Στην καθιερωμένη μας αγαπημένη συνήθεια, το κουίζ της Τετάρτης στο Viber, αυτή τη φορά, εν όψει των ονομαστικών εορτών που ξεκίνησαν και του γενικότερου εορταστικού κλίματος Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σας θέσαμε ένα γλυκό δίλημμα: γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Ποιο από τα δύο, παραδοσιακά, ελληνικά γλυκά προτιμάτε; Ο νικητής της αναμέτρησης αυτή τη φορά φάνηκε από το ξεκίνημα και κατέληξε να είναι το γαλακτομπούρεκο με ποσοστό 60% έναντι του μπακλαβά που πήρε 40%.

Ότι κι αν ψηφίσατε, εμείς, όπως σε κάθε αντίστοιχη ανάρτηση, σας έχουμε πληροφορίες και συνταγές, για να δοκιμάσετε στο σπίτι και πού ξέρετε ίσως δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στο γλυκό που απορρίψατε.

Γαλακτομπούρεκο
Πολλοί οι λάτρεις του γαλακτομπούρεκου και όχι άδικα. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού που συνδυάζει την κρέμα βανίλιας ή λεμονιού με τα φύλλα, άλλοτε αέρινα, άλλοτε τραγανά, πάντα σωστά σιροπιασμένα. Είναι ένα συνηθισμένο επιδόρπιο σε γιορτινά τραπέζια, ενώ είναι και ένα δημοφιλές δώρο σε καλέσματα. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από τα χέρια σας.

Μπακλαβάς
Άλλο ένα σιροπιαστό, παραδοσιακό γλυκό ταψιού, που φτιάχνεται με φύλλα κρούστας, αλλά για γέμιση δεν έχει κρέμα, αλλά ξηρούς καρπούς. Όσοι αγαπούν τους μελωμένους ξηρούς καρπούς το προτιμούν. Ιδιαίτερα δημοφιλές και αυτό το γλυκό για κεράσματα σε γιορτές ή για να ολοκληρώσει ένα γιορτινό γεύμα.


Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!


Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα – πορτοκάλι
Το «αμαρτωλό» γαλακτομπούρεκο σε μια… κολασμένη παραλλαγή, με το αχτύπητο δίδυμο σοκολάτα πορτοκάλι να του δίνει νέα διάσταση.


Ατομικά γαλακτομπούρεκα
Για να μην τσακώνεστε σε ποιον θα πέσει η γωνία του γαλακτομπούρεκου, το τυλίγετε σε ρολάκια που είναι εξίσου απολαυστικά.


Μπακλαβάς με καρύδια
Ο μπακλαβάς είναι από τα κλασικά γλυκά ταψιού που στέκεται επάξια στο τραπέζι σε κάθε περίσταση και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Μπακλαβάς με χουρμάδες και καρύδι, με σοκολατένιο σιρόπι
Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκάκι συνδυάζεται με σιρόπι σοκολάτας και απογειώνεται.


Αλλιώτικος μπακλαβάς
Μπόλικο σουσάμι, ποικιλία ξηρών καρπών, φύλλο σπιτικό με ελαιόλαδο και σιροπιασμένο με μέλι και πετιμέζι, σε ένα γλυκό του ταψιού με κρητική καταγωγή, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού μπακλαβά…

Το άρθρο της εβδομάδας