Αυτή τη φορά στο εβδομαδιαίο κουίζ μας στο Viber σας θέσαμε ένα γλυκό δίλημμα με φρούτα της εποχής: γλυκά με κυδώνι ή με σταφύλι; Αρχικά τα δύο φρούτα φαίνονταν ισοδύναμα, αλλά τελικά το κυδώνι επικράτησε με ποσοστό 52% έναντι του σταφυλιού που συγκέντρωσε το 48%.

Από τη μία μεριά, το κυδώνι είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο, που το βρίσκουμε στην αγορά, στην καλύτερη εκδοχή του από τον Οκτώβρη μέχρι τον Φεβρουάριο. Γνωστό από την αρχαιότητα («χρυσά μήλα των εσπερίδων”) για τη συμβολή του στη γονιμότητα, αφού λέγεται ότι υπήρχε διάταγμα του Σόλωνα, που υποδείκνυε στα ζευγάρια που παντρεύονταν να φάνε μαζί ένα κυδώνι. Εκτός από αυτό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες.
Το ξεχωριστό άρωμά του και η γεύση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα με πολλούς τρόπους. Από το κλασικό γλυκό του κουταλιού και κομπόστα, μέχρι τάρτες, αλλά και σε κλασικά μαγειρευτά όπως το μοσχάρι ή το χοιρινό με κυδώνια.

Από την άλλη μεριά το σταφύλι, είναι ένα φρούτο που απολαμβάνουμε σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες και χρώματα από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Είναι κι αυτό γνωστό ως «βρώση των θεών» και έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της εποχής του ορείχαλκου. Το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Α και Κ, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Εκτός από σκέτο, ως δροσιστικό φρούτο, το καταναλώνουμε πολύ σε πολλές μορφές, ως ορεκτικό, σε σαλάτες, μέσα σε μαγειρευτά, ως επιδόρπιο ή γλυκό του κουταλιού, ακόμα και σε smoothie.

Ότι κι αν προτιμάτε, εμείς επιλέξαμε για εσάς 3 συνταγές για γλυκά με κυδώνι και 3 για γλυκά με σταφύλι. Σίγουρα θα βρείτε μία που να σας παρακινήσει να τη φτιάξετε.


Γλυκό κουταλιού κυδώνι
Εύκολο στην προετοιμασία και ακόμη πιο εύκολο στην κατανάλωση, αφού αν δεν το βάλετε ψηλά ψηλά στο ράφι όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα!


Τάρτα με κυδώνια
Μια λαχταριστή, αρωματική τάρτα με κομπόστα κυδώνι ιδανική για να συνοδεύσετε τον καφέ και το τσάι σας.


Κυδώνια με τζίντζερ
Το ομορφότερο φρούτο του φθινοπώρου, τρώγεται γλυκό ή αλμυρό σε δεκάδες συνταγές. Αυτή η κομπόστα τρώγεται σκέτη ή πάνω στο γιαούρτι ή ακόμη καλύτερα με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.


Γλυκό κουταλιού σταφύλι
Από τα πιο εύκολα γλυκά του κουταλιού, το γλυκό σταφύλι από σουλτανίνα είναι επίσης κι ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα. Όσο για τη σουλτανίνα είναι οικονομική και διαθέσιμη ακόμα στους πάγκους του μανάβη. Αγοράστε λίγη λοιπόν κι ελάτε να τη φτιάξουμε γλυκό!


Τάρτα με ανθότυρο και καραμελωμένα σταφύλια
Το ανθότυρο είναι από τα τυριά που συχνά πυκνά το χρησιμοποιούμε και στα γλυκά μας. Εδώ κάνει ένα ωραίο πάντρεμα με καραμελωμένο σταφύλι.


Εύκολο cheesecake σταφύλι
Ένα νόστιμο cheesecake με το φρούτο που πρωταγωνιστεί αυτήν την εποχή, το σταφύλι. Μια συνταγή από τον Master chef Λάμπρο Βακιάρο.