melitzanopita
clock icon
35'

Ανοιχτή μελιτζανόπιτα με πρόβειο γιαούρτι

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 ml νερό
  • 10 γρ. μαγιά ξερή
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 5 μελιτζάνες φλάσκες, σε μικρούς κύβους
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 7 κλωνάρια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 20 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. πρόβειο γιαούρτι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζουμε ατομικά πιτάκια με μελιτζάνες και  τις σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι. Ιδανικός μεζές για βραδιές με φίλους!

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε το ζυμάρι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και πλάθοντας με τα χέρια μας να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες να ξεκουραστεί. Κόβουμε το ζυμάρι σε 2 μπαλάκια των 130 γρ.

Γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τις μελιτζάνες σε λίγο ελαιόλαδο για 3΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να καεί το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5΄-6΄ μέχρι να δέσει η γέμιση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τα 2 αυγά, 50 γρ. από το πρόβειο γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Ανοίγουμε τα δύο ζυμαράκια σε πάχος 2 εκ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 4΄. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τους τη γέμιση και ψήνουμε για 7΄-9΄.
Σερβίρουμε τις μελιτζανόπιτες χλιαρές με κουταλιές από πρόβειο γιαούρτι (από πάνω αν θέλουμε) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε το ζυμάρι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και πλάθοντας με τα χέρια μας να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες να ξεκουραστεί. Κόβουμε το ζυμάρι σε 2 μπαλάκια των 130 γρ.

Βήμα 2

Γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τις μελιτζάνες σε λίγο ελαιόλαδο για 3΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να καεί το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5΄-6΄ μέχρι να δέσει η γέμιση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τα 2 αυγά, 50 γρ. από το πρόβειο γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Ανοίγουμε τα δύο ζυμαράκια σε πάχος 2 εκ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 4΄. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τους τη γέμιση και ψήνουμε για 7΄-9΄.
Σερβίρουμε τις μελιτζανόπιτες χλιαρές με κουταλιές από πρόβειο γιαούρτι (από πάνω αν θέλουμε) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M