VINEGRET ME BALASAMIKO KI KOYKOYNARI mikri
clock icon
10'

Βινεγκρέτ με βαλσαμικό ξίδι και κουκουνάρι

Υλικά

  • 100 ml ξίδι βαλσαμικό
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. (1 κουτ. σούπας) μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 300 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Την ετοιμάζεις στο λεπτό και με μια φρέσκα πράσινη σαλάτα έχεις τέλειο φαγητό στη στιγμή. Και πώς της πάει το κουκουνάρι δεν λέγεται…

Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού σ’ ένα μπολ ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το λάδι σιγά-σιγά, σχεδόν σταγόνα σταγόνα στην αρχή χτυπώντας με το σύρμα ή με το μπλέντερ να δουλεύει σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει λιγάκι και ξεκινήσει η ομογενοποίηση, προσθέτουμε το λάδι με αργή και σταθερή ροή.
Τοποθετούμε τη βινεγκρέτ στη συντήρηση κλεισμένη σε πλαστικό ή γυάλινο σκεύος με καπάκι. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε για 1 με 2 εβδομάδες. Δεδομένου πως στη συντήρηση κάποια στιγμή θα «κόψει», θα την ανακατέψουμε καλά πριν τη χρήση, ώστε να την επαναφέρουμε.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού σ’ ένα μπολ ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το λάδι σιγά-σιγά, σχεδόν σταγόνα σταγόνα στην αρχή χτυπώντας με το σύρμα ή με το μπλέντερ να δουλεύει σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει λιγάκι και ξεκινήσει η ομογενοποίηση, προσθέτουμε το λάδι με αργή και σταθερή ροή.

Βήμα 2

Τοποθετούμε τη βινεγκρέτ στη συντήρηση κλεισμένη σε πλαστικό ή γυάλινο σκεύος με καπάκι. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε για 1 με 2 εβδομάδες. Δεδομένου πως στη συντήρηση κάποια στιγμή θα «κόψει», θα την ανακατέψουμε καλά πριν τη χρήση, ώστε να την επαναφέρουμε.

Βήμα 3

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Elena Jeffrey