axladia poche me sokolata
clock icon
1:20'

Αχλάδια ποσέ με σάλτσα σοκολάτας

Υλικά

  • 6 αχλάδια με το κοτσάνι τους, κατά προτίμηση κρυστάλλια
  • 150γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
  • Για τα αχλάδια

  • 1 κλαράκι κανέλλα
  • 4-5 γαρίφαλα
  • ½ λίτρο γλυκό κρασί Σαμιώτικο
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο
  • 1 σφηνάκι μπράντι

Ένα επιδόρπιο που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα: Αχλάδια βρασμένα σε γλυκό κρασί, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας.

Ετοιμάζετε τα αχλάδια: Καθαρίζετε προσεκτικά τα αχλάδια, κρατώντας το κοτσανάκι.Τα γυρίζετε ανάποδα και μ’ ένα μαχαίρι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το κάθε αχλάδι.

Τα βάζετε όρθια μέσα σε μια κατσαρόλα, να χωράνε ίσα-ίσα. Αδειάζετε μέσα το γλυκό κρασί, το κλαράκι της κανέλλας και τα γαρίφαλα. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και τα αφήνετε να ποσαριστούν για τουλάχιστον 30-40 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα. Αφήνετε στην κατσαρόλα το κρασί στο οποίο έβρασαν. Συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει ελάχιστο και να γίνει σαν σιρόπι. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και το φυλάτε.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και το μπράντι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει σιγά-σιγά μέσα στο ζεστό γάλα και το μπράντι. Ανακατεύετε καλά να γίνει η σάλτσα ομοιογενής και την αδειάζετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε σε κάθε πιάτο από ένα αχλάδι ποσαριστό, περιχυμένο με το σιροπάκι του, μία μπάλα παγωτό βανίλια περιχυμένη με τη σάλτσα σοκολάτας και όλα πασπαλισμένα με χοντροκοπανισμένο φουντούκι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα αχλάδια: Καθαρίζετε προσεκτικά τα αχλάδια, κρατώντας το κοτσανάκι.Τα γυρίζετε ανάποδα και μ’ ένα μαχαίρι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το κάθε αχλάδι.

Βήμα 2

Τα βάζετε όρθια μέσα σε μια κατσαρόλα, να χωράνε ίσα-ίσα. Αδειάζετε μέσα το γλυκό κρασί, το κλαράκι της κανέλλας και τα γαρίφαλα. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και τα αφήνετε να ποσαριστούν για τουλάχιστον 30-40 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα. Αφήνετε στην κατσαρόλα το κρασί στο οποίο έβρασαν. Συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει ελάχιστο και να γίνει σαν σιρόπι. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και το φυλάτε.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και το μπράντι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 4

Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει σιγά-σιγά μέσα στο ζεστό γάλα και το μπράντι. Ανακατεύετε καλά να γίνει η σάλτσα ομοιογενής και την αδειάζετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε σε κάθε πιάτο από ένα αχλάδι ποσαριστό, περιχυμένο με το σιροπάκι του, μία μπάλα παγωτό βανίλια περιχυμένη με τη σάλτσα σοκολάτας και όλα πασπαλισμένα με χοντροκοπανισμένο φουντούκι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb