Με σεβασμό στη φύση και τα ζώα, η πρότυπη φάρμα Οις δανείζεται το όνομά της από τον Όμηρο, ενώ το όραμα και τη φιλοσοφία, από την αμέριστη αγάπη για την προβατοτροφία.

Βασική προϋπόθεση για να ασχοληθεί κανείς με την κτηνοτροφία ήταν και είναι η αγάπη για τα ζώα. Έτσι, μια μεταλλειολόγος, η Γιούλα Παπαζήση, ένας μηχανολόγος, ο Γιώργος Αλειφτήρας και η Κρίστι Παληού, πολιτικός μηχανικός, ξεκίνησαν χωρίς εμπειρία, το δύσκολο ταξίδι στην πρωτογενή παραγωγή το 2012 εν μέσω της οικονομικής κρίσης αλλά με εμπιστοσύνη στη δυνατότητά τους να αναλύουν δεδομένα, να ερευνούν τη βιβλιογραφία και τη διεθνή πρακτική παράλληλα και πιστεύοντας ότι με όραμα, καλή διάθεση και σοβαρή ορθολογική προσπάθεια δεν μπορεί παρά να επιτύχει κανείς. Στην πορεία προστέθηκε στην παρέα κι ένας οικονομολόγος, ο Άγγελος Φιλιππίδης, παιδικός φίλος που πίστευε αν όχι στο εγχείρημα περισσότερο σε εκείνους και το όνειρο. Δυσκολίες; Αμέτρητες. Όπως μας είπε η κυρία Παληού: «Πέραν της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας την εποχή που ξεκινήσαμε, η κτηνοτροφία και, κυρίως, η προβατοτροφία στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα για ένα κράτος που ασχολείται με αυτή πάνω από 3.500 χρόνια, είναι ελλιπώς οργανωμένη, χωρίς στρατηγική από πλευράς του κράτους για ουσιαστική ανάπτυξη και ανάδειξη των προϊόντων της στις διεθνείς αγορές, χωρίς αποτελεσματική εκπροσώπηση στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος κ.ό.κ.».

Η παραγωγή τυριών
«Ξεκινήσαμε την παραγωγή τυριών όταν με την κρίση στην τιμή του γάλακτος θελήσαμε να προστατεύσουμε το κυρίως προϊόν μας, αφενός αφαιρώντας το από την αγορά και αφετέρου για να βρούμε μια μορφή αποθήκευσης του για μελλοντική πώληση του ώστε να ισοφαρίσουμε κάπως τη χαμηλή τιμή του γάλακτος από την μεταποίησή του. Μετά από έρευνα καταλήξαμε σ’ ένα τυροκομείο με σεβασμό στην παράδοση και προσοχή στην ποιότητα παραγωγής. Από αυτή τη συνεργασία με αποκλειστικά το δικό μας γάλα (από πρόβατα Assaf) γεννήθηκε η γραβιέρα «βηβη» σε διάφορες γεύσεις. Το δειγματίσαμε στην ΑΒ Βασιλόπουλος και μετά από έναν χρόνο κάναμε την πρώτη παράδοση με το όνομα Γραβιέρα Ναυπλίου «βηβη» σε 2 κωδικούς, τη γραβιέρα ωρίμανσης και την πικάντικη με μπούκοβο. Βασικό στοιχείο των τυριών μας είναι η σταθερή ποιότητα του γάλακτος. Αυτό οφείλεται στο προσεγμένο και συγκεκριμένο εδώ και χρόνια σιτηρέσιο των προβάτων – μέσα από συνεργασία με τους διατροφολόγους μας από το Ισραήλ και τον Έλληνα διατροφολόγο μας. Οι πρώτες ύλες με τις οποίες ταΐζουμε τις «πριγκηπέσσες» μας όσο και η ποιότητά τους είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα», εξηγεί η κυρία Παληού και συνεχίζει για τα μελλοντικά τους σχέδια: «Στη σύγχρονη επιχείρηση δεν μπορείς να σταματήσεις να προχωράς μπροστά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης, κάτι σαν το ποδήλατο δηλαδή. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό συστήματος τροφής, μηχανημάτων αρμεγής, γενετική βελτίωση κοπαδιού κ.λπ., που στοχεύουμε, στο εμπορικό κομμάτι θα θέλαμε μία στροφή στο εξωτερικό, για τα τυριά, αλλά έχουμε και σχέδια για το κρέας. Επίσης σκεφτόμαστε σοβαρά και την ιδιοπαραγωγή άλλου τύπου τυριών. Ίδωμεν όλα με την προϋπόθεση της υγείας, ανθρώπων και ζώων, και ενός σχετικά σταθερού οικονομικού πλαισίου» τονίζει η κ. Παληού.

Στο άνοιγμα φαίνεται πώς γίνεται το μαρκάρισμα των εγκύων