blitokeftedes
clock icon
60'

Βλιτοκεφτέδες με σκορδοχτυπητή

Υλικά

  • 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες
  • 750γρ. βλίτα (καθαρό βάρος)
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, χοντροτριμμένη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 150γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
  • 100γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 50γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη σκορδοχτυπητή

  • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένη
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου από βαζάκι ή σπιτική
  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100ml γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα καλοκαιρινά βλίτα εκτός από εξαιρετικές σαλάτες γίνονται και νόστιμοι κεφτέδες. Τα κάνουμε λοιπόν κεφτέδες και σερβίρουμε δίπλα τους μια ωραία σκορδοχτυπητή.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνετε τα βλίτα και τα πιέζετε με μια πιρούνα για να βυθιστούν στο νερό. Τα βράζετε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα πάρει ξανά βράση.

Τα στραγγίζετε καλά και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα «στύβετε» και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Λιώνετε τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα βλίτα και ανακατεύετε καλά με πιρούνι. Ρίχνετε την ντομάτα, τα αβγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό, εύπλαστο μίγμα.

Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε ποσότητες από το μίγμα και τις πλάθετε με λαδωμένα χέρια σε μικρές κροκέτες, τις οποίες αλευρώνετε ελαφρώς.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα πλαϊνά κατά 2 εκ. σε ύψος και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζετε τις κροκέτες σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.

Για τη σκορδοχτυπητή: Πολτοποιείτε στο μούλτι όλα τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το γάλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνετε τα βλίτα και τα πιέζετε με μια πιρούνα για να βυθιστούν στο νερό. Τα βράζετε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα πάρει ξανά βράση.

Βήμα 2

Τα στραγγίζετε καλά και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα «στύβετε» και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Βήμα 3

Λιώνετε τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα βλίτα και ανακατεύετε καλά με πιρούνι. Ρίχνετε την ντομάτα, τα αβγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό, εύπλαστο μίγμα.

Βήμα 4

Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε ποσότητες από το μίγμα και τις πλάθετε με λαδωμένα χέρια σε μικρές κροκέτες, τις οποίες αλευρώνετε ελαφρώς.

Βήμα 5

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα πλαϊνά κατά 2 εκ. σε ύψος και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζετε τις κροκέτες σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.

Βήμα 6

Για τη σκορδοχτυπητή: Πολτοποιείτε στο μούλτι όλα τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το γάλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση