avga
clock icon
60'

Αβγά φούρνου και τηγανίτες μήλου για πρωινό

Υλικά

    Για τις τηγανίτες μήλου

  • 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 μέτριο αβγό
  • 300ml γάλα φρέσκο
  • 2 μεγάλα μήλα καθαρισμένα, χοντροτριμμένα
  • σπορέλαιο + βούτυρο για το τηγάνισμα
  • Για τα αβγά φούρνου με σάλτσα ντομάτας

  • 4-5 ντομάτες τριμμένες
  • 2 μεγάλα αβγά
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικού φρέσκου
  • λίγη ξινομυζήθρα Κρήτης τριμμένη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το τέλειο πρωινό για να περιποιηθείτε μικρά και μεγάλα παιδιά…

Για τις τηγανίτες: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με την κανέλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και τα ρίχνετε στη λακκούβα που δημιουργήσατε. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο χυλό. Τέλος, ανακατεύετε μέσα και το τριμμένο μήλο.
Ζεσταίνετε ελάχιστο σπορέλαιο και ελάχιστο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε 3 κουταλιές χυλό, χωρίς να κουνήσετε το τηγάνι για να απλωθεί. Μόλις ροδίσει η τηγανίτα τη γυρνάτε με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. Ζεσταίνετε ξανά ελάχιστο σπορέλαιο και βούτυρο όποτε χρειάζεται και συνεχίζετε με άλλες τρεις κουταλιές χυλό, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές, περιχύνοντας με μέλι και γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα εποχής.
Για τα αβγά φούρνου: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Μοιράζετε τις τριμμένες ντομάτες σε δυο μικρά πυρίμαχα σκεύη. Αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αβγά στη μέση κάθε σκεύους.
Αλατοπιπερώνετε το αβγό και περιχύνετε με ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με την τριμμένη ξινομυζήθρα και τα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις τηγανίτες: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με την κανέλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και τα ρίχνετε στη λακκούβα που δημιουργήσατε. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο χυλό. Τέλος, ανακατεύετε μέσα και το τριμμένο μήλο.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε ελάχιστο σπορέλαιο και ελάχιστο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε 3 κουταλιές χυλό, χωρίς να κουνήσετε το τηγάνι για να απλωθεί. Μόλις ροδίσει η τηγανίτα τη γυρνάτε με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. Ζεσταίνετε ξανά ελάχιστο σπορέλαιο και βούτυρο όποτε χρειάζεται και συνεχίζετε με άλλες τρεις κουταλιές χυλό, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές, περιχύνοντας με μέλι και γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα εποχής.

Βήμα 3

Για τα αβγά φούρνου: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Μοιράζετε τις τριμμένες ντομάτες σε δυο μικρά πυρίμαχα σκεύη. Αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αβγά στη μέση κάθε σκεύους.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνετε το αβγό και περιχύνετε με ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με την τριμμένη ξινομυζήθρα και τα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή