Η αγάπη του Γιώργου Κουτούκη για τα εκλεκτά δώρα της θάλασσας ήταν μεγάλη και ταξιδεύει ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, φτάνοντας στα τραπέζια μας σφραγισμένη και πεντανόστιμη σε μεταλλικό κουτί. Η Λήμνου Θάλασσα, μια οικογενειακή επιχείρηση, ταξιδεύει τις θάλασσες του Β. Αιγαίου με τον ιδιόκτητο στόλο της ψαρεύοντας αρχικά με σεβασμό στο περιβάλλον. Ξεκίνησαν με μεγάλο αγώνα και προσπάθεια από το όνειρο του πατέρα τους και σήμερα τα παιδιά του Κώστας και Πέτρος Κουτούκης συνεχίζουν νιώθοντας την ίδια κοινή αγάπη και περηφάνια για το όνειρό του.

Όπως τονίζει ο Πέτρος Κουτούκης, «Αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε και συνεχίζουμε με μεγάλη χαρά! Φυσικά μιλάμε για ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και επιπλέον για δυσκολίες μεταφοράς των προϊόντων μας σε όλη την Ελλάδα, δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί του νησιού λόγω ανεπαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Ξεχωριστές νοστιμιές
«Η θάλασσα ήταν πάντα το σπίτι μας… Η κύρια ενασχόλησή μας όταν πρωτοξεκίνησαμε ήταν η αλίευση με  ιδιόκτητα σκάφη του χταποδιού της Λήμνου. Άλλωστε το πρώτο όνομά μας υπήρξε το Οκτάπους Λήμνου. Το νησί μας ήταν πάντα συνδεδεμένο με την αλιεία και όλοι οι επισκέπτες διαχρονικά το ταύτιζαν με το καλό και φρέσκο ψάρι«, εξηγεί ο Πέτρος.

Σήμερα συνεχίζουν το ψάρεμα των χταποδιών και την επεξεργασία τους αλλά  επεξεργάζονται και άλλα αλιεύματα δημιουργώντας ξεχωριστά προϊόντα. Μαρινάτα λαδιού, καπνιστά και κατεψυγμένα είναι οι βασικές κατηγορίες των τελικών προϊόντων (γαύρο μαρινάτο φιλέτο, σαρδέλα μελίπαστη, σαρδέλα καπνιστή, λακέρδα φέτα, μύδια καπνιστά, σκουμπρί φιλέτο καπνιστό, λικουρίνο, κατεψυγμένα χταπόδι, σουπιές, καλαμάρι και φρέσκα ψάρια).

Το μυστικό της ποιότητας; Η καλή πρώτη ύλη. Όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά που επεξεργάζονται είναι ελληνικά και προέρχονται από τις θάλασσες του Β. Αιγαίου όπου ψαρεύονται και καταλήγουν στην παραγωγή σε λίγες μόνο ώρες, σε ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργαστήριο, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρόλο που η συνεχής υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα αλιεύματα, με τη σειρά τους προσαρμόζονται στη σημερινή πραγματικότητα για να διατηρήσουν ένα καλύτερο και πιο καθαρό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές… Έτσι ακολουθούν και μια διαδικασία παραγωγής που εξασφαλίζει την πλήρη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων.

info:
Μούδρος, Λήμνος, τηλ.: 22540 71001, σε delicatessen και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.