AVGOPITA-ANOIXTH
clock icon
45'

Αβγόπιτα με βραστά αβγά, μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

  • 1 έτοιμη ζύμη τάρτας ή ζύμη κουρού
  • 6 αβγά βραστά καθαρισμένα, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 150γρ. μανιτάρια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
  • 150γρ. κασέρι, σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 400ml γιαούρτι
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια ξεχωριστή και πολύ νόστιμη πρόταση για τα πασχαλινά αβγά που περισσεύουν από τα τσουγκρίσματα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και λαδώνετε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30εκ.. Ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας και τη στρώνετε καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάτε τον πάτο και τα τοιχώματα με πιρούνι και την ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Στο μεταξύ, σοτάρετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζετε και τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση. Τότε σβήνετε τη φωτιά.
Στρώνετε τις ροδέλες των αβγών στην προψημένη ζύμη και τα αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε τα μανιτάρια πάνω από τα αβγά και σκορπίζετε το κασέρι από πάνω. Περιχύνετε τη γέμιση με τη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την κεφαλογραβιέρα.
Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 8-10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί. Σερβίρεται ζεστή.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και λαδώνετε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30εκ.. Ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας και τη στρώνετε καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάτε τον πάτο και τα τοιχώματα με πιρούνι και την ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σοτάρετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε και τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση. Τότε σβήνετε τη φωτιά.

Βήμα 4

Στρώνετε τις ροδέλες των αβγών στην προψημένη ζύμη και τα αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε τα μανιτάρια πάνω από τα αβγά και σκορπίζετε το κασέρι από πάνω. Περιχύνετε τη γέμιση με τη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την κεφαλογραβιέρα.

Βήμα 5

Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 8-10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί. Σερβίρεται ζεστή.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή