίος σεφ, το μήλο κάτω από τη μηλιά, που λένε. Οι ξηροί καρποί και τα spreads βγήκαν μέσα από πολλές ώρες δοκιμών και χαλασμένων μπλέντερ. Το πρότζεκτ με τη Nutorious υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα, ήμουν σίγουρος γι’ αυτό που θα πρόσφερα στην αγορά».

Και γιατί ξηροί καρποί; «Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μάς γέμιζαν τις τσέπες με κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, σύκα, ζούμε σε ένα εύφορο νησί που έχει απ’ όλα τα καλά. Στο σπίτι καβουρδίζαμε φιστίκια και αμύγδαλα, με θυμάμαι πολύ-πολύ μικρό να προσπαθώ να ψήσω στραγάλια από ρεβίθια στο μαντέμι της σόμπας, αφού τα είχα βάλει στο νερό. Μνήμες όμορφες και μυρωδάτες, και αφού είχα ήδη το εστιατόριο και ένα παραδοσιακό παντοπωλείο, ήθελα όλες αυτές τις γνώσεις και εμπειρίες να τις εφαρμόσω σε κάτι νέο, γιατί θέλει και συναίσθημα η προσπάθεια».

Το σνακ των αρχαίων Ελλήνων
Η εταιρεία παράγει 9 spreads: ταχίνι, ταχίνι ολικής, ταχίνι ολικής με κακάο, φιστικοβούτυρο απαλό, άλειμμα αμυγδάλου με bitter σοκολάτα, άλειμμα φουντουκιού με καραμέλα, βούτυρο αμυγδάλου, άλειμμα blended από φουντούκια-κάσιους-αμύγδαλα και πίνατς και ένα αλμυρό άλειμμα με κάσιους, λεμόνι, σκόρδο. Υπάρχουν και 9 προϊόντα ξηρών καρπών σε ευφάνταστες συσκευασίες των 100 γρ.«Το πάθος μου είναι αυτό που κάνει ξεχωριστά τα προϊόντα και το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη μπουκιά. Οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμη τροφή. Οι αρχαίοι Έλληνες τους κατανάλωναν μαζί με φρούτα και κρασί στο μεσημεριανό τους γεύμα. Σε πολλές κουζίνες του κόσμου ήταν βασικό συστατικό στις παρασκευές φαγητών, αλλά και φαρμάκων. Παλαιότερα οι ξηροί καρποί στοχοποιήθηκαν σαν παχυντικό σνακ και αποκλείστηκαν από το καθημερινό διατροφολόγιο. Σήμερα μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ ωφέλιμοι στον οργανισμό μας. Βασική μας προτεραιότητα είναι να παράγουμε προϊόντα (spreads) χωρίς ζάχαρη, συντηρητικά, έξτρα έλαια και χρωστικές. Οι ξηροί καρποί μας είναι πάντα φρέσκοι και η διαδικασία του καβουρδίσματος είναι τόση ώστε να μη χάνονται πολύτιμα συστατικά», εξηγεί.

info
Τα προϊόντα θα τα βρείτε μέσω του www.nutorious.gr

Δείτε επίσης:
Πώς η Χάρις από επιτυχημένη τραπεζικός στην Τρίπολη τα παράτησε όλα για τη γλύκα της παραγωγής

O Απόστολος Αδάλιαλης εκτρέφει κατσίκια στην Καβάλα και παράγει εξαιρετικά γαλακτοκομικά

Μια οικογένεια από τη Δράμα αποξηραίνει φρούτα και λαχανικά με θερμό αέρα