AGINARES
clock icon
1:10'

Αγκινάρες αλα πολίτα με γαρίδες

Υλικά

  • 8 αγκινάρες
  • 15 γαρίδες μέτριες
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα, σε ροδέλες
  • 2-3 πατάτες μικρές, σε κύβους
  • 1½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό παραλείποντας εντελώς τις γαρίδες.
  • Σαπουνίζετε πάντα πολύ καλά το λεμόνι και στεγνώστε το πριν πάρετε το ξύσμα του.

Το κλασικό, πεντανόστιμο και νηστίσιμο φαγάκι με τις αγκινάρες, τις πατάτες, τον αρακά, τα καρότα και τον άνηθο, με την προσθήκη της γαρίδας απογειώνεται γευστικά.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι, τα πόδια και το κέλυφος, αφήνοντας μόνο τις ουρές. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρείτε και το εντεράκι της πλάτης.
Τοποθετείτε τις γαρίδες σε ένα πιρέξ, τις πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο. Προσθέτετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις αγκινάρες.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζετε κρατώντας τις καρδιές και 3 δάχτυλα από το πάνω μέρος του κοτσανιού τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1 λεπτό το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνετε τα καρότα και τις πατάτες, και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτετε τον αρακά και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τα ¾ του άνηθου, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
Στο μεταξύ σοτάρετε τις γαρίδες ελαφρά σε ένα τηγανάκι και μετά τις προσθέτετε στην κατσαρόλα, μαζί με το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό, ώστε να δέσει η σάλτσα. Βράζετε για 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι μείνει το φαγητό με μια χυλωμένη σάλτσα.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή ακόμη καλύτερα χλιαρό, πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο άνηθο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι, τα πόδια και το κέλυφος, αφήνοντας μόνο τις ουρές. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρείτε και το εντεράκι της πλάτης.

Βήμα 2

Τοποθετείτε τις γαρίδες σε ένα πιρέξ, τις πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο. Προσθέτετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις αγκινάρες.

Βήμα 3

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζετε κρατώντας τις καρδιές και 3 δάχτυλα από το πάνω μέρος του κοτσανιού τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1 λεπτό το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνετε τα καρότα και τις πατάτες, και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτετε τον αρακά και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα.

Βήμα 5

Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τα ¾ του άνηθου, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

Βήμα 6

Στο μεταξύ σοτάρετε τις γαρίδες ελαφρά σε ένα τηγανάκι και μετά τις προσθέτετε στην κατσαρόλα, μαζί με το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό, ώστε να δέσει η σάλτσα. Βράζετε για 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι μείνει το φαγητό με μια χυλωμένη σάλτσα.

Βήμα 7

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή ακόμη καλύτερα χλιαρό, πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey