ampelofulla lagos
clock icon
1:5'

Αμπελόφυλλα γεμιστά με αρωματικό ρύζι και μπακαλιάρο

Υλικά

  • 40 αμπελόφυλλα ξαρμυρισμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι basmati
  • 500γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο, ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσπορο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ
  • ½ κουτ. γλυκού σουμάκ
  • αλάτι, πιπέρι

Αμπελόφυλλα γεμιστά με αρωματικό ρύζι και μπακαλιάρο, που θα φέρουν στο σπίτι σας θαλασσινό αέρα.

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ένα ποτήρι νερό. Πασπαλίζετε με τα αρωματικά και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ , τον ηλιόσπορο και τις σταφίδες.
Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη σας, με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζετε μια κουταλιά γέμιση και κλείνετε τις δύο άκρες και μετά τυλίγετε σε ρολάκι.
Τοποθετείτε τα ρολάκια σε κατσαρόλα με το κλείσιμο να ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας. Κλείνετε τα ρολάκια με ένα πιάτο. Προσθέτετε νερό ίσα να τα σκεπάσει και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ένα ποτήρι νερό. Πασπαλίζετε με τα αρωματικά και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ , τον ηλιόσπορο και τις σταφίδες.

Βήμα 2

Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη σας, με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζετε μια κουταλιά γέμιση και κλείνετε τις δύο άκρες και μετά τυλίγετε σε ρολάκι.

Βήμα 3

Τοποθετείτε τα ρολάκια σε κατσαρόλα με το κλείσιμο να ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας. Κλείνετε τα ρολάκια με ένα πιάτο. Προσθέτετε νερό ίσα να τα σκεπάσει και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή