Η Σοφία Καραμάνου ιδιοκτήτρια του ομώνυμου βιολογικού αγροκτήματος μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από τον χώρο της αγροτικής πρωτογενής παραγωγής.

«Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα αποφασίσαμε από κοινού με τον σύντροφό μου, τον Θανάση, να ασχοληθούμε με την αγροτική πρωτογενή παραγωγή. Συναντήσαμε γρήγορα τα αδιέξοδα της μονοκαλλιέργειας και της συμβατικής παραγωγής που σε συνδυασμό με τις δικές μας ανησυχίες και προβληματισμό μάς οδήγησαν πολύ νωρίς στην αναζήτηση ενός διαφορετικού και βιώσιμου τρόπου παραγωγής που για μας ήταν η βιολογική γεωργία.

Εκείνη την εποχή το να αποφασίσει να γίνει μια νέα κοπέλα αγρότισσα ήταν, το λιγότερο, παράξενο, ένιωθες συνεχώς πως όλοι περίμεναν να αποτύχεις. Χρειάστηκε πείσμα και αποφασιστικότητα, αναζήτηση
πληροφόρησης σε σχέση με τη βιολογική γεωργία και πολλή-πολλή  δουλειά. Είναι πραγματικά σκληρή και απαιτητική η δουλειά της αγρότισσας, πρέπει να έχεις την ψυχική δύναμη αλλά και τη σωματική αντοχή για ανταπεξέλθεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Δεν υπάρχει πενθήμερο, γιορτές, βρέξει χιονίσει η γη, τα φυτά, τα δέντρα έχουν τις ανάγκες τους και εσύ πρέπει να είσαι εκεί να τα φροντίσεις με αγάπη.

Ένας καθημερινός μαραθώνιος που σε ανεβάζει στο βάθρο του νικητή όταν βλέπεις τα προϊόντα που έχεις παράξει και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις, να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερη σε αυτό που κάνεις.
Σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα έχεις ανάγκη την αποδοχή και τη στήριξη της οικογένειάς σου, και για μένα ήταν και είναι σημαντικός παράγοντας για όλα αυτά τα χρόνια ότι την είχα.»