avgofetes
clock icon
25'

Αβγοφέτες με μπανάνες και φράουλες (pain perdu)

Υλικά

  • 250ml γάλα πλήρες
  • 250ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 60γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 5 κρόκους αβγών
  • 8 φέτες ψωμί ή μπριός ή τσουρέκι
  • Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα φρούτα της επιλογής σας όπως φράουλες και μπανάνες
  • λίγο μέλι

Η γαλλική ονομασία τους είναι Pain Perdu που σημαίνει το χαμένο ψωμί. Μια πολύ νόστιμη πρόταση για να αξιοποιήσετε το ψωμί της προηγούμενης μέρας ή το πασχαλινό τσουρέκι που έμεινε και ξεράθηκε. Οι φέτες του ψωμιού παραδοσιακά τηγανίζονται σε βούτυρο και μετά σερβίρονται πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη συνοδεία μαρμελάδας φρούτων, μελιού ή κάποιου σιροπιού. Εδώ σερβίρονται με φρέσκα φρούτα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών.

Κόβετε κι ανοίγετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και μετά, χρησιμοποιώντας ένα μυτερό μαχαιράκι, “ξύνετε” τα σποράκια που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Τα ρίχνετε στο γάλα μαζί με το λοβό.

Βράζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη φρέσκια βανίλια.

Αφαιρείτε το λοβό από το μίγμα όταν αυτό βράσει και ρίχνετε το μίγμα των κρόκων. Ανακατεύετε σιγά-σιγά ώστε να μην δημιουργηθεί αφρός, και βουτάτε τις φέτες μπριός ή τοστ.

Τηγανίζετε σε ελαφρώς βουτυρωμένο, καυτό τηγάνι και από τις δυο πλευρές. Σερβίρετε με φρούτα της επιλογής σας και λίγο μέλι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών.

Βήμα 2

Κόβετε κι ανοίγετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και μετά, χρησιμοποιώντας ένα μυτερό μαχαιράκι, “ξύνετε” τα σποράκια που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Τα ρίχνετε στο γάλα μαζί με το λοβό.

Βήμα 3

Βράζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη φρέσκια βανίλια.

Βήμα 4

Αφαιρείτε το λοβό από το μίγμα όταν αυτό βράσει και ρίχνετε το μίγμα των κρόκων. Ανακατεύετε σιγά-σιγά ώστε να μην δημιουργηθεί αφρός, και βουτάτε τις φέτες μπριός ή τοστ.

Βήμα 5

Τηγανίζετε σε ελαφρώς βουτυρωμένο, καυτό τηγάνι και από τις δυο πλευρές. Σερβίρετε με φρούτα της επιλογής σας και λίγο μέλι.